Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδραστικό και με απάνθρωπες διατάξεις το νομοσχέδιο για το άσυλο

Καταψήφισε το ΚΚΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Eurokinissi

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το άσυλο καταψήφισε χτες επί της αρχής το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της κατ' άρθρο συζήτησης που διεξήχθη στην αρμόδια Επιτροπή. Στην τοποθέτησή της η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε ότι με το Αρθρο 39, που περιλαμβάνει την προτεραιοποίηση και το ξεσκαρτάρισμα των αιτήσεων, τα διάφορα στάδια, το προσφυγικό προφίλ της ασφαλούς χώρας καταγωγής και τις ασφαλείς τρίτες χώρες, ουσιαστικά τίθεται εκτός διεθνούς προστασίας η πλειοψηφία των αιτούντων, που μετατρέπονται σε «οικονομικούς μετανάστες». «Ταυτόχρονα περιορίζετε την έννοια της ευαλωτότητας και, μάλιστα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση μεταφοράς σε συγκεκριμένη δομή - μπορεί αυτό να είναι και κέντρο κράτησης - γίνεται αποβολή από το σύστημα ασύλου», σημείωσε η βουλευτής του Κόμματος. Οπως είπε, αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς σε περίπτωση μη τήρησης των κανονισμών λειτουργίας της δομής, ο πρόσφυγας στερείται των υλικών συνθηκών διαβίωσης, δηλαδή το στοιχειώδες συσσίτιο και στέγη σε σκηνές. Υπογράμμισε επίσης ότι το νομοσχέδιο έχει διατάξεις με αμφισημία, που αφήνουν ανοιχτό το δρόμο της επαναπροώθησης από τον πρώτο βαθμό εξέτασης του αιτήματος.

Αναφερόμενη στο Αρθρο 45 και στον γεωγραφικό περιορισμό που θέτει, η Δ. Μανωλάκου θύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταγγείλει και τον αντίστοιχο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που εφάρμοζε σχετική Οδηγία της ΕΕ. Επίσης σημείωσε ότι με το Αρθρο 46 προωθείται η γενικευμένη κράτηση των αιτούντων διεθνούς προστασίας, ενώ εξίσου απαράδεκτο είναι το Αρθρο 48 για την κράτηση ευάλωτων. «Το είχαμε καταγγείλει και όταν το είχε περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα είναι ακόμη χειρότερες οι συνθήκες κράτησης για οικογένειες και για γυναίκες μόνες», ανέφερε.

Η αγορήτρια του Κόμματος ξεχώρισε ακόμα το Αρθρο 4 για την αξιολόγηση της αίτησης, όπου δεν συνεκτιμάται η παρελθούσα πιθανή δίωξη των μελών της οικογένειας και ο κάθε αιτών άσυλο εξετάζεται ατομικά για τις τυχόν απειλές που λαμβάνει, ακόμη και στο πλαίσιο της οικογένειας. Στα Αρθρα 23 και 24 αναφέρεται ρητά ότι τα δικαιώματα που απορρέουν για τα μέλη της οικογένειας του αναγνωρισμένου πρόσφυγα παύουν να ισχύουν όταν χάσουν την ιδιότητα του μέλους της οικογένειας, είτε λόγω λύσης του γάμου, είτε ακόμη λόγω της ενηλικίωσης τέκνου. «Δηλαδή, μπορεί ο τίτλος να είναι "διατήρηση της οικογένειας", αλλά, στην ουσία, στην πράξη γίνεται διάσπαση της οικογένειας του αιτούντος», ανέφερε η Δ. Μανωλάκου και πρόσθεσε ότι ερωτήματα γεννάει το Αρθρο 24, με βάση το οποίο επικουρική διεθνής προστασία θα δίνεται για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης για άλλα 2 χρόνια. «Μετά τι θα γίνεται;», ρώτησε.

Η βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε σκληρές και απάνθρωπες διατάξεις όπως το Αρθρο 41. Οπως εξήγησε, στην πράξη μέχρι τώρα, αν κάποιος δικαιούται να αναγνωριστεί πρόσφυγας, η λεγόμενη πυρηνική οικογένεια έπαιρνε κι αυτή ισόχρονη άδεια διαμονής, αν και δεν ήταν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Τώρα, με βάση το άρθρο αυτό και συνδέοντάς το με τα προηγούμενα, όπως το Αρθρο 4, προβλέπεται ατομική εξέταση του κάθε μέλους της οικογένειας. «Αρα, η άδεια παραμονής και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή θα παύουν να υπάρχουν, με αποτέλεσμα με την ενηλικίωση το παιδί να εξετάζεται πλέον ως ενήλικας, ο οποίος μπορεί να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, ακόμη και αν η υπόλοιπη οικογένεια παραμένει εδώ».

Εξάλλου, στο Αρθρο 8 υπάρχει εισαγωγή της έννοιας του τμήματος της χώρας καταγωγής που μπορεί να θεωρείται «ασφαλές», «άρα ο αιτών να μη δικαιούται διεθνούς προστασίας αν μένει 5 χιλιόμετρα παραπέρα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ αποκλειστικά, αφού ο ΟΗΕ δεν θα λαμβάνεται υπόψη». «Τα αναφέρω σαν χοντρά προβλήματα και άδικα», είπε η Δ. Μανωλάκου. Επιπλέον, στάθηκε στην υγειονομική περίθαλψη των ξεριζωμένων, αφού με το Αρθρο 55 και σε συνδυασμό με το Αρθρο 118 περιορίζεται σημαντικά το δικαίωμα πρόσβασης των αιτούντων στις δημόσιες δομές Υγείας για νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ