Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μπήκαν στις πόλεις τα τρακτέρ!

Στο κενό οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για υπονόμευση των κινητοποιήσεων

Εκατοντάδες τα τρακτέρ στους δρόμους της Καρδίτσας
Εκατοντάδες τα τρακτέρ στους δρόμους της Καρδίτσας
Μήνυμα πως ο αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής θα συνεχιστεί και όσο περνάει ο καιρός θα δυναμώνει, έστειλε χτες, προς την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, η αγροτιά της Θεσσαλίας. Οι ξωμάχοι του θεσσαλικού κάμπου «μπήκαν» με τα τρακτέρ στις πρωτεύουσες των νομών. Θα μείνουν εκεί τρεις μέρες και μετά οι εκπρόσωποί τους θα συνεδριάσουν ν' αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Στην Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα, από νωρίς το πρωί τα τρακτέρ άρχισαν να συρρέουν στην πόλη και να παρατάσσονται στο κέντρο και στις εισόδους. Ο ερχομός τους συνεχιζόταν όλη τη χτεσινή μέρα και θα συνεχίζεται σήμερα και αύριο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο. Ταυτόχρονα, κλιμάκια συνδικαλιστών περιοδεύουν στις επαρχίες και στα χωριά, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στην κινητοποίηση, αντιπαρατάσσοντας την αναγκαιότητα του μαζικού αγώνα κόντρα στην αντιαγροτική κυβερνητική προπαγάνδα, που έχει ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας μέρα των κινητοποιήσεων.

«Προσπαθούν να μας εξαπατήσουν για μια ακόμη φορά», αλλά «δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω», αφού «το μέλλον του αγροτικού κόσμου θα κριθεί από τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις», ήταν οι φράσεις στα διάφορα «πηγαδάκια» που σχημάτιζαν οι συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία της πόλης. Δε θα μπορούσε βέβαια να απουσιάζει σαν θέμα από τις συζητήσεις των συγκεντρωμένων η πρόσφατη επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλία, για την οποία η οργή όλων ξεχείλιζε. Τρεις μέρες θα μείνουν παραταγμένα τα τρακτέρ και στη συνέχεια οι αγρότες θα αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Πρωτοφανής η κινητοποίηση των αγροτών στη Μαγνησία
Πρωτοφανής η κινητοποίηση των αγροτών στη Μαγνησία
«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα επίθεση εναντίον μας» τόνισε σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημειώνοντας ακόμη ότι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου δεν πρόσφερε τίποτα το καινούριο στους αγρότες που βλέπουν το εισόδημά τους χρόνο με το χρόνο να λιγοστεύει. Και υπογράμμισε ότι οι μαζικοί φορείς του νομού είναι στο πλευρό των αγροτών.

Στη Λάρισα

Στη συμβολή της παλιάς Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης με την παλιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου συγκεντρώθηκαν τα τρακτέρ των Λαρισαίων αγροτών. Εκεί θα φτάσουν αύριο και μεθαύριο κι άλλα τρακτέρ, καθώς αναμένεται κι άλλοι ξωμάχοι να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, για να δείξουν την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο χώρο της συγκέντρωσης οι αγρότες άναψαν φωτιές για να ζεσταθούν και δήλωναν την απόφασή τους να συνεχίσουν τη μάχη μέχρι την τελική δικαίωση. Αργά το βράδυ έγινε σύσκεψη συνδικαλιστών στα γραφεία της Ενωσης Συνεταιρισμών και συζητήθηκε το πώς θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του αγώνα.

Οπως τόνισε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες, η πάλη της αγροτιάς είναι για την επιβίωση και θα συνεχιστεί με πολλές μορφές, ξεπερνώντας όλα τα προβλήματα που θα θέσουν οι κυβερνώντες και οι διάφοροι φανεροί και κρυφοί συνεργάτες τους.

Στο Βόλο

Αφετηρία νέων αγώνων για τους αγρότες της Μαγνησίας ήταν η χτεσινή δυναμική κινητοποίηση στο Βόλο. Πλήθος αγροτικών μηχανημάτων παρατάχθηκε χτες το μεσημέρι έξω από τη Νομαρχία της Μαγνησίας, κλείνοντας δύο από τους βασικούς οδικούς άξονες της πόλης.

Πρώτοι στο χώρο της συγκέντρωσης κατέφθασαν, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, ξωμάχοι από τον Αλμυρό και την Αγχίαλο, ενώ λίγη ώρα αργότερα ήρθαν και οι συνάδελφοί τους από την περιοχή του Βελεστίνου. Οι αποκλεισμένοι από τα χιόνια δρόμοι του Πηλίου δεν επέτρεψαν στους αγρότες της περιοχής να ενώσουν τη φωνή τους στη χτεσινή συγκέντρωση. Με κεντρικό σύνθημα «Αγρότες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι», οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν την πεποίθησή τους στην αναγκαιότητα του ενωτικού μαζικού αγώνα ως της μόνης απάντησης απέναντι σε μια πολιτική που χρόνια τώρα νιώθουν στο «πετσί τους» τις συνέπειές της.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Νίκου Αγγελή, μέλους της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που τόνισε πως ο αγώνας που τώρα ξεκινά δεν είναι μια αποσπασματική αντίδραση. «Είμαστε οι ίδιοι που αγωνιστήκαμε και το '95 και τώρα πλέον διεκδικούμε να λυθούν επί της ουσίας τα προβλήματά μας. Να εξεταστούν και να δικαιωθούν τα αιτήματά μας. Για μας, υπεύθυνος για αυτή την πολιτική, δεν είναι άλλος από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΕ, που επιδιώκουν να μας διώξουν από τις δουλιές μας».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε πλήθος εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου του νομού. Μήνυμα έστειλε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής. Τέλος, διαβάστηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα της συγκέντρωσης, το οποίο και αποδόθηκε στη Νομαρχία Μαγνησίας.

Στα Τρίκαλα

Οι ξωμάχοι των Τρικάλων παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του νομού, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αγωνιστική τους εκκίνηση έγινε το πρωί από τα χωριά τους. Το τσουχτερό κρύο δεν πτόησε τους αγρότες, που πάτησαν γκάζι ολοταχώς για να είναι εντάξει με το αγωνιστικό «ραντεβού» τους. Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία τους «περίμενε» και μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς στα καζάνια ετοιμαζόταν φασολάδα για να ζεσταθούν τα σωθικά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα τα συλλαλητήρια στο κέντρο των πόλεων(2001-12-12 00:00:00.0)
Πιο πολλοί, πιο δυνατά!(2001-12-06 00:00:00.0)
Συγκεντρώνονται «στρατιές»!(2001-12-05 00:00:00.0)
«Εισβολή» στα Φάρσαλα, με 1.000 και πλέον τρακτέρ!(2001-11-17 00:00:00.0)
«Εδειξαν τα δόντια τους»!(2000-01-20 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι για αγώνα μέχρι τη νίκη(1996-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ