Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η σπατάλη του δημόσιου χρήματος

Τα νούμερα αυτά «βγάζουν μάτι». Ο λόγος για το ποσό που δαπανά κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και για στρατιωτικές δαπάνες ΝΑΤΟικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση προϋπολογίζει να διαθέσει το 2002 από τα ταμεία του κράτους για τοκοχρεολύσια και στρατιωτικές δαπάνες (δηλαδή τα χρήματα των φορολογουμένων) 36,4 δισ. ευρώ, έναντι 27,2 δισ. ευρώ φέτος. Δηλαδή η κυβέρνηση προϋπολογίζει να τσοντάρει στο ταμείο των πολεμικών βιομηχανιών και τα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών και μεγαλοεισοδηματιών 9,2 δισ. ευρώ (πάνω από 3,1 τρισ. δραχμές) παραπάνω συγκριτικά με φέτος για να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους δανειστές του δημοσίου. Τα παραπάνω νούμερα, από μόνα τους, δε λένε και πολλά πράγματα. Αν όμως συγκριθούν με άλλες κατηγορίες δαπανών του προϋπολογισμού, τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Οποιος, λοιπόν, κάνει συγκρίσεις των χρημάτων που ξοδεύει το ελληνικό κράτος - μέσω του προϋπολογισμού - θα διαπιστώσει, μεταξύ άλλων και τα εξής: Πρώτον, ότι το 2002 η κυβέρνηση προϋπολογίζει να διαθέσει πάνω από το μισό προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τις στρατιωτικές δαπάνες. Δεύτερον, ότι το ποσό 9,2 δισ. ευρώ επιπλέον που θα διατεθεί το 2002, σε σχέση με φέτος, για στρατιωτικές δαπάνες και την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, είναι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ από το συνολικό ποσό (όχι την επιπλέον δαπάνη) που θα διατεθεί το 2002 για τη χρηματοδότηση των τομέων «υγείας - πρόνοιας - εκπαίδευσης», Σ' αυτούς τους 3 βασικούς τομείς - που έχουν να κάνουν με το λεγόμενο κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ο προϋπολογισμός του 2002 θα διαθέσει συνολικά 8,8 δισ. ευρώ έναντι 8,3 δισ. ευρώ φέτος (αύξηση μόλις 0,5 δισ. ευρώ ή 6%). Τρίτον, όλοι οι φόροι (άμεσοι και έμμεσοι) που προϋπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση το 2002, θα πάνε για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και στρατιωτικών δαπανών. Και καθώς σε κάθε 100 δραχμές φόρους που θα εισπράττει θα πρέπει να πληρώνει 103 δραχμές για στρατιωτικές δαπάνες και τοκοχρεολύσια, η «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση Σημίτη θα συνεχίσει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ κλπ.). Θα συνεχίσει δηλαδή να διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα στον αστερισμό της λογικής του «πουλάω το χαλί για να πληρώσω την υπηρέτρια»...

Τα όσα προαναφέρθηκαν, πείθουν και τον πιο αδαή όχι μόνο για την κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος (προς όφελος, εννοείται, των τραπεζιτών και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολεμικών βιομηχανιών), αλλά και για το ότι όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, η κυβέρνηση θα εξαντλεί την «κοινωνική της ευαισθησία» με «φιλοδωρήματα» τύπου ΕΚΑΣ και αυξήσεις «ψίχουλα» στους μισθούς και συντάξεις του δημοσίου.


Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ