Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η Αρτα απελευθερώνεται από τους επαναστατημένους Ελληνες.

1850 Γεννιέται ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.

1864 Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καταργείται η συνταγματική μοναρχία και καθιερώνεται η βασιλευομένη δημοκρατία.

1868 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Ροσίνι.

1887 «Ματωμένη Κυριακή»: Οι βρετανικές αρχές ανοίγουν πυρ κατά διαδήλωσης διαμαρτυρίας για την καταπίεση του ιρλανδικού λαού, με αποτέλεσμα το θάνατο 3 και τον τραυματισμό 400 διαδηλωτών.

1915 Οι ΗΠΑ και η Αϊτή υπογράφουν συνθήκη με την οποία η τελευταία μετατρέπεται σε αμερικανικό προτεκτοράτο.

1917 Οι επαναστατημένοι εργάτες επικρατούν στην Τασκένδη (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση). Την ίδια μέρα η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Μπακού.

1918 Η Σοβιετική Ρωσία ακυρώνει όλους τους όρους της απαράδεκτης Συνθήκης του Μπρεστ - Λιτόφσκ που της είχαν επιβάλει οι Γερμανοί ιμπεριαλιστές στις 3/3/1918.

1944 Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφασίζει τον αφοπλισμό των αντιστασιακών οργανώσεων. Οι εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου παραιτούνται από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1945 Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ εκλέγεται Πρόεδρος της γαλλικής κυβέρνησης.

1947 Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας υπερνικούν με επιθετική ενέργεια 3 τάγματα του κυβερνητικού στρατού.

1956 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κηρύσσει άκυρους τους νόμους που επέβαλλαν τον φυλετικό διαχωρισμό μαύρων και λευκών στα λεωφορεία.

1957 Πεθαίνει ο Αντονίν Ζαποτότσκι, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας. Στη θέση του εκλέγεται ο Αντονίν Νόβοτνι.

1963 Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος (Αντώνιος Πολίτης), στέλεχος του ΕΑΜ και εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ. Μετά την Απελευθέρωση, ο Αντώνιος κηρύχθηκε έκπτωτος από την Ιερά Σύνοδο λόγω της συμμετοχής του στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

1969 Ξεσπάει μαζικό κύμα διαδηλώσεων στην Ουάσιγκτον εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.

1970 Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στη χώρα.

1973 Ο υπουργός Παιδείας της χούντας Σιφναίος επισκέπτεται το Πολυτεχνείο και προσπαθεί, σε κοινή συνεδρίαση με τη Σύγκλητο, να εκφοβίσει τις Επιτροπές Αγώνα των 5 σχολών του Πολυτεχνείου ώστε να σταματήσουν την πάλη τους για άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών στις σχολές. Απείλησε τέλος με χρήση βίας σε περίπτωση διαδηλώσεων και απεργιών.

1974 Πεθαίνει ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Βιτόριο ντε Σίκα.

1979 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς.

1979 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Μαρής (πραγματικό όνομα Γιάννης Τσιριμώκος).

2001 Αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την οποία και καταλαμβάνουν την επόμενη μέρα.

2001 Υπογράφεται στις ΗΠΑ ο νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος, που επιτρέπει τη στρατιωτική επέμβαση σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

2002 Τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας προκαλεί η βύθιση του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου «Prestige», με τη διαρροή χιλιάδων τόνων πετρελαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ