Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει ψεύτικα ρεπορτάζ!

Πρωτοφανές κρούσμα κατασκευασμένων, ψεύτικων, ρεπορτάζ, που παρουσιάστηκαν ως ανταποκρίσεις απεσταλμένων τους στις εφημερίδες του Ομίλου ΜΜΕ του Γ. Τράγκα, «Η ΧΩΡΑ» και «Traffic», καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με χτεσινή ανακοίνωσή του. Πρόκειται για τα δημοσιεύματα της Πέμπτης 29.11.2001, με τίτλους «Ο Πάσσαρης καίει τους προστάτες του» - «Ξέρω έναν εκτελεστή της "17" Νοέμβρη"», και «Ξέρω έναν εκτελεστή της "17 Νοέμβρη"», αντίστοιχα, τα οποία υποτίθεται ότι ήταν ρεπορτάζ από τη Ρουμανία για την υπόθεση Πάσσαρη, την οποία κάλυπταν για τις εφημερίδες αυτές δύο απεσταλμένες στο Βουκουρέστι ρεπόρτερ. Στην πραγματικότητα, όμως, οι δημοσιογράφοι ουδέποτε συνέταξαν τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν με την υπογραφή τους, απλώς τα έμαθαν διαβάζοντάς τα στις εφημερίδες που εργάζονταν...

...«Τα περιστατικά αυτά - που παραβιάζουν κάθε έννοια δεοντολογίας και προσβάλλουν βάναυσα το δημοσιογραφικό λειτούργημα - φέρνουν με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το μείζον πρόβλημα της μη αντικειμενικής, έγκυρης και ουσιαστικής ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Αναδεικνύουν, επίσης, τις μέγιστες ευθύνες των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, τόσο του καθενός ξεχωριστά, όσο και των συλλογικών τους οργάνων», υπογραμμίζει, στην ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ, η οποία εξαίρει και το σημαντικό ρόλο των δημοσιογράφων που τα αποκάλυψαν και τονίζει την αποφασιστικότητα της Ενωσης να στηρίξει συναδέλφους που θα καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα.

Στη συνέχεια, αφού τονίζεται πως αυτές οι αντιλήψεις και πρακτικές μετατρέπουν την κοινή γνώμη σε έρμαιο αδιαφανών κύκλων και σκοπιμοτήτων και τραυματίζουν την αξιοπιστία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, επισημαίνεται και η ευθύνη της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών για την ποιότητα της ενημέρωσης, καθώς και των εργασιακών σχέσεων που επιβάλλουν στους δημοσιογράφους.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ζητά από όλους τους αρμόδιους και το δημοσιογραφικό κόσμο να βάλουν φραγμό σε τέτοια φαινόμενα που ευτελίζουν την ενημέρωση των πολιτών κλπ. Δηλώνει, τέλος, ότι θα πράξει τα δέοντα, ώστε αυτή η υπόθεση «να μην μπει στο αρχείο» κανενός, ούτε της πολιτείας, ούτε των ιδιοκτητών ΜΜΕ, ούτε της ίδιας της Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ