Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Διαχειριστές της εξαπάτησης

Γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι βασικό έργο της κυβέρνησης Σημίτη δεν είναι η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής (αυτή την έχει αναθέσει στον αυτόματο πιλότο της «αγοράς»), αλλά η συστηματική διαχείριση συσκότισης και εξαπάτησης των λαϊκών μαζών. Τρία επίκαιρα παραδείγματα.

Πρώτον, οι εξελίξεις γύρω από την «Ολυμπιακή Αεροπορία». Η κυβέρνηση, με τις «διαφανείς» διαδικασίες της αγοράς (βλέπε... σύμβουλος ιδιωτικοποίησης, εταιρία Φερστ Μπόστον) είχε αναδείξει ως «προτιμητέο αγοραστή»(!) την εταιρία ΑΧΟΝ Airlines, η οποία δύο βδομάδες αργότερα ανακοίνωσε ότι βάζει «λουκέτο»! Γνώριζε η κυβέρνηση την κατάσταση της ΑΧΟΝ; Οφειλε να τη γνωρίζει, αν την ενδιέφερε πραγματικά η τύχη του «εθνικού αερομεταφορέα». Ομως, αυτό που πραγματικά την ενδιαφέρει είναι να την ξεφορτωθεί. Γι' αυτό και ήταν έτοιμη να τη δώσει σε μια εταιρία που είχε τρία (!) και όλα ιδιόκτητα αεροπλάνα (ήδη τα μετέφερε σε off shore εταιρία για να μην κατασχεθούν!). Μήπως όμως η κυβέρνηση έβγαλε τα αναγκαία συμπεράσματα μετά από το φιάσκο της ΑΧΟΝ; Κάθε άλλο. Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, εμφανίστηκε αμετανόητος, δηλώνοντας ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι «εθνικός αερομεταφορέας αποτελεσματικός και προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων». Απαιτούνται μεγάλα αποθέματα θράσους για να μιλάνε για τα χρήματα των φορολογουμένων αυτοί, που με την πολιτική τους και τα ρουσφέτια τους έχουν φορτώσει με χρέη πάνω από 1 τρισ. δρχ.(!) την ΟΑ. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής προσποιούνταν ότι «δεν τρέχει τίποτα» και γι' αυτό δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να ανακοινώσει ότι συνεχίζονται τα παζάρια για το ξεπούλημα της ΟΑ σε αυστραλιανή εταιρία.

Δεύτερον, το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά με πρόσχημα την κυκλοφορία του ευρώ στις αρχές του 2002. Πρόκειται βέβαια για μεγάλες αυξήσεις (από 4% -13%), που χλευάζουν τις αυξήσεις του 2,5% στους μισθούς και τις συντάξεις. (Κατά τ' άλλα η ακρίβεια έχει εξαφανιστεί, σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη). Γνώριζε η κυβέρνηση αυτή τη ληστρική εφόρμηση στα λαϊκά εισοδήματα; Και βέβαια! Εκανε τίποτα για να την αποτρέψει; Ναι,...«συμφωνίες κυρίων» με τα μονοπώλια που λυμαίνονται την αγορά! Μπορούσε να κάνει κάτι άλλο; Οχι! Πρώτον γιατί έχει διαλύσει κάθε σχετικό ελεγκτικό μηχανισμό (οι αρμόδιες υπηρεσίες στελεχώνονται από...21 υπαλλήλους!). Δεύτερον, γιατί το καθεστώς της «ελεύθερης αγοράς» δεν επιτρέπει πρόστιμα για αισχροκέρδεια! Τι την ενδιαφέρει την κυβέρνηση; Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κ. Σημίτη στο Υπουργικό Συμβουλιο την περασμένη βδομάδα αυτό που προέχει είναι «να αμαυρωθεί η εικόνα της ΟΝΕ»!

Τρίτον, η εξανέμιση του εισοδήματος των αγροτών, εξαιτίας των αποφάσεων των Βρυξελλών σε «εθνικά» προϊόντα (βαμβάκι, καπνός, λάδι, γάλα) και το φάσμα της βίαιης προλεταριοποίησής τους, είναι «έργο» που φέρει και την υπογραφή της κυβέρνησης Σημίτη. Κι όμως δε διστάζει, με πρώτο τον Κ. Λαλιώτη, να δηλώνει ότι «περιβάλλει με αμέριστη συμπαράσταση»(!) τους αγρότες. Ο ξεδιάντροπος εμπαιγμός τους δεν έχει όρια. Εχει όμως όρια η «υπομονή» των αγροτών και των εργαζομένων...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ