Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020 - αριθ. φύλλου: 13447

Διά ροπάλου επιχειρούν να μετατρέψουν τα νησιά σε φυλακές της ΕΕ

Δ. Κουτσούμπας: Αντί η κυβέρνηση να στείλει πλοία για να απεγκλωβίσει πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες, οργάνωσε νυχτερινή απόβαση και βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ κατά των νησιωτών, που αγωνίζονται να μη γίνουν τα νησιά τους οι φυλακές της ΕΕ

  • Από τα ξημερώματα της Τρίτης, ο λαός της Λέσβου και της Χίου βρίσκεται αντιμέτωπος με την αγριότητα των ΜΑΤ, για να προχωρήσει η ανέγερση των κλειστών κέντρων - φυλακών, κατ' εφαρμογή της πολιτικής και της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
  • Σε λιμάνια και χωριά, οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών βγήκαν στους δρόμους. Με απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις απαιτούν να αποσυρθούν αμέσως οι δυνάμεις καταστολής από τα νησιά, να γίνουν εδώ και τώρα αποδεκτά όλα τα δίκαια αιτήματά τους.

Eurokinissi


ΣΕΛ.  4   -  6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οχι σε νησιά - φυλακές

«Διά πυρός και σιδήρου» η κυβέρνηση επιχειρεί να διαιωνίσει την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού, μετατρέποντας τα νησιά σε φυλακές προσφύγων για λογαριασμό της ΕΕ. Η πολιτική αυτή, που πάει χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής, είναι συνέπεια της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ και του Κανονισμού του Δουβλίνου, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ έχουν αναλάβει συγκεκριμένες ευθύνες και δεσμεύσεις στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, και κυρίως το να εγκλωβίσουν πρόσφυγες και μετανάστες σε ανοιχτές ή κλειστές δομές στα νησιά. Ετσι ώστε να ανοιγοκλείνει η στρόφιγγα ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ΕΕ, να αξιοποιούνται σε παζάρια και γεωπολιτικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή.

Γι' αυτό, αντί η κυβέρνηση να στείλει πλοία για τον απεγκλωβισμό των ξεριζωμένων από τα νησιά, τα γεμίζει με ΜΑΤ και «αύρες», με αποστολή να τσακίσουν τους νησιώτες και τον δίκαιο αγώνα τους.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε τίποτα δεν πρόκειται να βελτιώσουν την ανυπόφορη κατάσταση. Καμιά εκτόνωση δεν πρόκειται να υπάρξει, παρά τις διαβεβαιώσεις, όπως δεν υπήρξε και επί ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέτρα που πήρε ως κυβέρνηση, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Αντίθετα, τα κλειστά κέντρα κράτησης θα επιτείνουν την απελπισία και την αγανάκτηση, θα μετατραπούν γρήγορα σε νέες εστίες εξαθλίωσης και έντασης, ενώ είναι βέβαιο ότι ήρθαν για να μείνουν, αφού οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις και οι ανταγωνισμοί οξύνονται στην περιοχή, με ενεργή εμπλοκή και της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που βγάζουν χιλιάδες κατατρεγμένους στο δρόμο της προσφυγιάς.

Καμιά βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο βρίσκεται σε ισχύ η Συμφωνία που τους στοιβάζει σε παλιούς και νέους καταυλισμούς και εμποδίζει τη μετακίνησή τους, όχι μόνο προς μια άλλη χώρα, αλλά και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Το ίδιο ισχύει και για τους νησιώτες, που υποφέρουν εξαιτίας του εγκλωβισμού και αρνούνται να γίνουν οι τόποι τους «αποθήκες» ανθρώπων και φυλακές της ΕΕ.

Μάταια προσπαθεί η κυβέρνηση να καλλιεργήσει προσδοκίες για έναν «καλύτερο» τάχα Κανονισμό του Δουβλίνου, που ακόμα κι αν αναθεωρηθεί, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως δείχνουν και οι διαρροές από τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ούτε πείθουν κανέναν οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δίνει «μάχη» για την αύξηση των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό, την ώρα που οι ΜΚΟ «κάνουν πάρτι» με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, στις πλάτες μεταναστών και νησιωτών, και ο διπλός εγκλωβισμός παραμένει.

Αφού λοιπόν δεν μπόρεσε να κοροϊδέψει τους νησιώτες και να χειραγωγήσει τα δίκαια αιτήματά τους, «χαϊδεύοντας» περιθωριακές εθνικιστικές ομάδες, αξιοποιώντας στελέχη της στην Τοπική Διοίκηση και στήνοντας ψευτοκαβγάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα στρέφεται με τα ΜΑΤ ενάντιά τους για να επιβάλει διά ροπάλου την πολιτική της και την πολιτική της ΕΕ.

Δεν θα της περάσει! Απέναντι θα βρίσκει όχι μόνο τους νησιώτες, αλλά και όλο το λαό, που πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα για απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, με αποχώρηση από τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, για τη μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, γρήγορη εξέταση του ασύλου και άρση κάθε εμποδίου προς τις χώρες προορισμού, πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους. Αυτή είναι η μόνη λύση στο αδιέξοδο.


Eurokinissi

«ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ» ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΡΙ
Ο αγώνας συνεχίζεται για συνδικάτα εργατών, όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών

Απάντηση στην αστυνομοκρατία και τις αθλιότητες της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ η χτεσινή μαζική εργατική συγκέντρωση στο Καβούρι


ΣΕΛ.  12   -   15


ΚΝΕ
Καταγγέλλει τη νέα εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

ΣΕΛ.  19
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Εξαγγελία μέτρων με πολλούς αστερίσκους

ΣΕΛ.  9

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ