Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διεθνοποίηση της πάλης η απάντηση στον ιμπεριαλισμό

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη 10η Συνάντηση του «Φόρουμ του Σάο Πάολο» στην Αβάνα της Κούβας

Την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας ισχυρός δεσμός κοινής δράσης με παράλληλες εθνικές και κοινές διεθνικές δραστηριότητες ανάμεσα στα κινήματα της Ευρώπης, στα κινήματα της αμερικανικής και των άλλων ηπείρων, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατά των νέων αντιδημοκρατικών νόμων με πρόσχημα την τρομοκρατία, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κατά την ομιλία της στη διάρκεια των εργασιών της 10ης Συνάντησης του «Φόρουμ του Σάο Πάολο» με θέμα την «κοινή δράση και τον συντονισμό κατά της ζώνης ελευθέρου εμπορίου της Αμερικής», που πραγματοποιήθηκε στις 4-7 του Δεκέμβρη στην Αβάνα της Κούβας.

«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ανεξαρτήτως προσχημάτων, σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το μέσον για την πιο ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και των εμπορευμάτων, για πιο βαθιά ιμπεριαλιστική διείσδυση». Και πρόσθεσε: «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην διεθνοποίηση της πάλης, στη μαζική συμμετοχή και στήριξη κινητοποιήσεων, που στρέφονται κατά της καπιταλιστικής διεθνοποίησης, της παγκοσμιοποίησης, όπως συνήθως λέγεται, με αποκορύφωμα τις μεγάλες κινητοποιήσεις της Γένοβας. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι προσπάθειές μας για ανταλλαγή πείρας με τη διοργάνωση συναντήσεων ανάμεσα σε κομμουνιστικά κόμματα».

Αναφερόμενη στο θέμα που απασχόλησε το Φόρουμ, την κοινή δράση και συντονισμό κατά της δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου της Αμερικής, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι «δεν είναι ζήτημα τοπικό, αλλά παγκόσμιας σημασίας, με αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στους λαούς και στις χώρες της περιοχής, αλλά και με επίδραση στον διεθνή ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό». Και ζήτησε «να μελετηθούν οι τάσεις που διαγράφονται στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, οι άξονες και αντιάξονες που διαμορφώνονται εντός των περιφερειακών και διεθνών ενώσεων, οι πολεμικές εστίες που πολλαπλασιάζονται, να συζητήσουμε προς τα πού μπορεί να οδηγηθούν οι εξελίξεις».

Συμπερασματικά τόνισε: «Χωρίς να υποτιμούμε τα νέα στοιχεία που εμφανίζονται στις σύγχρονες εξελίξεις, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι παλαιά φαινόμενα εμφανίζονται με νέους τρόπους, μπορούμε να επεξεργαστούμε την πείρα και να μελετήσουμε τις αυριανές ενδεχόμενα τάσεις, παίρνοντας ως αφετηρία ότι η διεθνοποίηση δε συνιστά μια νέα κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα. Είναι συστατικό στοιχείο ανάπτυξης της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής». Και επισήμανε ότι οι προτάσεις που προβάλλονται δεν πρέπει να «αφήνουν στο απυρόβλητο το ζήτημα τηςσχέσης ιμπεριαλιστικής οικονομικής κυριαρχίας - πολιτικής εξουσίας».

Ειδικά για το μεγάλο πρόβλημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σημείωσε ότι αυτός εκδηλώνεται είτε με τη μορφή τοπικών εστιών με τοπικούς αντιμαχόμενους, είτε με τη μορφή της ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης, με διάφορα προσχήματα, πότε για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τώρα πιο ολοκληρωμένα με πρόσχημα την τρομοκρατία. Και συμπλήρωσε: «Η τρομοκρατία ως αντίληψη και πολιτική πρακτική έχει χάσει προ πολλού την αθωότητά της ως λαθεμένη και επικίνδυνη τακτική διεκδίκησης των κοινωνικών δικαιωμάτων ή της εθνικής ανεξαρτησίας. Σήμερα τέτοιου τύπου οργανώσεις, ακόμα και όταν έχουν μαζική κοινωνική βάση, βρίσκονται άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Οσον αφορά στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, τόνισε: «Δεν έχει καμία σχέση με τη δικαίωση των αθώων Αμερικανών πολιτών-θυμάτων του τρομοκρατικού πλήγματος. Η πάταξη της τρομοκρατίας είναι μόνο το πρόσχημα. Πραγματική αλληλεγγύη και διεθνισμό προς τον αμερικανικό λαό έδειξαν οι λαοί που οργανώνουν αντιπολεμικές διαμαρτυρίες». Και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος του συγκεκριμένου πολέμου αλλά και της κήρυξης ενός διεθνούς στρατιωτικού νόμου κατά των λαών είναι η κατοχύρωση της ιμπεριαλιστικής ηγεμονίας των ΗΠΑ, ταυτόχρονα όμως εκφράζεται και η διαμάχη ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις.

Για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και για τις ΗΠΑ, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, «τρομοκράτες είναι τα λαϊκά κινήματα, όποιοι αγωνίζονται κατά της φιλομονοπωλιακής πολιτικής». Και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της δημιουργίας του ευρωστρατού, στην ευρωαστυνομία, καθώς και στα νομοθετικά μέτρα που προωθούνται, όπως οι «ευρωτρομονόμοι», που «έχουν ως στόχο να τσακιστούν οι λαϊκές αντιδράσεις, να μπει φραγμός σε έναν αγώνα που αμφισβητεί το σημερινό στάτους κβο».

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί από το «Ρ» τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ