Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνει βάση και για τα γαλλικά μαχητικά

Σε απέραντη βάση εφόρμησης των ιμπεριαλιστών και στόχο των ανταγωνισμών μετατρέπεται η χώρα

Και παραχώρηση βάσης για τα γαλλικά μαχητικά «Ραφάλ», ώστε να «διευκολύνονται» στις επιχειρήσεις τους στην Ανατ. Μεσόγειο, εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνολικά του λαού στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε όλο το «τόξο» από την Αφρική μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Κατά καλά πληροφορημένες πηγές, στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης Μητσοτάκη - Μακρόν για την καθιέρωση «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ασφαλείας» έως τον Ιούνη, όπως και στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, Παναγιωτόπουλου - Παρλί, στην Αθήνα, τη Δευτέρα, οι Γάλλοι έβαλαν ανάμεσα στα άλλα «αιτήματά» τους και αυτό της «μόνιμης αεροπορικής παρουσίας τους» (βλ. στάθμευση μαχητικών ή και άλλων αεροσκαφών τους) «σε θέση που να εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές τους ανάγκες». Οι ίδιες πηγές «φωτογραφίζουν» τις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας σε Σούδα ή Καστέλι, ή εναλλακτικά τη Ρόδο.

Παραπέμπουν στις δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας, που φρόντισε να επισημάνει τη συμμετοχή για πρώτη φορά της Γαλλικής Αεροπορίας, το Μάη, στην άσκηση «Ηνίοχος», την οποία οργανώνει η Πολεμική Αεροπορία με επίκεντρο την Ανδραβίδα και απλώνεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών (μετέχουν σταθερά τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί). Συμμετοχή που, όπως λέγεται αρμοδίως, θα δώσει στους Γάλλους πιλότους τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με το ελληνικό ανάγλυφο, αλλά και να δουλέψουν πάνω στην περιλάλητη «διαλειτουργικότητα» με τους Ελληνες συναδέλφους τους, τεστάροντας ταυτόχρονα την υποστήριξη που μπορεί να τους δοθεί επί ελληνικού εδάφους.

Μια πρώτη γεύση παίρνουν σήμερα, καθώς τα «Ραφάλ» που απονηώνονται από το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» (πλέει νότια της Κρήτης συνοδευόμενο από τη φρεγάτα «Ψαρά») θα προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις στο Λιβυκό Πέλαγος, σε σενάρια που θα εκτελεστούν μέρα και νύχτα, με ελληνικά μαχητικά που απογειώνονται από τη Σούδα (115 Πτέρυγα Μάχης).

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι οι δύο υπουργοί Αμυνας τη Δευτέρα ξεκαθάρισαν πως «η ναυτική συνεργασία θα συνεχιστεί», π.χ. με συμμετοχή ελληνικών μονάδων σε γαλλικές αρμάδες που επιχειρούν με προσχήματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κ.λπ. Επίσης, οι Γάλλοι ζήτησαν αποστολή και χερσαίων τμημάτων στην υποσαχάρια Αφρική με τα ίδια προσχήματα. Στο τραπέζι είναι και η συμμετοχή της χώρας στη γαλλικής έμπνευσης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (European Intervention Initiative - EI2)», στρατιωτική δομή που στήθηκε το 2018 με σκοπό να παρακάμπτει την ανάγκη επίτευξης «ομοφωνίας» μεταξύ των 28 κρατών - μελών.

Στο μεταξύ, σε συνάντησή τους χτες στο Παρίσι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, και η Γαλλίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Amelie de Montchalin, συμφώνησαν για τη διοργάνωση Υπουργικής Διάσκεψης στην Αθήνα των επτά κρατών - μελών της Νότιας Ευρώπης που αποτελούν τους Euro Med 7, το Μάη. Για πρόταση που επιβεβαιώνει «τις εξαιρετικές ελληνογαλλικές σχέσεις» έκανε λόγο το ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι επιβεβαιώθηκε η «αμοιβαία βούληση» για περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων «όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς συνεργασίας, αλλά και σε νέα πεδία αιχμής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Συμφωνία δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και την άμυνα, εμπλέκει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικά σχέδια(2021-10-06 00:00:00.0)
Στο «μάτι του κυκλώνα» από Μαύρη Θάλασσα μέχρι Περσικό(2021-04-14 00:00:00.0)
Υπέγραψαν για την παραγωγή μαχητικού νέας γενιάς(2020-02-21 00:00:00.0)
Διακυβερνητικό Συμβούλιο Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου(2020-01-29 00:00:00.0)
Εκλεισε 15 συμφωνίες στην Ινδία(2016-01-26 00:00:00.0)
Γαλλική ιμπεριαλιστική επιχείρηση(2013-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ