Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρωτοβουλίες ιστορικού περιεχομένου για την Απελευθέρωση της Αθήνας και το Δεκέμβρη του 1944

Εκθεση αρχειακού υλικού, ημερίδα και έκδοση λευκώματος περιλαμβάνει η πολύμορφη δραστηριότητα

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, τιμώντας την 75η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44, παίρνει το επόμενο διάστημα τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

Εκθεση αρχειακού υλικού με τίτλο «Ενας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ»

Εκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού από το Αρχείο του ΚΚΕ στα γραφεία της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241, Αγιος Νικόλαος). Η έκθεση καλύπτει το διάστημα από την ίδρυση του Κόμματος έως την ίδρυση της «Σύγχρονης Εποχής». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 20 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., με ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ.

Ημερίδα με θέμα «1940 - 1949: Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης»

Η ημερίδα με θέμα «1940 - 1949: Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης» θα γίνει το Σάββατο 23 Νοέμβρη στις 4.30 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (λεωφ. Ηρακλείου 145, Περισσός). Προσέλευση στις 4 μ.μ.

Η θεματολογία της ημερίδας έχει ως εξής:

Κεντρική ομιλία: «Η στρατηγική του ΚΚΕ την περίοδο 1940 - 1949». Ελ. Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η οργανωτική ανασυγκρότηση και η πορεία του ΚΚΕ την περίοδο 1940 - 1949». Θ. Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και οι διεθνείς σύμμαχοί τους την περίοδο 1940 - 1949». Χ. Ραζάκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας.

«Η ουτοπία της "Εθνικής Ενότητας" και η δράση του εργατικού κινήματος». Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας». Αν. Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και διδάκτορας Ιστορίας.

«Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας και του Πειραιά». Θ. Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

«Η συμβολή των γυναικών στους αγώνες της περιόδου». Φ. Τόλια, συνεργάτρια του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας.

«Η στάση και η δράση των καλλιτεχνών». Β. Μόσχος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και διδάκτορας Ιστορίας.

«Από τη Βάρκιζα στην ταξική σύγκρουση 1946 - 1949». Δ. Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Κλείσιμο

Λεύκωμα για την Απελευθέρωση και το Δεκέμβρη του 1944

Εκδοση λευκώματος με τίτλο «1944. Η Απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη. Ντοκουμέντα και διδάγματα».

Είναι μια έκδοση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του ΚΚΕ και του λαού μας, αλλά και εξαγωγής διδαγμάτων. Αποτελεί προϊόν μιας πολύμηνης, συλλογικής και πολυεπίπεδης προσπάθειας μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και φίλων του Κόμματος. Για πρώτη φορά έρχονται στο φως ντοκουμέντα της περιόδου στην οποία αναφέρεται. Για την έκδοσή του καθοριστική ήταν η συμβολή του Τμήματος Ιστορίας και του Αρχείου του ΚΚΕ. Επιδίωξη είναι να δοθεί ώθηση στη μελέτη της Ιστορίας που συλλογικά έχει επεξεργαστεί το Κόμμα με τη νέα έκδοση του τετράτομου Δοκιμίου, που αφορά την περίοδο 1918 - 1949.

Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στο γήπεδο του Σπόρτιγκ (Ηλία Ζερβού 89, Αγιος Ελευθέριος), θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο αντάρτικο τραγούδι.

Συμμετέχουν: Στάθης Δρογώσης, Κώστας Θωμαΐδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, Μανώλης Φάμελλος.

Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org