Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13364

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο

Το θέμα επανέρχεται με αφορμή δημοσιεύματα για τις προθέσεις των ΗΠΑ αναφορικά με το Ιντσιρλίκ


ΣΕΛ.  7
ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
Νέες κόντρες και σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα

Συνεχίζεται η ανάπτυξη της ρωσικής στρατονομίας στα βορειοανατολικά της χώρας, στο ΝΑΤΟ σήμερα η γερμανική πρόταση για «διεθνή ζώνη ασφαλείας»


ΣΕΛ.  6

Αγωνιστική απάντηση και βήμα διεκδίκησης τα σημερινά συλλαλητήρια

Αθήνα, 6.30 μ.μ., Προπύλαια. Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου. Και σε πολλές ακόμα πόλεις

  • Ψηφίζεται σήμερα το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που προσφέρει νέες ευκαιρίες κερδοφορίας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και βάζει «ταφόπλακα» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όπως ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη χτεσινή συνεδρίαση στη Βουλή.
  • Δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα καλούν στα σημερινά συλλαλητήρια, όπου θα συμμετέχουν επίσης η ΟΒΣΑ, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς του κινήματος.

ΣΕΛ.  4   -   5,    12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπερδεμένο κουβάρι

Ενα «πανόραμα» των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που «τρέχουν» σε όλα τα «μήκη και πλάτη», αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας της ευρωατλαντικής συμμαχίας, δίνει η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ψηλά στην ατζέντα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο Στόλτενμπεργκ, είναι η κατάσταση στη Συρία, όπου το ΝΑΤΟ κάλυψε την εισβολή της Τουρκίας και τώρα χαιρετίζει «τη μείωση της βίας που ακολούθησε την κοινή δήλωση Τουρκίας και ΗΠΑ», καλώντας όλες τις δυνάμεις να... «δράσουν με αυτοσυγκράτηση και πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ επιβεβαιώνουν ότι το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στο στόχο να διατηρηθεί η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, αναγνωρίζοντας τις «ανησυχίες» για την ασφάλειά της στα νότια σύνορα με τη Συρία, και ταυτόχρονα να εμποδίσει την επέκταση της επιρροής της Ρωσίας, που κατοχυρώνεται ως κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στόλτενμπεργκ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στη συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας, που έγινε την Τρίτη στο Σότσι, αλλά παρέπεμψε στην «επείγουσα ανάγκη για πολιτική λύση», με κριτήριο «να διασφαλιστούν τα κέρδη που από κοινού πετύχαμε» στην περιοχή!

Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και η πρόταση για «μια διεθνώς ελεγχόμενη ζώνη ασφαλείας με την Τουρκία και τη Ρωσία» στη Βόρεια Συρία, που έκανε προχτές η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «χρειάζεται μια ισχυρή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία» και «μια ισχυρή πολιτική και διπλωματική απάντηση των Ευρωπαίων στο ΝΑΤΟ», στο φόντο προηγούμενων «διαπιστώσεων» πως η «ΕΕ και η Γερμανία δεν μπορεί να βασίζονται στις ΗΠΑ για την ασφάλειά τους».

Το γεγονός εξάλλου ότι οι ανταγωνισμοί διαπερνούν «οριζοντίως και καθέτως» όλες τις σχέσεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, επαληθεύεται και από την αντίδραση του σοσιαλδημοκράτη ΥΠΕΞ της Γερμανίας, ο οποίος διαφώνησε κάθετα με την πρόταση της χριστιανοδημοκράτισσας υπουργού Αμυνας, προδίδοντας υπαρκτές αντιθέσεις και σε τμήματα της γερμανικής αστικής τάξης.

Το ίδιο επιβεβαιώνει και η δήλωση Μακρόν, ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Βόρεια Συρία «προκαλεί ερωτήματα για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ», διαμαρτυρόμενος ότι ανακάλυψε από ένα tweet, «όπως όλος ο κόσμος, ότι οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να ελευθερώσουν την περιοχή. Αυτό μειώνει διαρκώς την αξιοπιστία μας για να βρίσκουμε εταίρους επί του πεδίου».

Οι σκληροί ανταγωνισμοί είναι ο πυρήνας και του άλλου μεγάλου θέματος που συζητιέται στη Σύνοδο και αφορά τη λεγόμενη «ασφάλεια των δικτύων», ειδικά των λεγόμενων «νέας γενιάς» (5G), πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού με την Κίνα.

Αναφερόμενος σ' αυτό το θέμα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε χτες ορθά - κοφτά ότι «η απαίτηση είναι να έχουν όλοι οι Σύμμαχοι αξιόπιστα τηλεπικοινωνιακά συστήματα σε συνθήκες ειρήνης, κρίσης και συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G», ξεκαθαρίζοντας πως «οι μη στρατιωτικές υποδομές αποτελούν εθνική ευθύνη, αλλά σύμφωνα με το άρθρο 3 της ιδρυτικής συνθήκης μας, η αντοχή (κάθε κράτους - μέλους) αποτελεί μέρος της δέσμευσης κάθε συμμάχου στη Συμμαχία και μεταξύ τους».

Ολα αυτά με φόντο την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επιτρέψει στην κινεζική «Huawei» να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη δικτύου 5G, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες θυμίζουμε ότι διά του Μ. Πομπέο είχαν απευθύνει σχετικές συστάσεις και στην ελληνική κυβέρνηση «να κάνει τις σωστές επιλογές».

Αν κάτι δείχνουν τα παραπάνω, είναι ότι το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μπλέκεται κόμπο κόμπο, όλο και περισσότερο. Κόντρα στην επιχείρηση εφησυχασμού της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών πολιτικών δυνάμεων, οι εξελίξεις επιβάλλουν επαγρύπνηση, ενίσχυση της δράσης ενάντια στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Ηχηρή απεργιακή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική για την Υγεία

Με μια μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, που κατέληξε στο υπουργείο Υγείας, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας έδωσαν το αγωνιστικό τους στίγμα στη χτεσινή πανυγειονομική απεργιακή τους κινητοποίηση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της συνεχούς διεύρυνσης των «ευέλικτων» σχέσεων εργασίας στην Υγεία.


ΣΕΛ.  13


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Συνεχίζουν σήμερα με 24ωρη πανελλαδική απεργία

ΣΕΛ.  12   -   13
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ερευνες για τους 39 νεκρούς μέσα σε νταλίκα

ΣΕΛ.  18
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με επιτυχία η εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις θέσεις του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  10
Νέα φοιτητικά συλλαλητήρια σήμερα και αύριο

Κάλεσμα για τις 12 μ. στα Προπύλαια απευθύνουν 14 Φοιτητικοί Σύλλογοι. Στο υπουργείο Παιδείας το αυριανό ραντεβού


ΣΕΛ.  17
ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ
Δυο ακόμα νεκροί από το εκρηκτικό μείγμα καταστολής και εγκλωβισμού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  20


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org