Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Οραμά μας η μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση

Η ενίσχυση της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου (με τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διεύρυνση των φορολογικών ελαφρύνσεων κλπ) ήταν το επίκεντρο της ομιλίας του υπουργού Οικονομίας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

To «όραμα» για καπιταλιστική ανάπτυξη, στηριγμένη στη μεγάλη ιδιωτική καπιταλιστική επιχείρηση, με την πλουσιοπάροχη στήριξη του κράτους (ιδιωτικοποιήσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις, αναπτυξιακά κίνητρα, ΚΠΣ κλπ) ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, στη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα έδωσε και νέες υποσχέσεις προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει με συνέπεια τις αντιλαϊκές της επιλογές στην οικονομία. Στα πλαίσια αυτά επανέλαβε και πάλι ότι η «Ολυμπιακή» δεν πρόκειται να επανέλθει υπό κρατικό έλεγχο.

Εχει γίνει πλέον παράδοση, σ' αυτό το συνέδριο να παρελαύνουν και να απολογούνται για τις πολιτικές τους επιλογές, μπροστά στο ακροατήριο επιχειρηματιών από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, όχι μόνο κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και το σύνολο των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης.

Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Οικονομίας ανέλυσε σε 10 σημεία, τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, υποσχόμενος φυσικά «γην και ύδωρ» στους ξένους επενδυτές... που θα μας προτιμήσουν, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:

  • θα προχωρήσει η «απελευθέρωση» των αγορών στις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτρική ενέργεια, με την παράλληλη μετεξέλιξη του κράτους, σε «κράτος -στρατηγείο» του κεφαλαίου.
  • Το νομοσχέδιο για το διαχωρισμό των κανονιστικών αρμοδιοτήτων μεταξύ του ΧΑΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα κατατεθεί το Γενάρη του 2002.
  • Υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις. Στα πλαίσια αυτά, επικαλέστηκε το πρώτο βήμα που έγινε στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με την πώληση μέσω ΧΑΑ του 16% των μετοχών της ΔΕΗ, ενώ επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για την εκχώρηση της ΔΕΠΑ σε «στρατηγικό επενδυτή» με τη διάθεση του 35% των μετοχών της, όπως και την εκχώρηση σε «στρατηγικό σύμμαχο» του 23% των ΕΛΠΕ. Για τα Τουριστικά Ακίνητα προωθούν συνδυασμό μετοχοποίησης και εισόδου «στρατηγικού επενδυτή». Για την «Ολυμπιακή» τέλος έθεσε τέσσερις όρους λειτουργίας της με κριτήρια «αγοράς». Αυτοί είναι: «Υγιής» χρηματοδότηση, αξιόπιστο μάνατζμεντ, όχι επιστροφή στο παρελθόν, όχι κρατική επιχείρηση.

Ο υπουργός, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ευνοεί τη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων, και στα πλαίσια αυτά υποσχέθηκε ότι το σχετικό νομοσχέδιο για τα κίνητρα των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων θα κατατεθεί προς το τέλος του έτους, καθώς και την προώθηση της αναβάθμισης της Ελλάδας σε περιφερειακό χρηματοπιστωτικό κέντρο της ΕΕ στη βαλκανική «ενδοχώρα». Αναφέρθηκε επίσης στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, σε τομείς όπως η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, ο τουρισμός, αλλά και νέες υποσχέσεις προς τους ξένους κεφαλαιούχους για «δημιουργία κατάλληλου επιχειρηματικού κλίματος». Υποσχέθηκε τέλος ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2002, καθώς και ότι σύντομα θα ξεκινήσει ο διάλογος για το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα στοχεύει στη στήριξη της απόδοσης της ιδιωτικής επένδυσης.

Οι βιομήχανοι στηρίζουν την κυβέρνηση

Από το ίδιο βήμα, εκφράζοντας τη στήριξη που προσφέρουν οι βιομήχανοι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλος, δήλωσε δημόσια πως «η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική δείχνει να προσανατολίζεται σωστά» και εξήγησε πως τόσο οι «δημοσιονομικοί στόχοι που τίθενται με το νέο Προϋπολογισμό του Κράτους για την περίοδο 2002-2004, όσο και η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής για διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί να μην υλοποιούνται με όση αποφασιστικότητα θα το επιθυμούσαμε, είναι όμως προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στο «διά ταύτα» κάλεσε την κυβέρνηση «να υλοποιήσει γρήγορα και αποφασιστικά διαρθρωτικές αλλαγές που θα εξασφαλίζουν φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματική δραστηριότητα, απλοποίηση διαδικασιών, μείωση κόστους λειτουργίας και ουσιώδη μείωση του φορολογικού βάρους, ευελιξία των αγορών, αποτελεσματική δαπάνη των δημοσίων επενδύσεων», υποδεικνύοντας ταυτόχρονα την «αναδιάρθρωση του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης» στην κατεύθυνση καλύτερης εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί -όπως ισχυρίστηκε- «με τις αλλαγές αυτές δε διευκολύνεται μόνο η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων», αλλά παράλληλα «η ελληνική αγορά γίνεται ελκυστικότερη για ξένες επενδύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ