Τρίτη 14 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την προστασία των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας «Ελληνικά Λιπάσματα ELFE» Καβάλας (πρώην ΒΦΛ), ενάντια στη νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία στα εργασιακά τους δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας τους, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εργαζομένων, που έγινε στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ την περασμένη Παρασκευή.

Ηδη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ από τις 7 Γενάρη έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας με όλους τους εργαζόμενους και με προστασία των δικαιωμάτων τους. Ωστόσο, επειδή μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση από την κυβέρνηση, σήμερα το ΚΚΕ προγραμματίζει να επανακαταθέσει το σχετικό κείμενο με μορφή Επίκαιρης Ερώτησης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί μεθαύριο Πέμπτη.

Το κείμενο της Ερώτησης, το οποίο υπογράφεται από τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη, τονίζει ότι τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα στη λιπασματοβιομηχανία είναι «το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που ακολουθώντας τη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς λιπάσματος συρρίκνωσαν στη χώρα μας έναν κλάδο τεράστιας σημασίας για την αγροτική παραγωγή, κλείνοντας το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια (Δραπετσώνα, Θεσσαλονίκη) και οδηγώντας την τελευταία λιπασματοβιομηχανία το 2009 στα χέρια του από το 2006 βραβευμένου "επιχειρηματία της χρονιάς" Λαυρεντιάδη».

Επισημαίνεται ότι «η εξαγορά έγινε με αντίτιμο την αποπληρωμή των χρεών της ΒΦΛ, κάτι που ουδέποτε έγινε. Αντίθετα, τα χρέη διογκώθηκαν τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα ξεδιπλώθηκε το σχέδιο της εργοδοσίας για την "εξυγίανση" του εργοστασίου. Μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, όλες οι προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε εργολαβικές εταιρείες, συνεχείς πιέσεις για χαριστικές ρυθμίσεις των χρεών, για κατάργηση του ΕΦΚ στο Φυσικό Αέριο».

Η Ερώτηση του ΚΚΕ αναφέρει σε συντομία όλο το χρονικό των εξελίξεων που ακολούθησαν: Υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με σοβαρές μειώσεις το 2012, δανεισμός των εργαζομένων σε «νέα» εταιρεία το 2015, προσπάθεια για πλήρη κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης με υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τεράστιες απώλειες εισοδήματος. Εκδικητικές απολύσεις ενάντια στους εργαζόμενους που αντέδρασαν με απεργιακό αγώνα. Δικαίωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, οι οποίοι πέτυχαν να επιστρέψουν στη δουλειά, να αποπληρωθούν όσα τους εκδικάστηκαν, χωρίς βέβαια να λείπουν τα προβλήματα, όπως ότι δεν τοποθετήθηκαν όλοι στα πόστα που είχαν πριν από τις παράνομες απολύσεις.

Απέναντι στο νέο γύρο επίθεσης που εξαπέλυσε η εργοδοσία, η οποία «με τη γνώριμη και από το παρελθόν μέθοδο της ίδρυσης "νέας" εταιρείας» καλεί τους εργαζόμενους «να υπογράψουν νέο συμφωνητικό "δανεισμού" από την ELFE με σαφώς χειρότερους όρους, καθώς παύει η λειτουργία της εταιρείας Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ - στην οποία μέχρι το τέλος του 2019 ίσχυε ο δανεισμός - παρά τη διεθνή της βράβευση λίγες μέρες πριν για την ασφάλεια των εργαζομένων και την περιβαλλοντική τήρηση των διεθνών κανόνων», το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων για: Να συνεχίσουν οι 134 εργαζόμενοι τη δουλειά τους με τους όρους που προβλέπονται από τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψαν και είναι δεσμευτικά για όλες τις «παρένθετες» εταιρείες που δημιουργεί τακτικά η εργοδοσία της ELFE. Να δοθεί οριστική λύση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας με τις μεθοδεύσεις του ιδιοκτήτη της ELFE και με δεδομένο ότι έχει αποσύρει την ELFE από την παραγωγική δραστηριότητα. Να αντιμετωπίσει την τακτική του ιδιοκτήτη της ELFE από το ίδιο παραγωγικό έργο, οι «παρένθετες» εταιρείες να διευρύνουν την κερδοφορία τους, ενώ η ELFE παρουσιάζει διαρκώς διογκούμενα χρέη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν επίσης: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δοθούν «διευκολύνσεις» στην εργοδοσία μέσω χαριστικών ρυθμίσεων των χρεών, που θα τα φορτωθεί ο φορολογούμενος ελληνικός λαός; Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει οριστικά ταφόπλακα στη μοναδική λιπασματοβιομηχανία με την αλλαγή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου, αφού εκτός από την παραγωγή λιπάσματος έχει αδειοδότηση και δυνατότητα για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και για άλλα αντικείμενα της χημικής βιομηχανίας;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ