Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σήμερα τα συλλαλητήρια στο κέντρο των πόλεων
  • Συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας χτες στα Τρίκαλα. Νέα τρακτέρ στην Καρδίτσα. Οργή και αγανάκτηση από τους αγρότες της Λάρισας
  • Κορυφώνονται οι τριήμερες κινητοποιήσεις. Ο αγώνας ακόμα πιο μαζικός

Με μαζικά και δυναμικά συλλαλητήρια στο κέντρο των πρωτευουσών των θεσσαλικών νομών - και ενώ τα τρακτέρ της οργής θα «συντροφεύουν» το δίκιο της αγροτιάς - οι αγωνιζόμενοι ξωμάχοι της Θεσσαλίας κορυφώνουν σήμερα την τριήμερη μεγαλειώδη κινητοποίησή τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο αγώνας τους θα συνεχιστεί, πιο μαζικός, πιο δυναμικός, καλύτερα οργανωμένος και συντονισμένος στο επόμενο διάστημα, καθώς ο αγροτικός κόσμος της περιοχής έχει καταστήσει σαφή προς όλες τις κατευθύνσεις την απόφασή του να παλέψει με νύχια και με δόντια για να κρατήσει τη γη του και να μείνει στα χωριά του.

Χτες, δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων, στους χώρους όπου βρίσκονται οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, επικρατούσε αγωνιστικός ενθουσιασμός. Αυτός ο ενθουσιασμός μεγάλωνε ακόμη περισσότερο καθώς συνεχώς έρχονταν και άλλα τρακτέρ από χωριά και επαρχίες των νομών και εργαζόμενοι, βιοτέχνες και επαγγελματίες έφταναν εκεί για να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της αγροτιάς. Μια συμπαράσταση που είναι αναγκαία καθώς κοινά είναι τα προβλήματα, κοινός ο αντίπαλος, κοινοί και οι αγωνιστικοί στόχοι όλων των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

Ενθουσιασμός στην Καρδίτσα

Με τη δύναμη του δίκιου τους να ατσαλώνει τη θέλησή τους, οι Καρδιτσιώτες αγωνιστές της αγροτιάς έμειναν και τη χτεσινή μέρα στις επάλξεις του αγώνα. Από προχτές το απόγευμα και μέχρι χτες το βράδυ όλο και νέα τρακτέρ από χωριά του νομού έφταναν και προστίθονταν σε αυτά που είχαν «στρατοπεδεύσει» στον περιφερειακό και σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Οι ξωμάχοι του καρδιτσιώτικου κάμπου διαμηνύουν προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται ποτέ να σκύψουν το κεφάλι στη μοίρα του ξεκληρίσματός τους, αλλά θα συνεχίσουν την πάλη μέχρι την τελική δικαίωσή τους. Και δήλωναν πανέτοιμοι να ξεκινήσουν τις νέες κινητοποιήσεις όταν και όπου αποφασίσουν οι εκπρόσωποί τους. Υπόσχονταν δε ότι το σημερινό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έγιναν στην Καρδίτσα.

Κατάληψη στα Τρίκαλα

Αποψη από τη χτεσινή συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας στα Τρίκαλα
Αποψη από τη χτεσινή συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας στα Τρίκαλα
Η πρόσκληση του κυρίου εισαγγελέα προς τους αγρότες των Τρικάλων να παρουσιαστούν ενώπιόν του δεν μπόρεσε να σταματήσει την προγραμματισμένη για σήμερα κινητοποίησή τους. Με κεντρικά συνθήματα «Αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα» και «Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία των Τρικάλων αγρότες πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τα γραφεία της Νομαρχίας. Μόλις έφτασαν στην είσοδο ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων τούς ρώτησε αν ήθελαν να πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον νομάρχη. «Οχι, τον είδαμε και χτες, γνωρίζουμε ότι δεν έχει κάτι νέο να μας πει», απάντησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών και απέκλεισαν την είσοδο της Νομαρχίας πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη για 2 περίπου ώρες. Στοιχείο της αποδοχής του δίκαιου των αγροτικών κινητοποιήσεων από τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα ήταν η συμπαράσταση που εκδήλωσαν τόσο οι εργαζόμενοι στη Νομαρχία όσο και οι πολίτες που βρήκαν τις πόρτες κλειστές.

«Η σημερινή συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος των κινητοποιήσεων που έχουμε αποφασίσει», δήλωσε ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», συμπληρώνοντας ότι εντείνονται οι ετοιμασίες για το σημερινό παναγροτικό συλλαλητήριο. «Τα μηνύματα που έρχονται από τα χωριά αναφέρουν για νέα προσέλευση αγροτών με τα τρακτέρ τους στην πόλη για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο», κατέληξε.

Γάλα, μήλα και καπνός στους δρόμους της Λάρισας


Χτες το μεσημέρι, στη διασταύρωση των οδών Βόλου και παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, οι συγκεντρωμένοι αγρότες της Λάρισας έριξαν στο δρόμο μήλα, γάλα και έκαψαν τα καπνά τους, δείχνοντας και μ' αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στην πολιτική που προωθεί η ΕΕ και εφαρμόζει η κυβέρνηση και η οποία οδηγεί στην πλήρη καταστροφή των προϊόντων τους, που συνεπάγεται και ξεκλήρισμα από τη γη τους. Παράλληλα, έκλεισαν για περίπου μισή ώρα το ένα ρεύμα της παλιάς Εθνικής Οδού.

Οι συγκεντρωμένοι αγρότες σημείωναν την ανάγκη ο αγώνας τους να κλιμακωθεί, μια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνεχώς διογκώνονται. Η χτεσινή συμβολική κίνηση, λοιπόν, ήρθε για να δείξει την ανάγκη αυτή. Ετσι, λίγο πριν τις 12, αγροτικά φορτηγάκια από την Αγιά, τον Τύρναβο κι άλλες επαρχίες έφτασαν στο χώρο που είναι παραταγμένα τα τρακτέρ, «εξοπλισμένα» με δοχεία που περιείχαν γάλα. Λίγο αργότερα, άρχισε το «πανηγύρι», όπως έλεγαν μεταξύ τους οι αγρότες: Πέταξαν στο δρόμο τα μήλα και άρχισαν να αδειάζουν τα πρώτα δοχεία με γάλα, ενώ στη συνέχεια έβαλαν και στον καπνό φωτιά.

Οπως είπε ο Απ. Μωραΐτης, πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων, έχυσαν συμβολικά το γάλα δείχνοντας ότι συμμετέχουν στον αγώνα των γεωργών. «Για το ελληνικό γάλα και το κρέας δεν υπάρχει τίποτα άλλο, παρά μόνο υποσχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, βουλευτής του ΚΚΕ.


Ρεπορτάζ
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ - Ελένη ΤΖΗΚΑ - Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ
Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ - Λάκης ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ