Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συναίνεση και... παραφωνίες

Ηδη από τα προηγούμενα συνέδρια των συλλογικών οργάνων της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, (ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ) αυτό που προβάλλονταν ως στόχος ήταν η συνδιαχείριση, η ανάληψη, δηλαδή, από την Αυτοδιοίκηση, μεγαλύτερου μεριδίου άσκησης εξουσίας. Η προβολή αυτού του στόχου και η «διεκδίκησή» του, υπέγραφαν και τη θανατική καταδίκη της όποιας σχετικής αυτοτέλειας μπορεί να έχει η Αυτοδιοίκηση, ως μηχανισμός του κράτους. Ταυτόχρονα, την καθιέρωναν ως συνέταιρο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης, όταν βεβαίως στις διοικήσεις βρίσκονται δυνάμεις που θέλουν να υπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα, να χαράσσει μια σχετικά αυτόνομη πολιτική και να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις της με και σε όφελος των δημοτών.

Στη διεκδίκηση αυτού του στόχου πρωτοστάτησαν οι προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, με επιμέρους διαφοροποιήσεις αντιπολιτευτικής κυρίως τακτικής. Στα φετινά συνέδρια των παραπάνω οργάνων, έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες για το... μέλλον που προδιαγράφουν για το θεσμό οι ηγεσίες τους: Η Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε εκτελεστικό όργανο των κατευθύνσεων που χαράσσει το κράτος - στρατηγείο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, θεώρησε δεδομένη τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στο «όραμα» της ΟΝΕ - το οποίο οι δήμοι έχουν «πληρώσει» με περίπου 70 δισ. δραχμές - λέγοντας πως έχουν άγνοια όσοι διαφωνούν με αυτό το... όνειρο. Δεν είναι τυχαίο ότι το συνέδριο μονοπώλησαν κυβερνητικοί παράγοντας (15 υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη παρήλασαν από την αίθουσα), κάνοντας σεμινάρια στους αιρετούς για το πώς θα υπηρετήσουν αυτό το «όραμα».

Τα μαθήματα εμπέδωσαν οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ και όσοι εξέφραζαν τον ΣΥΝ, συντάσσοντας ένα ψήφισμα - αντιγραφή των κυβερνητικών σχεδιασμών για Αυτοδιοίκηση - επιχείρηση, με δυνατότητα επιβολής νέων φόρων και ανάληψης κρατικών αρμοδιοτήτων που διασπούν τον ενιαίο δημόσιο χαρακτήρα τους. Οι της ΝΔ εμπέδωσαν τα μαθήματα του προέδρου τους Κ. Καραμανλή, για αντιπολίτευση και εξέδωσαν ένα ξεχωριστό ψήφισμα που συντηρεί απλώς τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, εμμένοντας όμως στο στόχο της συνδιαχείρισης με επίκεντρο το ποιος είναι καλύτερος να την εφαρμόσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος το συνέδριο της ΕΝΑΕ επικύρωσε τη μέχρι τώρα τακτική της ηγεσίας της να συμφωνεί με όλους τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αρκεί να της έχει ζητηθεί προηγούμενα η άποψή της.

Ομως στα συνέδρια υπήρξαν και οι... παραφωνίες. Αυτές που υπερασπίζονται μια Αυτοδιοίκηση σε ρόλο σύγκρουσης με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Μια Αυτοδιοίκηση με βούληση παρέμβασης στα μικρά αλλά κυρίως στα μεγάλα θέματα που απασχολούν το δημότη, ο οποίος και θα είναι στο επίκεντρο της δράσης της. Αυτή την Αυτοδιοίκηση υπερασπίστηκαν οι προσκείμενοι στο ΚΚΕ αιρετοί, καθώς και άλλοι που αντιδρούν στο ρόλο του διαχειριστή του συστήματος. Αυτές οι δυνάμεις, με την ψήφο μας στις ερχόμενες εκλογές, μπορούν να συμβάλουν σε καλύτερες για το λαό και τον τόπο, αλλαγές.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ