Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ψηφίζεται αύριο η ΠΝΠ για την υπονόμευση του ΚΕΘΕΑ

Ψηφίζεται αύριο, Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο αποκτούν νομοθετική ισχύ μια σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εκδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με εμβληματική αυτή που υπονομεύει το αυτοδιοίκητο και κατ' επέκταση τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, και χτες, κατά την τελευταία συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ζήτησε την άμεση απόσυρση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ, την οποία χαρακτήρισε προκλητική, σημειώνοντας πως είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, που «είναι η μείωση της βλάβης από τα ναρκωτικά, δηλαδή η συντήρηση του φαινομένου, προτάσσοντας ως κύριο μοντέλο θεραπείας τα υποκατάστατα ηρωίνης, και που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξαρτημένων από τη μεθαδόνη και βουπρενορφίνη», ουσίες που σε πολλές χώρες ευθύνονται για περισσότερους θανάτους ακόμα και από την ηρωίνη.

Πρόσθεσε ότι «μπορεί το πολυπαραγοντικό φαινόμενο των ναρκωτικών, ως κοινωνικό, να έχει τη βάση του στην καπιταλιστική κοινωνία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο τοξικομανής δεν μπορεί σήμερα να αλλάξει τη ζωή του. Πάνω σε αυτήν τη βάση το ΚΚΕ θεωρεί ότι το βάρος της διεκδίκησης από το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να ριχτεί στην πολιτική μείωσης της ζήτησης, δηλαδή στην πρωτογενή πρόληψη, στη δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, ενταγμένο στο υπουργείο Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και την εξασφάλιση του επαρκούς επιστημονικού προσωπικού αλλά και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού για να λειτουργούν οι δομές αυτές».

Διατάξεις που φέρουν τη σφραγίδα ΕΕ - κεφαλαίου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι συνολικά όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου φέρουν τη σφραγίδα των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ που εφαρμόζουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και προσυπογράφουν όλα τα αστικά κόμματα, που θυσιάζουν εργασιακά δικαιώματα, την ίδια την υγεία, κάθε λαϊκή ανάγκη στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως η ΠΝΠ για την ακύρωση των δημοπρασιών στην ηλεκτρική ενέργεια (ΝΟΜΕ) είναι ενταγμένη στον προγραμματισμό της κυβέρνησης της ΝΔ για την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, ώστε να μπορούν ελεύθερα να επενδύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μετατρέποντας αυτό το άκρως απαραίτητο αγαθό σε είδος πολυτελείας για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες που βουλιάζουν διαρκώς στην ενεργειακή φτώχεια και σμπαραλιάζοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα των εργαζομένων στον κλάδο.

Απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων ικανοποιούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τους «ελεύθερους χώρους» του χώρου του Ελληνικού, όπως και αυτές που αφορούν τη χωροθέτηση των μεγάλων υδατοκαλλιεργειών, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές συνεχίζουν να αγωνίζονται για την υπογραφή ΣΣΕ, καθώς είναι στον «αέρα».

Τον ίδιο στόχο, πρόσθεσε, εξυπηρετούν και οι ρυθμίσεις της ΠΝΠ που προβλέπουν σειρά διευκολύνσεων, όπως γενναίες φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοξενοδόχους λόγω της πτώχευσης της εταιρείας «Thomas Cook», και τα ψίχουλα της επέκτασης κατά ένα μήνα του επιδόματος ανεργίας για τους εργαζόμενους. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι μένουν ακάλυπτοι και απαίτησε να μη μείνει κανένας εργαζόμενος απλήρωτος, ανασφάλιστος.

Ενώ για τις ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία τόνισε ότι δεν αφορούν την πραγματική ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών ή την αναστολή της επιτάχυνσης των πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής στέγης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, διαφωνώντας με τις ρυθμίσεις για το ΚΕΘΕΑ αλλά κυρίως για αντιπολιτευτικούς λόγους αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ ψήφισαν τους απάνθρωπους «Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης» που προβλέπονται από την ΕΕ, ενώ συμφώνησε με την πλειοψηφία των ΠΝΠ για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Κατά ψήφισε και το ΜεΡΑ25. ΠΑΣΟΚ, κόμμα Βελόπουλου επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρά στη συνεχιζόμενη προσπάθεια υπονόμευσης του οργανισμού(2022-10-20 00:00:00.0)
Να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, να ενισχυθεί η θεραπευτική φιλοσοφία του(2021-04-13 00:00:00.0)
Σήμερα η συναυλία συμπαράστασης ενάντια στην κυβερνητική ΠΝΠ(2019-10-16 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις(2019-10-11 00:00:00.0)
«Περίεργη» αναβολή συζήτησης(2015-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ