Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Θα διώχνονται πριν μπουν στα σύνορα!
  • Επιβεβαίωσε την πολιτική επαναπροώθησης η χτεσινή διυπουργική επιτροπή
  • Ενισχύεται ο ρόλος του στρατού στη φύλαξη των συνόρων
  • Αυστηροποιούνται οι όροι χορήγησης ασύλου

Το πλοίο ΜΠΡΕΝΛΕΡ στο λιμάνι της Ζακύνθου. Οι τελευταίοι «τυχεροί», που πάτησαν έστω και για λίγο το πόδι τους στη γη του ονείρου για μια καλύτερη ζωή

Eurokinissi

Το πλοίο ΜΠΡΕΝΛΕΡ στο λιμάνι της Ζακύνθου. Οι τελευταίοι «τυχεροί», που πάτησαν έστω και για λίγο το πόδι τους στη γη του ονείρου για μια καλύτερη ζωή
Τα ηνία της δουλεμπορίας φαίνεται να αναλαμβάνουν οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), οι οποίες, αφού «έθρεψαν» τα κύματα των μεταναστών και εκμεταλλεύτηκαν την παραγωγική τους δύναμη, επιχειρούν τώρα να σφραγίζουν τα σύνορά τους. Από αυτά θα διέρχονται μόνον όσοι μετανάστες εξυπηρετούν την «εθνική» οικονομία, με διαδικασίες, μάλιστα, που αποβαίνουν υπέρ της εργοδοσίας. Οσοι «περισσεύουν», θα απελαύνονται ή θα επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσής τους, ή, ακόμα παραπέρα, θα περιπλανώνται στα «σαπιοκάραβα», για να αφήσουν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Το μήνυμα, άλλωστε, της χθεσινής διυπουργικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, ήταν σαφές: «Διώχνουμε τους λαθρομετανάστες πριν μπουν στα σύνορα»! Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε ο αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων, με τη συνεργασία λιμενικού σώματος, ΕΛΑΣ και στρατού, και η καθιέρωση της μεθόδου της επαναπροώθησης. «Δε θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι», ήταν χαρακτηριστικά η δήλωση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «υπάρχει όριο στον αριθμό των λαθρομεταναστών που μπορεί να υποδεχτεί η χώρα μας». Αντίστοιχη ανησυχία υπάρχει γενικότερα και σε επίπεδο ΕΕ, με τις κατευθύνσεις της οποίας εναρμονίζεται πλήρως η Ελλάδα, με κυρίαρχα σημεία: Τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων εισόδου και χορήγησης ασύλου. Το φακέλωμα των μεταναστών με τη δημιουργία συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών - μελών. Την ενίσχυση του ρόλου της Γιουροπόλ με επιχειρησιακές εξουσίες.

Με λίγα λόγια, στόχος της ΕΕ είναι να ρυθμίσει τη μετανάστευση, με βασική αρχή την αξιοποίησή της σε όφελος των οικονομιών των χωρών - μελών της.

Τι αποφασίστηκε

Σ' αυτό το πλαίσιο, αξιοποιώντας παράλληλα τα όποια ξενοφοβικά συναισθήματα μερίδας του ελληνικού λαού που η ίδια η κυβέρνηση και ο μηχανισμός της έχει δημιουργήσει και συντηρεί, ο πρωθυπουργός παρουσίασε χθες ως στόχο της μεταναστευτικής κυβερνητικής πολιτικής την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. «Θέλουμε να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής, ο Κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική επαναπροώθησης όλων των παράνομα εισερχόμενων στη χώρα. Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα επιδιώκει τη δημιουργία ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων, την ενίσχυση και διεύρυνση των διμερών συμφωνιών επαναπροώθησης με Αφγανιστάν, Ιράκ και Σομαλία. «Επιδιώκουμε την προώθηση από την ΕΕ συμφωνιών για την επιστροφή λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους», δήλωσε ο Κ. Σημίτης. Ο ίδιος είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να έχουν συλληφθεί στα χερσαία σύνορα, περίπου 150.000 μετανάστες, ενώ περίπου 10.000 έχουν επαναπροωθηθεί από περιοχές, όπου έφτασαν με πλωτά μέσα. Συνολικά, ο αριθμός όσων συλλαμβάνονται στα σύνορα και εντός της χώρας φτάνει περίπου τις 250 χιλιάδες το χρόνο.

Αποφασίστηκε ο αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων, με τη συνεργασία λιμενικού σώματος, ΕΛ.ΑΣ. και στρατού. Θεωρήθηκε ότι η εντονότερη παρουσία του στρατού λειτουργεί αποτρεπτικά για την παράνομη είσοδο στη χώρα. Ενισχύεται, τέλος, η μεθοριακή φρουρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το συντονισμό όλων των αρμοδίων αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ, σε τοπικό επίπεδο, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας.

Αυστηρότεροι γίνονται οι όροι χορήγησης πολιτικού ασύλου, ενώ συντομεύουν οι διαδικασίες. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πολλοί από τους λόγους, με βάση του οποίους μέχρι σήμερα χορηγείται το άσυλο, είναι αβάσιμοι... Κατά πώς δείχνουν τα πράγματα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα το ασύλου με τη μη εξέτασή του καν και συγκεκριμένα με την πολιτική: «Τους διώχνουμε πριν μπουν».

Αυστηρότερες ποινές αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή να θεσπίσει και για τους δουλέμπορους. Ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε παραμεθόριες περιοχές, θεωρώντας ότι έτσι ενθαρρύνεται το φαινόμενο.

Θέσεις της Ελλάδας στην ΕΕ

Τη χθεσινή σύσκεψη απασχόλησαν και οι πρωτοβουλίες που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση στην ΕΕ, ενόψει και της προεδρίας της χώρας μας. «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πολιτική για ένα ενιαίο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης και συμπλήρωσε: «Πρωτοστατούμε για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική αναχαίτισης της λαθρομετανάστευσης».

Πέρα από το ευρωπαϊκό σώμα συνοροφυλάκων και την προώθηση εκ μέρους της ΕΕ συμφωνιών για την επαναπροώθηση, η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει τα εξής:

  • Δημιουργία ειδικού χρηματοδοτικού μέσου για τον επαναπατρισμό. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η θέσπιση ενός τέτοιου μέσου λειτουργεί και ως αντιστάθμισμα της δυσχερούς θέσης που βρίσκεται η Ελλάδα ως χώρα εισόδου προσφύγων.
  • Ιδρυση ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου μετανάστευσης, που θα παρακολουθεί και θα αναλύει τη μετανάστευση και τις επιπτώσεις της στην ΕΕ. Γενικά, τη βελτίωση των συστημάτων συλλογής, επεξεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών για το άσυλο και τη μετανάστευση.
  • Ενθάρρυνση και ενίσχυση του ρόλου της Γιουροπόλ και άλλων επιχειρησιακών μονάδων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απελάσεις και παιχνίδια στις πλάτες των κατατρεγμένων(2022-09-27 00:00:00.0)
Προσπάθεια να ξεπλυθεί η επικίνδυνη για τους λαούς αποστολή της(2022-05-07 00:00:00.0)
«Κίνδυνος για τη συνοχή της ΕΕ το Μεταναστευτικό»(2018-06-29 00:00:00.0)
Βάζει στο στόχαστρο τους μετανάστες(2009-06-12 00:00:00.0)
Νέα μέτρα κατά των προσφύγων(2003-11-05 00:00:00.0)
Η μεταναστευτική πολιτική στο τραπέζι(2001-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ