Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Επαναπροωθήθηκαν» στην Τουρκία οι 34 από τους 89 της Κύμης

Οι 34 από αυτούς έχουν ήδη επαναπροωθηθεί στο στόμα του λύκου
Οι 34 από αυτούς έχουν ήδη επαναπροωθηθεί στο στόμα του λύκου
Με συνοπτικές διαδικασίες και υλοποιώντας το δόγμα Σημίτη ότι «η Ελλάδα δε θα γίνει ξέφραγο αμπέλι», προσπαθεί η κυβέρνηση να καθαρίσει την κατάσταση από την είσοδο οικονομικών και πολιτικών αλλοδαπών προσφύγων. Ανθρώπων, που, κυνηγημένοι από τη φτώχεια, από καθεστώτα αντιδημοκρατικά και απ' τον πόλεμο, δηλαδή καταστάσεις που δημιουργεί το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού, ψάχνουν το «όνειρο», πέφτοντας θύματα των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, πληρώνοντας πολλές φορές και με τη ζωή τους το ταξίδι.

Η περίπτωση των 89 Κούρδων του Ιράκ και Αφγανών μεταναστών, που φιλοξενούνται σε εγκαταλειμμένο δημοτικό σχολείο της Κύμης από τις 17 Νοέμβρη, απ' όταν τους αποβίβασε δουλεμπορικό σκάφος σε παραλία της περιοχής, αποτελεί υλοποίηση του παραπάνω δόγματος της κυβέρνησης, αλλά και κάτι παραπάνω, στέλνοντας «πεσκέσι» τα θύματα στους δημίους τους. Αυτό το δρόμο επέλεξε και για τους 34 από αυτούς. Με αιφνιδιαστική επιχείρηση της αστυνομίας, τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη, σύμφωνα με καταγγελία στην εφημερίδα μας του δικηγόρου Θεόδωρου Θεοδώρου, «άρπαξαν» 34 άτομα - μεταξύ αυτών, και πολιτικοί πρόσφυγες που έχουν διωχθεί και βασανιστεί στις χώρες τους. Με το πρόσχημα της μεταφοράς τους στην Αθήνα (έτσι διαβεβαίωσε ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κύμης), τους επαναπροώθησαν στην Αλεξανδρούπολη και από κει στην Τουρκία. Χαρακτηριστικό της επιχείρησης της Αστυνομίας είναι και το ότι απαγόρευσε την είσοδο του δικηγόρου στο χώρο διαμονής των προσφύγων.

Να σημειώσουμε το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αίτησης ασύλου, όπως έχουν δικαίωμα οι πρόσφυγες και αυτό είναι ένα ακόμη γεγονός, που πιστοποιεί την απάνθρωπη και εγκληματική πολιτική που υιοθετεί η κυβέρνηση.

Η απαγόρευση εισόδου στον δικηγόρο Θ. Θεοδώρου έγινε, παρότι έχει εξουσιοδοτηθεί από το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη συνδρομή των μεταναστών.

Εξάλλου, το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», με επείγον σήμα του (4/12/01) προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Γραφείο Ασύλου, το Γραφείο Απελάσεων, την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας και το Α/Τ Κύμης, προειδοποιεί τους παραπάνω ότι «οι 89 αλλοδαποί Ιρακινοί, Κούρδοι και Αφγανοί υπήκοοι που εισήλθαν στις 17/11/01 στην Κύμη ήταν αιτούντες άσυλο. Ωστόσο, πληροφορηθήκαμε ότι ήδη έχουν επαναπροωθηθεί οι 34. Επειδή μεταξύ τους υπάρχουν και θύματα βασανιστηρίων, παρακαλούμε όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να παραληφθούν τα αιτήματα ασύλου τους και να ανασταλούν οποιαδήποτε μέτρα επαναπροώθησης μέχρις οριστικής εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ