Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προχωρούν οι ετοιμασίες για τις νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Καθημερινές περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά από Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες

Με καθημερινές περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις και άλλες δράσεις που οργανώνουν Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι, συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, και με τη μορφή των μπλόκων, αλλά και τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1η Φλεβάρη, στις 12 μ., στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Συσκέψεις σε κλίμα αγωνιστικής αποφασιστικότητας στη Θεσσαλία

Το σύνθημα για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις δίνεται και αυτήν τη φορά από τη Θεσσαλία.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 9 μαζικές επαρχιακές συσκέψεις σε Λάρισα και Καρδίτσα, ενώ είναι προγραμματισμένες ακόμα να γίνουν συσκέψεις σήμερα Τρίτη στον Πλατύκαμπο και την Πέμπτη 16 Γενάρη στη Νίκαια.

Στις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν στις συσκέψεις και στις περιοδείες των προηγούμενων ημερών, αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και οι αιτίες τους, καθορίστηκε το πλαίσιο διεκδικήσεων, αποτυπώθηκε η θέληση του αγροτικού κόσμου να παλέψει οργανωμένα, μαζικά και δυναμικά, πιέζοντας την κυβέρνηση για την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το Σάββατο 18 Γενάρη θα βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Η ακριβής μορφή των κινητοποιήσεων αναμένεται να καθοριστεί στην πανθεσσαλική σύσκεψη τη Δευτέρα 20 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στα Φάρσαλα.

Παράλληλα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας καλεί σε συγκέντρωση στα δικαστήρια της Καρδίτσας, την Παρασκευή 17 Γενάρη στις 10 π.μ., όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη του προέδρου κι άλλων δυο μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας για την κινητοποίηση στην Ε65 το 2018.

Πολύμορφη δραστηριότητα και στην υπόλοιπη χώρα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας έχει πάρει απόφαση να συμμετάσχει στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει περιοδείες σε χωριά του νομού και συσκέψεις στην Κατούνα στις 17 Γενάρη και στο Μοναστηράκι στις 18 Γενάρη.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τα ΔΣ και τα μέλη των Αγροτικών Συλλόγων να παρευρεθούν σε ανοιχτή συνέλευση που θα γίνει αύριο Τετάρτη στο Μουσείο Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί σε στήσιμο μπλόκου στις 20 Γενάρη.

Στις 22 Γενάρη οι αγρότες της Νάουσας προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια.

Την ίδια μέρα προγραμματίζουν αντίστοιχη κινητοποίηση οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κατερίνης.

Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση με προκλητική προπαγάνδα

Καθώς ετοιμάζει τις νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις του, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα για άλλη μια φορά βρίσκει απέναντί του την κυβερνητική αδιαλλαξία και τη συκοφάντηση των αγώνων του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, επιστρατεύοντας τον κομματικό μηχανισμό της και διάφορα «παπαγαλάκια», προπαγανδίζει ότι τα προβλήματα των αγροτών τάχα λύνονται και επομένως... δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται!

Σε αυτήν την προσπάθεια μπήκε «μπροστά» και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα και, κάνοντας το μαύρο άσπρο, δήλωσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ «φιλοδοξεί να είναι η πιο φιλοαγροτική κυβέρνηση που γνώρισε η Ελλάδα»...

Στις προκλητικές αυτές δηλώσεις απάντησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Τα δήθεν φιλοαγροτικά κυβερνητικά μέτρα δεν αφορούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, που αποτελούν το 90% και πλέον του συνόλου των απασχολούμενων στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ελάχιστης μειοψηφίας που είναι οι μεγάλες αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Το πολυδιαφημιζόμενο μέτρο της μείωσης του φορολογικού συντελεστή, από το 22% στα 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, δεν είναι παρά ψίχουλα, αφού με το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ, που οι αγρότες κατακτήσαμε στα μπλόκα, το "κέρδος" θα είναι κάποια ευρώ (...)

Από την άλλη, η κυβέρνηση πρόλαβε και πήρε μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, όπως για παράδειγμα η νέα αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος (και του οικιακού) από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ακόμα, είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά στην υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Κυρ. Μητσοτάκη, από τη Λάρισα, για μείωση της τιμής στο αγροτικό πετρέλαιο.

(...) Ο κύριος υπουργός αναγνωρίζει ότι "σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες στους παραγωγούς", όμως, όπως και οι προηγούμενοι, έδωσε πολύ γρήγορα "δείγμα γραφής" για το πώς αντιλαμβάνεται τη "σχέση" του με τους αγρότες και το αγωνιστικό τους κίνημα, όταν, στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ενεργώντας στη βάση του κυβερνητικού δόγματος "νόμος και τάξη", έστειλε τα ΜΑΤ να εμποδίσουν την κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας στη νέα Εθνική Οδό Ε65.

Η κυβέρνηση δεν ακούει τις διαμαρτυρίες μας για τη χαμηλή τιμή στο βαμβάκι και στα άλλα προϊόντα που δίνουν οι έμποροι, για το αίσχος των "ανοιχτών τιμών", που εξαπλώνεται παντού, και αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά μας για κατώτατες εγγυημένες τιμές. Αντί να προχωρήσει σε αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού και σε κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει το 100% της ζημιάς από κάθε είδους αιτία, μπάζει στον οργανισμό τις ιδιωτικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ακόμα μεγαλύτερα ασφάλιστρα για να παίρνουμε ακόμα μικρότερες αποζημιώσεις».

Κλείνοντας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας τονίζει: «Μπορούμε να ξεπεράσουμε το κλίμα μοιρολατρίας και εφησυχασμού που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα τα οποία στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές. Με τη συμπαράσταση και τη στήριξη των συμμάχων μας - εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρών ΕΒΕ, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών - μπορούμε να οργανώσουμε την πάλη που θα έχει αποτελέσματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τις νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις(15/1/2020)
Προχωράει το στήσιμο των μπλόκων σε κομβικά σημεία σε όλη τη χώρα(24/1/2018)
Προετοιμάζεται η κλιμάκωση της πάλης των φτωχών αγροτών(21/12/2012)
Ξεκινούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις(25/11/2011)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org