Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Αυξάνει τις «αυτόνομες» στρατιωτικές δυνατότητες στο φόντο οξυμένων ανταγωνισμών

Αποφάσεις μεγαλύτερης ενίσχυσης των δυνατοτήτων της για πόλεμο και παραπέρα προώθηση δυνάμεών της σε ζώνες που ενδιαφέρουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, μαζί με τη συνέχιση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, πάρθηκαν χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στη σύνθεσή του με τους υπουργούς Αμυνας των κρατών - μελών.

Συγκεκριμένα, ενέταξε άλλα 13 έργα ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων των κρατών - μελών της ΕΕ, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της PESCO («Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία»), που έχει στόχο να αυξήσει τις «αυτόνομες» στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ. Με τη χτεσινή απόφαση, ο αριθμός των έργων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή ανέρχεται σε 47, με την Ελλάδα να μετέχει σε σχέδια όπως η ανάπτυξη «Σχολής Πληροφοριών» της ΕΕ, Κέντρου Εκπαίδευσης Ελικοπτέρων κ.ά.

Τα νέα σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι, έχουν ως άξονα τη λεγόμενη «αμυντική εκπαίδευση» σε διάφορους τομείς όπως π.χ. ο κυβερνοχώρος, η ίδρυση κέντρου εκπαίδευσης για ιατρική υποστήριξη προσωπικού που μετέχει σε «ειδικές επιχειρήσεις», ενώ προϊδεάζουν και για τα χειρότερα σενάρια, με αντικείμενα όπως η άμυνα απέναντι σε επιθέσεις με χρήση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών ουσιών (BRN Defence Training). Αλλα έργα αφορούν την ενίσχυση των συνεργατικών ενεργειών της ΕΕ, καθώς και την ανάπτυξη ικανοτήτων για θαλάσσιες, εναέριες και διαστημικές επιχειρήσεις.

Πάνω, εξάλλου, σε στόχους όπως η ενίσχυση της συντονισμένης ναυτικής παρουσίας της ΕΕ στη Μεσόγειο, προωθούνται και σχέδια για σχεδιασμό και παραγωγή μιας ευρωπαϊκής κορβέτας περιπολιών, («European Patrol Corvette» - EPC), με στόχο να μπορεί να αναλάβει μια ευρεία γκάμα αποστολών και επιχειρήσεων.

Σημειωτέον, ερωτώμενη από δημοσιογράφους αν αυτά τα σχέδια οδηγούν σε στρατιωτική αυτονόμηση της ΕΕ, η Μογκερίνι είπε, απηχώντας και τα αποκλίνοντα συμφέροντα και τις αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, πως «κάθε φορά που μπορούμε να πάμε με άλλους, θα πάμε. Αλλά αν χρειαστεί να πάμε μόνοι μας, θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Η προτιμώμενη επιλογή θα είναι να πάμε με άλλους, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ, την Αφρικανική Ενωση, άλλωστε, η μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία μας είναι στην Αφρική. Αλλα αν δεν υπάρχει το πλαίσιο (σ.σ. συνεργασίας), η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να πάρει πρωτοβουλίες (...) Αρα δεν είναι στρατηγική αυτονομία αλλά συνεργατική αυτονομία».

Σε μια τέτοια βάση, αλλά και στον απόηχο δηλώσεων όπως του Γάλλου Προέδρου Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», ή της γερμανικής πρότασης για σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας, οι υπουργοί είχαν χτες «γεύμα εργασίας» με τον αναπ. γγ του ΝΑΤΟ, Ρουμάνο Μ. Γκεοάνα, όπου συζήτησαν τη διμερή «συνεργασία», ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβρη, με την Μογκερίνι να λέει κατόπιν πως «κοινή εκτίμησή μας είναι ότι η διμερής συνεργασία δεν ήταν ποτέ τόσο θετική και συγκεκριμένη όσο σήμερα».

«Παρών» σε Μ. Ανατολή και διαύλους

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν και για τις αποστολές και επιχειρήσεις Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, σε ζώνες «ενδιαφέροντος» των ευρωενωσιακών ομίλων. Ελεγε σχετικά η Μογκερίνι σε δηλώσεις της, μετά τη Σύνοδο, σε δημοσιογράφους:

«Εχουμε 16 αποστολές και επιχειρήσεις με περισσότερους από 5.000 άνδρες και γυναίκες εκτός συνόρων της ΕΕ. Κάναμε σαφές ότι χρειάζονται τα κατάλληλα μέσα, προσωπικό και χρηματοδότηση για να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί. Εστιάσαμε στην Αφρική, ειδικότερα να αυξήσουμε στην παρουσία μας στη ζώνη του Σαχέλ, ως επένδυση στην ασφάλεια της ΕΕ, (...) όπως επίσης στο Κέρας της Αφρικής, στη Σομαλία», ενώ έκανε σαφές πως χτίζοντας πάνω στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Αταλάντα» στην περιοχή (μετείχε παλαιότερα και το ελληνικό ΠΝ), πλέον η ΕΕ «θα πρέπει να δει και άλλες προκλήσεις θαλάσσιας ασφάλειας, όχι μόνο την πειρατεία», παραπέμποντας επί της ουσίας στα ευρύτερα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για έλεγχο όλου του θαλασσίου διαύλου από τα Στενά του Ορμούζ έως τη Μεσόγειο, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση κατά της τουρκικής επέμβασης στη Β. Συρία. Είπε απλά ότι υπάρχουν «κάποιες ανησυχίες» για το θέμα και επίσης έσπευσε να το αποσυνδέσει από τις υποτιθέμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά Τούρκων πολιτών ή «οντοτήτων» για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες, επίσης πολύ ...προσεκτικά και μετρημένα, περιέγραψε απλά ως «γεωτρήσεις», αποφεύγοντας κάθε χαρακτηρισμό.

Ενώ παραπέμποντας στις προσπάθειες της ΕΕ να έχει λόγο και για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή, είπε πως στην υπουργική σύσκεψη που έχουν συγκαλέσει οι ΗΠΑ με συμμετοχή των κρατών - μελών του «Συνασπισμού κατά του ISIS», η ΕΕ «θα είναι εκεί» με στόχο «να συντονίσουμε τις θέσεις μας και να διασφαλίσουμε ότι ο Συνασπισμός παραμένει αποτελεσματικός στην καταπολέμηση των ισλαμιστών».

O υπουργός Αμυνας

Στο ΣΕΥ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, δηλώνοντας κατόπιν ότι με τις χτεσινές αποφάσεις έκαναν «ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης και ρεαλιστικής Κοινής Πολιτικής για την Αμυνα και την Ασφάλεια της ΕΕ».

Εξήρε τη λεγόμενη πιλοτική πρωτοβουλία «Συντονισμένης Θαλάσσιας Παρουσίας» της ΕΕ (ανάπτυξη ευρωενωσιακών αρμάδων σε συγκεκριμένες ζώνες «ενδιαφέροντος»), ζητώντας η Ανατ. Μεσόγειος «να αποτελέσει μια από τις περιοχές ενδιαφέροντος για επέκταση της πρωτοβουλίας μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης της», να αναπτυχθούν εδώ και άλλα πλοία του ευρωατλαντικού άξονα, πέραν όσων έχουν έρθει με καπέλο FRONTEX ή ΝΑΤΟ.

Ειδικά για τη διμερή σχέση ΕΕ - ΝΑΤΟ, έκανε σαφές ότι «κατά την παρέμβασή μας τονίσαμε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σταθερά θετική και εποικοδομητική συνεργασία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Μάλιστα, στην πρεμούρα τους να συνδέσουν με το ΝΑΤΟ και την Κύπρο παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, σημείωσε: «Υπογραμμίσαμε επίσης τη θέση μας, ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη της συνεργασίας θα πρέπει να εδράζεται στις αρχές του "μη αποκλεισμού", δηλαδή της συμμετοχής όλων των κρατών - μελών της ΕΕ στις επιμέρους δράσεις και πρωτοβουλίες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ