Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η νέα φάση του Κυπριακού

Γρηγοριάδης Κώστας

Το Κυπριακό σε νέα φάση γράφουν και λένε πολλοί και διάφοροι, με αφορμή τον ορισμό απευθείας συνομιλιών για τον προσεχή Γενάρη. «Κάτι κινείται στην Κύπρο» έλεγε η «Αυγή», στον χτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της. «Για πρώτη φορά, ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον για λύση συμβιβασμού στην Κύπρο» έγραφε ο Αντ. Καρκαγιάννης στην «Καθημερινή», ενώ ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε «θετικά βήματα» τις σχετικές εξελίξεις.

Και σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ή όχι νέας φάσης, μάλλον έχουν δίκιο όσοι έτσι εκτιμούν τις εξελίξεις. Αλλά, σε ό,τι αφορά την αισιοδοξία, που - στον ένα ή άλλο βαθμό - σκορπίζουν, τίποτε δε συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Το αντίθετο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία, που μόνο σε απαισιόδοξες σκέψεις οδηγούν. Οπως, για παράδειγμα, ότι δε γίνεται καμιά αναφορά στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ούτε και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, ενώ οι απευθείας συνομιλίες θα γίνουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, μπορεί το Κυπριακό να μπαίνει σε νέα φάση, αλλά μόνο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση δε συμπεριλαμβάνουν σ' αυτή, οι δυνάμεις που κυριαρχούν στο διεθνές περιβάλλον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ