Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της λογαριάζουν χωρίς τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και το λαό

Παρέμβαση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος στην ημερίδα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, παρεμβαίνοντας στην ημερίδα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ και αναφερόμενος στις τοποθετήσεις εκπροσώπων αστικών κομμάτων, οι οποίες κοινό πυρήνα έχουν την υπεράσπιση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, είπε μεταξύ άλλων: «Είναι η ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος που οδήγησε σε δεκάδες κρίσεις, στην πρόσφατη, και προετοιμάζει νέα. Είναι αυτή η ανάπτυξη που έχει οδηγήσει στη δυστυχία των λαών, σε σύγκρουση μεγάλων ανταγωνιστικών συμφερόντων, ακόμα και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Τι δουλειά έχουν οι εργάτες με τέτοιες θέσεις, που υπερασπίζονται τα πιο σκληρά, αδυσώπητα μονοπωλιακά συμφέροντα; Πρέπει να απορρίψουν αποφασιστικά τέτοιες προσεγγίσεις και να δώσουν απάντηση με τον αγώνα τους».

Για την πρόταση της κυβέρνησης σημείωσε: «Η κυβέρνηση έδειξε καθαρά ότι πάει για πτώχευση, για εκκαθάριση σε λειτουργία, πάει για ιδιωτικοποίηση, για τριχοτόμηση. Αυτό το πλαίσιο το απορρίπτουμε κατηγορηματικά και θα δώσουμε τη μάχη να μην περάσει (...) Λειτουργούν σαν πλασιέ μεγάλων συμφερόντων και θέλουν να πετάξουν τη ΛΑΡΚΟ μέσα στα σαγόνια των μονοπωλιακών ομίλων. Να διώξουν τους εργαζόμενους από τη δουλειά, να φουντώσει η ανεργία στη Στερεά Ελλάδα».

Οχι σε κάθε σχέδιο για τεμαχισμό, εκκαθάριση, ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο

Ο Γ. Μαρίνος παρέδωσε επίσης στα σωματεία αναλυτική γραπτή τοποθέτηση, αποσπάσματα της οποίας παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης»:

«Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει κάθε διαδικασία και κάθε σκέψη για τεμαχισμό, εκκαθάριση, ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Απαιτούμε να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, που είναι ο κύριος μέτοχος της επιχείρησης, να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί, τα δεδουλευμένα και να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση, να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, με Συλλογικές Συμβάσεις και μόνιμο προσωπικό, να τερματιστεί το καθεστώς των εργολαβικών, να μην πειραχθεί δικαίωμα.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δουλεύουν σε πολύ σκληρές συνθήκες και με ευθύνη της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας, της ζωής και της ασφάλειάς τους, έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος. Πηγαίνουν στη δουλειά και δεν ξέρουν αν και πώς θα γυρίσουν στο σπίτι, κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το ΚΚΕ απαιτεί να εφαρμοστούν τώρα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Μεταλλευτικών Λατομικών Επιχειρήσεων.

Δεν θα περάσουν τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν την άρνηση της χρηματοδότησης της ΛΑΡΚΟ από τον κύριο μέτοχο, που είναι το κράτος. Ολες οι κυβερνήσεις έχουν δώσει - και η σημερινή επίσης δίνει - δισεκατομμύρια ευρώ στους μονοπωλιακούς ομίλους για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους, με τους "αναπτυξιακούς" νόμους, χρηματοδοτήσεις και προκλητικές φοροαπαλλαγές.

(...) Ολες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνένοχες. Μεθοδικά δούλεψαν για την υπονόμευση και απαξίωση της ΛΑΡΚΟ. Η πολιτική τους οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και εχθρεύεται τους εργάτες, που τους αντιμετωπίζει ως αναλώσιμο υλικό.

Μηχανισμοί που υπηρετούν την αντεργατική πολιτική και δουλεύουν για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τους μισθούς και να συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους, που φτύνουν αίμα για να επιζήσουν».

Ο αγώνας όλων των εργαζομένων έχει τη δύναμη να τους εμποδίσει

«(...) Η Ελλάδα έχει μεγάλες και αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, διαθέτει ορυκτό πλούτο, μεταλλικά ορυκτά (χρυσό, νικέλιο, χαλκό), σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, διαθέτει τις βάσεις για να ζήσει ο λαός καλά.

Αλλά για να απελευθερωθούν αυτές οι δυνατότητες απαιτείται οργάνωση της εργατικής τάξης, κοινωνική συμμαχία και πάλη για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας, ώστε το τιμόνι της εξουσίας να περάσει στα χέρια των παραγωγών του πλούτου, στα χέρια της εργατικής τάξης, του λαού, για να γίνουν δική του περιουσία, κοινωνική περιουσία, τα οικονομικά εργαλεία και να αναπτυχθούν με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό.

(...) Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο, και ο ξενοδόχος είναι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, είναι οι εργαζόμενοι της περιοχής και όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε με τον αγώνα μας την εκκαθάριση εν λειτουργία, όπως λέγεται, και την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Με καλά οργανωμένο αγώνα, βρέξει - χιονίσει, δυναμικά και ανυποχώρητα, μπορούμε να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, τη χρηματοδότηση από το κράτος, τον κύριο μέτοχο, και τον εκσυγχρονισμό της, να τερματιστεί το καθεστώς των εργολαβικών και να εξασφαλιστούν σταθερή δουλειά, ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες και να εφαρμοστούν επείγοντα μέτρα για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας, της ζωής των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ