Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι να αναχαιτίσουν την επίθεση

Πρόκληση και κοροϊδία απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης το «ο γέγονε γέγονε» για την κλοπή των ασφαλιστικών ταμείων που διακηρύσσουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Τόνισε ότι πρόκειται για τεράστια ληστεία του ιδρώτα των εργαζομένων από όλες τις κυβερνήσεις. «Από το 1952 έως το 1983 τα λεφτά που έβαζαν οι εργαζόμενοι πήγαιναν άτοκα στην ΕΤΒΑ και στην ΤτΕ και από εκεί στους Μποδοσάκηδες και όλους τους υπόλοιπους με δανεικά και αγύριστα και με χαριστικούς όρους, έτσι έγινε η περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη. Τι βάλανε αυτοί ρωτήσατε ποτέ;». Με το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων, που ήταν αποκλειστικά λεφτά των εργαζομένων, ούτε καν από την κρατική χρηματοδότηση, σημείωσε ότι χάθηκαν 3,5 δισ. ευρώ, ρωτώντας: «Ποιος θα πληρώσει γι' αυτά;».

Στη διάρκεια της κρίσης με το PSI χάθηκαν άλλα 12 δισ. ευρώ «και βάλε» από τα αποθεματικά. «Τα δώσατε στους τραπεζίτες για ανακεφαλαιοποίηση. Κι εσείς της "ελεύθερης" οικονομίας, όταν οι τραπεζίτες παίρνουν ρίσκο γιατί δεν το πληρώνουν και οι εργαζόμενοι "πληρώνουν ακριβά" όταν δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους», ανέφερε.

Συνολικά, επισήμανε, με τα μνημόνια άρπαξαν από τις τσέπες των εργαζομένων πάνω από 100 δισ. ευρώ. «Δώστε πίσω τα κλεμμένα για να δούμε αν είναι βιώσιμο το Ασφαλιστικό... Πάρτε από εκείνους που τα φάγανε, που κολυμπάνε στον πλούτο, βάλτε τους φόρους». Ομως, σημείωσε, αντί αυτού «τους δίνετε και άλλες απαλλαγές, μειώνοντας στο 5% το φόρο για τα διανεμόμενα κέρδη και από την άλλη 22% φόρος για τον εργαζόμενο που έχει εισόδημα λιγότερο από 9.000 ευρώ το χρόνο».

«Ποιος σας είπε - επισήμανε ο Θ. Παφίλης - ότι είχατε το δικαίωμα να μειώσετε 40% έως 50% τις συντάξεις; Των εργαζομένων δεν ήταν τα λεφτά, δεν τα δούλεψαν; Με αίμα, ιδρώτα, στην οικοδομή, στην οξυγονοκόλληση, στα ξενοδοχεία, στα κλωστοϋφαντουργεία, παντού. Και μιλάτε από πάνω και λέτε ότι φταίνε για το Ασφαλιστικό οι υψηλές συντάξεις;». «Σε ένα βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε την κατώτατη σύνταξη από 712 σε 403 ευρώ». «Διαχειριστές είστε όλοι του καπιταλισμού, άλλος διαχειρίζεται πιο άγρια, άλλος πιο μαλακά», σημείωσε.

«Ξεφτίλα» χαρακτήρισε και τα όσα διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι τάχα δεν μειώνονται οι συντάξεις. «Τους πήγατε από 1.200, 1.300, 1.500 ευρώ σε 500 και 400 και τώρα λέτε ότι δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται. Να πάρουν 600 ευρώ για 30 ολόκληρα χρόνια δουλειάς!».

Ενώ έθεσε το ερώτημα λέγοντας ότι εδώ φαίνεται «και η προστυχιά. Για πέστε όλοι εσείς ...της προόδου της κοινωνίας, πώς γίνεται με την έκρηξη της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας το εγγόνι να παίρνει λιγότερη σύνταξη από τον παππού; Αυτό είναι ένα δείγμα του αδιεξόδου και της χρεοκοπίας του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετείτε».

Κάλεσε τους εργαζόμενους, πέρα και έξω από το τι ψηφίζουν, να ενωθούν σε μία κοινωνική συμμαχία, να αναχαιτίσουν την επίθεση, τα συνδικάτα να συσπειρωθούν σε ταξική βάση, να βάλουν στο περιθώριο την ξεπουλημένη και εξαγορασμένη μειοψηφία στη ΓΣΕΕ που έχει κάτσει στο σβέρκο των εργαζομένων και να οργανώσουν την πάλη τους βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ