Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί «δυσφορίας»

Σε διάφορες ιστοσελίδες, που ως είθισται η μία αναπαράγει την άλλη, αναρτήθηκε χτες ένα παραπολιτικό σχόλιο με τίτλο «Δυσοίωνο το μέλλον της Λιάνας Κανέλλη στο ΚΚΕ». Πρόκειται για σχόλιο - καρμπόν με το επίσης παραπολιτικό που κυκλοφόρησε το «matrix24.gr» εδώ και μια βδομάδα (!), στις 17/10, με τίτλο «Δυσφορία Περισσού για Κανέλλη». Αυτή η ...χρονοκαθυστέρηση ή επαναφορά ενός ανύπαρκτου θέματος προκαλεί ερωτήματα για τις προθέσεις των ιστοσελίδων και των σχολιογράφων τους. Και τα δύο σχόλια, με αφορμή πρόσφατη τοποθέτηση της Λ. Κανέλλη για το Προσφυγικό, η οποία απομονώθηκε και διαστρεβλώθηκε, ανακαλύπτουν «ενόχληση» του ΚΚΕ για τη βουλευτή του, η οποία «σπάει τη γραμμή και τις αρχές του Κόμματος», αλλά πλέον δεν «καλύπτεται από την ασυλία που της παρείχε η προσωπική της σχέση με την Αλέκα Παπαρήγα»! Ως προς την αποσπασμένη τοποθέτηση της Λ. Κανέλλη, ότι «το Προσφυγικό το έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει Νόμπελ», δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο να ειπωθεί από τη διευκρίνιση που έκανε η ίδια η βουλευτής του ΚΚΕ, την επόμενη ακριβώς μέρα, ότι αφορούσε την επικοινωνιακή διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα (όχι ότι δεν ήταν προφανές για τον οποιονδήποτε μη κακόβουλο σχολιαστή). Ως προς όλα τα άλλα, περί φιλίας, ασυλίας, παραβιάσεων, ενοχλήσεων, δυσφοριών και το «δυσοίωνο μέλλον» της Λ. Κανέλλη στο ΚΚΕ: Κιτρινισμός, φαντασιοπληξία, αντιΚΚΕ προβοκάτσια. Η μόνη λοιπόν «δυσφορία του Περισσού» είναι η λογική και αναμενόμενη που προκύπτει από τη διασπορά μυθευμάτων, ενώ «δυσοίωνο μέλλον» συνήθως επιφυλάσσεται στους ανυπόληπτους και κίτρινους «δημοσιογράφους», γιατί ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται...

Η ουρά του γαϊδάρου...

Με τους τραπεζίτες συναντήθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης και υποτίθεται ότι τους «επέπληξε» για τις προκλητικές χρεώσεις που καθιέρωσαν στις τραπεζικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα στην ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ. «Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου», λέει ο λαός, και η παροιμία «πάει γάντι» στην περίπτωσή τους, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εναλλάξ, μπούκωσαν τους τραπεζίτες με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, στραγγίζοντας το λαϊκό εισόδημα, πριν αρχίσουν να ξηλώνουν και την όποια προστασία είχε απομείνει στις λαϊκές κατοικίες από πλειστηριασμούς, με στόχο να την εξαλείψουν οριστικά μέχρι το τέλος του χρόνου. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά καθιέρωσαν επίσης τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατέστησαν «ιδιώνυμο αδίκημα» μέχρι και την αντίσταση στο ξεσπίτωμα των λαϊκών οικογενειών, για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια και να «πάρουν τα πάνω τους» οι τράπεζες, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικούς ομίλους και επενδύσεις. Την πολιτική αυτή για την «ισχυροποίηση του τραπεζικού κλάδου», εκτός από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά την πλήρωσαν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, όπως στην Τράπεζα Πειραιώς, με την απόσχιση του τμήματος των «κόκκινων» δανείων, τις απειλές και τις απολύσεις. Κι αφού όλα τα παραπάνω έγιναν με κυβερνητικές κατευθύνσεις και με τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τώρα η κυβέρνηση παριστάνει ότι «θίχτηκε» από τις άδικες χρεώσεις στα ΑΤΜ και αναλαμβάνει «πρωτοβουλίες» για να μην εφαρμοστούν από τον επόμενο μήνα! Προφανώς έχει μεγάλο απόθεμα υποκρισίας και δεν φοβάται μην το ξοδέψει μονοκοπανιά με τέτοιες αστειότητες...

«Μπερντάκι»

Χτες, μέρα που ψηφιζόταν το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, στα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών και «αντιπολιτευόμενων» εφημερίδων κυριαρχούσαν ο Πολάκης και ο Γεωργιάδης αντίστοιχα. Ο πρώτος για τις «βαριές κουβέντες» που εκτόξευσε σε βάρος βουλευτών της ΝΔ στην προανακριτική για τη «Novartis» και ο δεύτερος για τη δήλωσή του ότι Τσίπρας και Πολάκης «μπορεί να χρηματίστηκαν» από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία. Διαβάζοντας κανείς τα «πολεμικά» ρεπορτάζ και τις αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων, σχηματίζει την εντύπωση ότι τους χωρίζει χάος στην πολιτική τους. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική, όπως επιβεβαιώνει ο τρόπος που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται στην ουσία του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χτες. Εκεί, λοιπόν, Γεωργιάδης και Δραγασάκης... κουράστηκαν να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις και ευχαριστίες για το πόσο ο ένας σεβάστηκε την προεργασία του άλλου στη σύνταξη του πολυνομοσχεδίου, αλλά και για τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στα επόμενα «αναπτυξιακά» μέτρα που σχεδιάζει να φέρει η ΝΔ στη Βουλή. Κι αφού τα δύο κόμματα επιβεβαίωσαν τη σύμπλευσή τους στα «αναπτυξιακά» οράματα και στις αγωνίες του κεφαλαίου, είπαν να ρίξουν και ένα «μπερντάκι» αποπροσανατολισμού, αξιοποιώντας τους συνήθεις υπόπτους και πάντα χρήσιμους για τέτοιες δουλειές...

Στις ελληνικές καλένδες

Ούτε έξι μήνες δεν πέρασαν από όταν το ΚΚΕ επισήμαινε ότι παρά τα προεκλογικά «ταρατατζούμ» του ΣΥΡΙΖΑ, η τότε κυβέρνηση, όπως και η σημερινή, στέλνει στις ελληνικές καλένδες τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Θυμίζουμε ότι ήταν παραμονές των εκλογών όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θυμήθηκε» να εγκρίνει στη Βουλή και να στείλει «ρηματική διακοίνωση» στη γερμανική κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις οφειλές. Μόνο το ΚΚΕ προειδοποιούσε τότε ότι αυτή η κίνηση ήταν για τη δημιουργία εντυπώσεων, ότι υπηρετούσε προεκλογικές σκοπιμότητες και ότι η κυβέρνηση πετούσε την μπάλα στην εξέδρα, μαζί με τα άλλα κόμματα που στήριξαν την πρωτοβουλία της στη Βουλή και ενώ με ευθύνη τους είχαν χαθεί άλλες ουσιαστικές ευκαιρίες για νομική και πολιτική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, όπως με το υπόμνημα που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και πραγματικά πήγε «άκλαυτο». Σήμερα, λοιπόν, έρχεται το γερμανικό ΥΠΕΞ και δηλώνει ξανά ότι το θέμα είναι «λήξαν», επιβεβαιώνοντας ότι όσο αυτό το δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του λαού μας υποτάσσεται στις συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου και στην προσπάθεια να μη διαταραχθούν, τόσο θα αξιοποιείται για ανέξοδους εντυπωσιασμούς, που δίνουν το δικαίωμα στη γερμανική κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1647 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.

1822 Ξεκινά η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, η οποία διήρκεσε έως τις 31 Δεκέμβρη και έληξε με νίκη των επαναστατών επί των οθωμανικών στρατευμάτων.

1825 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Γιόχαν Στράους (γιος).

1838 Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Ζορζ Μπιζέ.

1881 Γεννιέται ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα» και άλλων έργων (όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη).

1893 Πεθαίνει ο Ρώσος συνθέτης Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι.

1920 Δολοφονείται στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επέστρεφε από τη Μόσχα, ως αντιπρόσωπος του ΣΕΚΕ στο 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, ένας από τους πρωτεργάτες του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος του ΣΕΚΕ. Μαζί του δολοφονήθηκε επίσης ο κομμουνιστής - επαναστάτης Ωρίων Αλεξάκης, στέλεχος των Μπολσεβίκων και εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Διεθνούς στα Βαλκάνια.

1920 Πεθαίνει (από δάγκωμα μαϊμούς, όπως είπαν) ο βασιλιάς Αλέξανδρος ο Α'.

1922 Τα ιαπωνικά στρατεύματα που μετείχαν στη διεθνή ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επαναστατημένης Ρωσίας εγκαταλείπουν το Βλαδιβοστόκ.

1922 Στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο τέως αρχιστράτηγος της Στρατιάς της Μικράς Ασίας, Γεώργιος Χατζηανέστης, ο υποστράτηγος ε.α. Ξενοφώντας Στρατηγός, ο υποναύαρχος ε.α. Μιχαήλ Γούδας και οι πολιτικοί Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής παραπέμπονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας από την ανακριτική επιτροπή υπό τον Θ. Πάγκαλο.

1925 Στο Σικάγο των ΗΠΑ πραγματοποιείται το πρώτο Συνέδριο των νέγρων εργατών.

1936 Υπογράφεται στο Βερολίνο συμφωνία μεταξύ ναζιστικής Γερμανίας και φασιστικής Ιταλίας για τον καθορισμό των σφαιρών οικονομικής δράσης στα Βαλκάνια και στην παραδουνάβια περιοχή, καθώς και για την κοινή πάλη εναντίον της Δημοκρατικής Ισπανίας. Συγκροτείται ο Αξονας Βερολίνου - Ρώμης.

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Ελασσόνα.

1948 Με την καθοριστική συνδρομή των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού, ιδρύεται στην Ελεύθερη Ελλάδα η Πανελλαδική Δημοκρατική Ενωση Γυναικών (ΠΔΕΓ).

1956 Ο Γιάνος Κάνταρ αναλαμβάνει ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

1973 Πραγματοποιείται στη Μόσχα το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης. Η χούντα απαγορεύει στους Κωτσάκη, Λυμπέρη και Παπανικολάου, που ήταν προσκεκλημένοι, να παρευρεθούν στο Συνέδριο.

1983 Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός επεμβαίνει στρατιωτικά στο μικρό νησιωτικό κράτος της Γρενάδας (Καραϊβική), για την οποία, λίγους μήνες πριν, ο Πρόεδρος Ρίγκαν είχε δηλώσει ότι... «απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», προκαλώντας παγκόσμια θυμηδία αλλά και οργή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ