Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Σε ρόλο «υπουργείου αντιπολίτευσης», για την ανάπτυξη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Σε ρόλο «υπουργείου αντιπολίτευσης», για τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, που υπηρετεί άλλωστε το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του όσο και του προέδρου του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, δίνοντας τον τόνο της «εποικοδομητικής» και «δομικής» αντιπολίτευσης για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιαναπτυξιακό», εγκαλώντας την κυβέρνηση για... «ανεπάρκεια» στις παροχές στήριξης του κεφαλαίου, επειδή, όπως υποστήριξε, το νομοθέτημά της είναι «χωρίς κεντρικό αναπτυξιακό αφήγημα, χωρίς άποψη για το παραγωγικό μοντέλο που θα μπορούσε να αναδείξει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς καμία αναφορά σε κλάδους υψηλής εξωστρέφειας, μεγάλης προστιθέμενης αξίας, πραγματικών δυνατοτήτων ανάπτυξης».

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και να υπερασπιστεί το παραμύθι της «δίκαιης» ανάπτυξης, ο τέως πρωθυπουργός βάφτισε τα νέα προνόμια που η ΝΔ προσφέρει στο κεφάλαιο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, προσθετικά σε όσα πρόσφερε η δική του κυβέρνηση, «εξυπηρετήσεις φίλων επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών» και «ρουσφέτια», ενώ τα σκληρά αντεργατικά μέτρα, που αποτελούν προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, «ιδεοληψία» και «ιδεολογική εμμονή» της ΝΔ, κάνοντας τον «ανήξερο» για το γεγονός ότι η ΝΔ πατάει πάνω στα έργα του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις και στη συνδικαλιστική οργάνωση.

Προσπερνώντας και το γεγονός ότι αυτά αποτελούν την προϋπόθεση της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου που και ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε ως κυβέρνηση, όσο και την παραδοχή των ίδιων των βιομηχάνων πως η προηγούμενη κυβέρνηση διεκπεραίωσε το 68% των αξιώσεών τους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα» και για «αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που υπαγορεύει ο ΣΕΒ»!

Επιχείρησε έτσι να ξεφύγει απ' την κραυγαλέα ταύτιση, αφού οι «βάσεις» του βάρβαρου νομοσχεδίου και δεκάδες από τα μέτρα του μπήκαν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Υπερασπιζόμενος εξάλλου το αντιλαϊκό αυτό έργο πάνω στο οποίο χτίζει σήμερα η ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «επιχειρήσαμε να συγκροτήσουμε για πρώτη φορά μία εναλλακτική και ολιστική εθνική αναπτυξιακή στρατηγική» για λογαριασμό του κεφαλαίου και απαρίθμησε μέτρα και πλευρές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. «τα καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα», τη μετατροπή της «ρημαγμένης, χρεοκοπημένης χώρας που μας παραδώσατε σε κέντρο Ενέργειας, εμπορίου, logistics, τηλεπικοινωνιών και νέων τεχνολογιών», την ολοκλήρωση «των μεγάλων οδικών αξόνων», όπως και τα «ρεκόρ 12ετίας στις Ξένες Αμεσες Επενδύσεις, με ρεκόρ 20ετίας στις εξαγωγές» κ.ά. Από τον απολογισμό του απουσίαζαν φυσικά τα λαϊκά στρώματα και οι ανάγκες τους που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέθλιψε προσθέτοντας στους ώμους τους ένα ακόμα μνημόνιο.

Διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προσηλωμένος στην ανάκαμψη της κερδοφορίας του, υποσχόμενος «υλοποίηση ενός πλέγματος μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του αληθινού αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας, την τόνωση των επενδύσεων, την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας», «ενσωμάτωση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης σε ένα ολιστικό σχέδιο» κ.ά.

Ενώ από την «αντιπαράθεση» αυτή δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η σκανδαλολογία, με αναφορές στο σκάνδαλο «Novartis».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προσθέτει» για το κεφάλαιο, μόνιμα στο «μείον» ο λαός(2021-05-18 00:00:00.0)
Ξεδιπλώνει το σχεδιασμό για την ανάκαμψη του κεφαλαίου(2017-07-11 00:00:00.0)
Διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την ανάκαμψη κερδών κοροϊδεύοντας το λαό(2016-06-23 00:00:00.0)
Στην Ολομέλεια τα νέα προκλητικά προνόμια του κεφαλαίου(2016-06-15 00:00:00.0)
Κινήσεις εντός και εκτός συνόρων και κοκορομαχία με ΣΥΡΙΖΑ(2016-05-28 00:00:00.0)
Αδιέξοδος για το λαό ο δρόμος που υπηρετούν κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ(2014-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ