Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αποκαλυπτικό» το έγγραφο Ντενκτάς

«Το Κυπριακό έχει φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και υπό αυτές τις περιστάσεις η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει την πολιτική βούληση και ετοιμότητα να εισέλθει σε μία νέα διαδικασία, βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο πλευρών, προκειμένου να διαπραγματευτεί για την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού». Αυτά αναφέρονται στο έγγραφο, το οποίο ετοίμασε για να επιδώσει στον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στην προχτεσινή συνάντησή τους στην οικία Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύει την Τετάρτη η εφημερίδα «Turkish Daily News», όχι μόνο δεν κατέστη δυνατό να επιδοθεί στον Κύπριο Πρόεδρο, αλλά ο Γλαύκος Κληρίδης υπέδειξε με έμφαση στον κατοχικό ηγέτη ότι δεν είναι ορθό να αρχίσει η υποβολή θέσεων, γιατί αυτό δε θα βοηθήσει στην προσπάθεια που καταβάλλεται.

Στο έγγραφο, μεταξύ άλλων, ο Ντενκτάς αναφέρει:

«Πιστεύω ότι η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή δημιουργεί μία νέα και σημαντική ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, για την επίτευξη μιας αμοιβαίας κατανόησης όσον αφορά στο μέλλον μας. Το όραμά μας είναι μία ειρηνική Κύπρος, όπου οι δύο λαοί ζουν σε αρμονία και συνεργασία στο πλαίσιο ενός νέου συνεταιρισμού βασισμένου πάνω στο ίσο καθεστώς και την ίση κυριαρχία των δύο εταιρικών κρατών.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, προτείνω την ίδρυση μιας Δικοινοτικής Επιτροπής που θα τελεί υπό την αιγίδα μας. Αυτή η επιτροπή θα ασχολείται και θα συζητεί, πρώτον όλες τις κύριες πτυχές του Κυπριακού και δεύτερον τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Οι ιδέες που έχω παραθέσει συνιστούν μία νέα μορφή συνεργασίας. Πιστεύω ότι στόχος μας πρέπει να είναι να αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές των Κυπρίων μία Κύπρο στην οποία οι δύο λαοί θα ζουν σε συνθήκες ευημερίας και ασφάλειας και θα συνεργάζονται στη βάση της ισότητας», καταλήγει ο Ντενκτάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ