Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλοθι στις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες ο... εθελοντισμός

Χρήματα από μαθητές και εκπαιδευτικούς συγκεντρώνουν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η ΟΙΕΛΕ, γιατί «δε φταίει το κράτος που δε δίνει χρήματα»!

Αφορμή γι' αυτή την «εκστρατεία» αποτελεί η Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που γιορτάζεται στις 10 του Δεκέμβρη. Τόπος δράσης τα σχολεία όλης της Ελλάδας και στόχος η συγκέντρωση - απ' τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς - οικονομικής ανθρωπιστικής βοήθειας για τα παιδιά-πρόσφυγες. Ως εδώ όλα καλά. Οταν, όμως, ο ένας απ' τους δύο διοργανωτές αυτής της πρωτοβουλίας, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), προσπαθεί ν' απαλλάξει την κυβέρνηση απ' τις βαρύτατες ευθύνες που έχει απέναντι στους κυνηγημένους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και να τις ρίξει στις πλάτες των όποιων καλοπροαίρετων εθελοντών, τότε τα πράγματα σαφώς και στραβώνουν...

Το εγχείρημα γι' αυτή τη μετατόπιση των ευθυνών έγινε χτες απ' την αντιπρόεδρο του ΕΣΠ, Χάρη Μπρισίμη, η οποία χαρακτήρισε το θλιβερό ποσοστό πολιτικού ασύλου που δίνεται στη χώρα μας «μια χαρά», θεωρώντας μάλιστα πως «πρέπει οι μαθητές, οι φοιτητές, οι δάσκαλοι, οι στρατιώτες, όλοι μας να μαζέψουμε λεφτά για τους πρόσφυγες μέχρι το κράτος να μπορεί να ανταποκριθεί»! Μάλιστα, εντελώς ξεκάθαρα είπε ότι «δε φταίει το κράτος που δε δίνει χρήματα για τους πρόσφυγες» (μάλλον υπονοώντας ότι δεν του περισσεύουν), και αρκέστηκε να καταλογίσει ευθύνες μόνο στο ότι τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη χώρα μας είναι ανύπαρκτα.

Την ουσία της χτεσινής συνέντευξης Τύπου έσωσε η Αθ. Συκιώτου, προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας του ΕΣΠ, η οποία χαρακτήρισε πολύ μικρό το ποσοστό έγκρισης ασύλου (ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2000 απ' τους 3.083 αιτούντες άσυλο, μόνο οι 222 αναγνωρίστηκαν), προειδοποίησε πως πρέπει ν' αλλάξει η υπάρχουσα πολιτική απέναντί τους «έτσι ώστε εθνικά να σταματήσουμε να εξευτελιζόμαστε» και θεώρησε απαράδεκτη την ανυπαρξία κέντρων υποδοχής. Είπε ακόμη ότι τα προβλήματα θα γίνουν ακόμα εντονότερα, αφού παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού αιτούντων άσυλο (μόνο τους τελευταίους αυτούς μήνες υπήρξε τριπλασιασμός).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στόχος του ΕΣΠ μαζί με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), πέρα απ' τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες, είναι στις 10 του Δεκέμβρη να γίνουν εκδηλώσεις με κείμενα, σλάιντς και CD σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων σε όλα τα σχολεία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ