Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο πόλεμος είναι μέσα στο σπίτι μας

Νάτος πάλι ο Αποστόλης. Με το που μπαίνει στο δωμάτιο βγάζει το πορτοφόλι του, τραβάει ένα απόκομμα εφημερίδας, το αφήνει στο γραφείο μου και συνεχίζει το δρόμο του για την κουζίνα. Την καλημέρα την αντικατέστησε σήμερα μ' ένα βουβό χαμόγελο που του έσκιζε το στόμα ως τ' αυτιά, ιδιαίτερα τη στιγμή που ακουμπούσε το απόκομμα πάνω στο γραφείο μου. Περιφρόνησε την ερώτηση που σίγουρα υπήρχε στα μάτια μου και συνέχισε το δρόμο του για τον πρωινό καφέ. Το διάβασα. Το είχα ξαναδιαβάσει, αλλά παρ' όλα αυτό αισθάνθηκα μια απέραντη ευχαρίστηση για δεύτερη φορά. Το απόκομμα έγραφε: «Τώρα που όλοι "την έχουμε κάνει", ευτυχώς που υπάρχει το ΚΚΕ και αγωνίζεται για το λαό». Το είπε ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Πετράκη, Τιμόθεος Κιλίφης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Αλφα», παίρνοντας αφορμή από τον απροσδόκητο θάνατο του Χρήστου Σταμούλου.

«Δεν είναι ωραίο να ξέρεις ότι γύρω σου υπάρχουν τίμιοι άνθρωποι που δεν μπορείς να τους κλείσεις το στόμα όσο κι αν απειλούνται με θεούς και δαίμονες;» λέει μπαίνοντας ο Αποστόλης, κρατώντας θριαμβευτικά τους καφέδες. Τσουγκρίσαμε τα φλιτζάνια μας, τελειώσαμε τον καφέ μας κι ο Αποστόλης έφυγε για το αγαπημένο του γυμναστήριο γεμάτος ζωντάνια και κέφι.

Σιγά - σιγά η σκέψη μου έφυγε από τον Αποστόλη και πέταξε σ' αυτούς τους τίμιους ανθρώπους που λέγαμε πριν. Γιατί δεν ενεργοποιούνται για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη ζωή; Γιατί τα παραχωρούν αδιαμαρτύρητα στον Μπους, στο θάνατο και τη Μιζέρια; Γιατί διάλεξαν το ρόλο της στρουθοκαμήλου; Γιατί δε θέλουν να δουν την πραγματικότητα; Σήμερα έχουμε πόλεμο. Γιατί δε θέλουν να το δούνε; Κι αν δεν πιστεύουν το ΚΚΕ που τους το λέει, γιατί δεν πιστεύουν τον Μπους που το φωνάζει, που το δήλωσε επίσημα; Τι πρέπει να γίνει για να καταλάβουν ότι έχουμε παγκόσμιο πόλεμο για την παγκοσμιοποίηση του φασισμού, της τρομοκρατίας και της δουλείας των λαών; Οταν ο αρχιτρομοκράτης πολεμάει την τρομοκρατία προτρέποντας ή το λιγότερο επιτρέποντας τους φτωχοσυνεταίρους του να δολοφονούν στην Παλαιστίνη παιδιά, για να πατάξουν τάχα την τρομοκρατία, είναι πρωτοφανές. Αλλά όταν υπάρχουν άνθρωποι που τον πιστεύουν, τον καλύπτουν και παραπληροφορούν το λαό, τότε είναι τραγικό. Είναι σάπιο. Μόνο το ΚΚΕ διαβάζει τι γίνεται ή τι έγινε στη Χιλή, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στην Κολομβία και σ' όλη τη Νότια Αμερική; Μόνο το ΚΚΕ ξέρει ότι δολοφόνησαν τον Αλιέντε και κάθισαν στο σβέρκο του λαού το δήμιο και βασανιστή Πινοσέτ; Μόνο το ΚΚΕ ξέρει για το Αφγανιστάν; Μόνο το ΚΚΕ είναι γείτονας της Γιουγκοσλαβίας και άκουσε τις βόμβες και τους θρήνους των μανάδων; Μόνο το ΚΚΕ ξέρει για τη χούντα; Μόνο το ΚΚΕ διάβασε σήμερα στην εφημερίδα ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέβαλε για μερικούς μήνες το ταξίδι του για την Αμερική γιατί ο Μπους δυσαρεστήθηκε για την τόσο μικρή βοήθεια που του πρόσφερε η Ελλάδα στον αγώνα του... κατά της τρομοκρατίας; Ο πατέρας έκοψε για τρεις μήνες το φρούτο του γιου, γιατί ο τελευταίος δεν έδειξε προθυμία στην εκτέλεση των διαταγών του. Μόνο το ΚΚΕ προσβάλλεται απ' αυτή τη συμπεριφορά του αφέντη προς το δούλο;

Ο πόλεμος είναι μέσα στο σπίτι μας και συμμετέχουμε όλοι, το θέλουμε δεν το θέλουμε. Οποιος νομίζει ότι είναι θεατής, είναι τρελός. Είμαστε όλοι επάνω στη σκηνή και παίζουμε ένα ρόλο. Μικρό ή μεγάλο.

Αντε γεια.


του
Τίτου ΒΑΝΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ