Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Μποναμάδες» στο κεφάλαιο, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

INTIME NEWS

Στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι διεργασίες γύρω από την τελική διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοέμβρη. Μια μέρα πριν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τη νέα έκθεση «αξιολόγησης», όπου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα περιέχεται και η νέα ανάλυση «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους με ορίζοντα το 2060, σε συνδυασμό με «συστάσεις» για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων τα επόμενα χρόνια. Μαζί με την 4η έκθεση «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», η Κομισιόν στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» θα ανακοινώσει και την έκθεση με τις «συστάσεις» που απευθύνει σε όλα τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με αιχμή τους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης χρονιάς.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, ολοκληρώνοντας τα προαπαιτούμενα, όπως αυτά προβλέπονται στην αντιλαϊκή συμφωνία για την τρέχουσα περίοδο, προσβλέπει στην έναρξη των παζαριών γύρω από το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό της μεθεπόμενης χρονιάς (2021), με στόχο βέβαια την απελευθέρωση «δημοσιονομικού χώρου» για νέες παρεμβάσεις με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Το «παρών» στις αντιλαϊκές διεργασίες δίνει και η πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο με τη νέα έκθεση για την ελληνική οικονομία, πέρα από την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, θα εστιάσει και στο ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. Οι «τελευταίες πινελιές» θα πέσουν στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, ενώ η σχετική έκθεση αναμένεται εντός των ημερών, με άξονα τους αναιμικούς ρυθμούς ανάκαμψης που «βλέπουν» σε μακροχρόνια περίοδο, αλλά και τα ζόρια που εντοπίζουν στη διαχείριση του κρατικού χρέους, από το έτος 2032, δηλαδή μετά τη λήξη του «διακανονισμού» για την «επιμήκυνση των αποπληρωμών», όπως συμφωνήθηκε με την πλευρά της ΕΕ στο Γιούρογκρουπ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Βασικός πυλώνας του κρατικού προϋπολογισμού είναι και το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή μετά τη λήξη της «δημόσιας διαβούλευσης» στο τέλος αυτής της βδομάδας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήδη «εμπλουτίζεται» με συστάσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν μεταξύ άλλων:

  • Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 24%. Επίσης, μείωση του φόρου επί των διανεμόμενων μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων σε 5%, από 10%.
  • Καθιέρωση «συμβολικού» φόρου για εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων και εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, καθώς ο (υποτιθέμενος) φόρος διαμορφώνεται με βάση το ισχύον επιτόκιο παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σήμερα σε μηδενικά επίπεδα), με «προσαύξηση 1%». Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, «με την καταβολή του φόρου αυτού εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της εταιρείας και των μετόχων της», ενώ σε συνέχεια αυτών, προτείνονται τα πρόσθετα κίνητρα από την πλευρά του ΙΟΒΕ.
  • Πλήρεις απαλλαγές από φόρο εισοδήματος για ανώνυμες εταιρείες (εισηγμένες ή όχι σε Χρηματιστήρια) για κεφαλαιοποιήσεις αποθεματικών. «Τα αποθεματικά που κεφαλαιοποιούνται φορολογούνται με συντελεστή 5%, χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση», αναφέρεται στη σχετική διάταξη.
  • Θέσπιση απαλλαγής νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης μετοχών.
  • Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, όπως λένε, αποσαφηνίζεται και απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία, θεσπίζεται «εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης» των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ' αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ, σταθερού ύψους 100.000 ευρώ το χρόνο, με τα οποία εξαντλούν τις συγκεκριμένες φορολογικές «υποχρεώσεις» τους σε κράτη με τα οποία υπάρχουν σχετικές διακρατικές συμβάσεις.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κατά 5% που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις.
  • Φορολογικά επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων. Μεταξύ άλλων προωθούνται μέτρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής (τριετής αναστολή του «φόρου υπεραξίας» στα παλαιά ακίνητα και του ΦΠΑ στα νέα, έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων).
Καλά κρατεί η φοροληστεία στο λαό

Την ίδια ώρα, η νέα φορολογική κλίμακα σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ. δεν αναπληρώνει ούτε στο ελάχιστο τη φοροληστεία που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια και που βέβαια παραμένει και για την «επόμενη μέρα», όπως και το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης, ενώ και οι όποιες ελαφρύνσεις θα αντισταθμιστούν από τα ανάλογα «αντίμετρα» στον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα:

-- Με βάση τα νέα όρια στην επιστροφή φόρου και στον εισαγωγικό συντελεστή (9%), το γενικό αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 8.636 ευρώ, για νοικοκυριό με 1 προστατευόμενο παιδί στα 9.000 ευρώ, με 2 παιδιά στα 10.000 ευρώ και με 3 παιδιά στα 11.000 ευρώ. Τα προβλεπόμενα ποσά της έκπτωσης φόρου για τα προστατευόμενα παιδιά θα δίνονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις μέχρι 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, μισθωτός ή συνταξιούχος με εισόδημα 12.000 ευρώ, που ήταν αφορολόγητο μέχρι το 2010, για το 2020, μετά και την «ελάφρυνση», θα πληρώνει 563 ευρώ φόρο εισοδήματος.

-- Η φορολογική κλίμακα ξεκινά με 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Στα επόμενα 10.000 ευρώ (μέχρι 20.000) ο συντελεστής παραμένει στο 22%, ενώ προβλέπονται μειώσεις κατά μία μονάδα σε όλα τα κλιμάκια εισοδήματος πάνω από 20.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 9.000 ευρώ χωρίς προστατευόμενα παιδιά θα πληρώνει 33 ευρώ, από 80 ευρώ σήμερα, «όφελος» 47 ευρώ ή 3,9 ευρώ το μήνα.

-- Θα ισχύσει η οριζόντια αύξηση του ορίου πληρωμών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος. Το ακάλυπτο ποσό θα χαρατσώνεται με 22%. Ουσιαστικά πρόκειται για νέο καραμπινάτο χαράτσι, ανεξάρτητα από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, το οποίο θα επιβάλλεται και σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έτσι κι αλλιώς φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ