Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Υγεία και περιβάλλον θυσιάζονται στην καπιταλιστική ανάπτυξη

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι πράγματι αναπτυξιακό - για το κεφάλαιο, καθώς του εξασφαλίζει «γην και ύδωρ», φτηνή εργατική δύναμη, και παίρνει μέτρα για να υπονομεύσει τη δυνατότητα των εργαζομένων να οργανώνονται και να αγωνίζονται ενάντια σε αυτό.

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντιπεριβαλλοντικό, καθώς υποβαθμίζει τους περιβαλλοντικούς όρους για να συρρικνώσει το χρόνο αδειοδοτήσεων των «επενδυτών», φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση των όποιων ελάχιστων περιβαλλοντικών περιορισμών για την επέκταση του μονοπωλίου της Cosco στην Πειραϊκήπου θα θυσιαστεί για να κατασκευαστεί προβλήτα κρουαζιέρας για την τουριστική ανάπτυξη που θέλει το κεφάλαιο. Κατά τ' άλλα, σημείωσε, «παριστάνετε τους φιλοπεριβαλλοντιστές και πως δήθεν ενδιαφέρεστε για την κλιματική αλλαγή».

Το νομοσχέδιο είναι και «ανθυγιεινό», τόνισε, διότι προβλέπει ότι επιχειρήσεις μεσαίας όχλησης θα μπορούν να λειτουργήσουν στην Αττική ακόμα και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους, αλλά και κεραίες κινητής τηλεφωνίας «ακόμα και δίπλα στα σχολεία», προκαλώντας «ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία». Κατέθεσε δε στα πρακτικά την απόφαση δικαστηρίου που αποδέχεται τους κινδύνους για την υγεία και δικαιώνει κατοίκους του Κερατσινίου που με τις κινητοποιήσεις τους απομάκρυναν τέτοια κεραία και τώρα ανησυχούν μήπως την ξαναδούν μπροστά τους.

Αναφέρθηκε ακόμα στα άρθρα που προβλέπουν «fast track» διαδικασία για την άρση εμποδίων που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε αυτά που προβλέπουν ακόμα και τιμωρία δημοσίων υπαλλήλων, αν καθυστερήσουν υπογραφές για επενδύσεις. «Ομως για τις συντάξεις, και αυτές κουτσουρεμένες, που καθυστερούν να εκδοθούν δύο και τρία χρόνια για τους συνταξιούχους, εκεί δεν λαμβάνετε κανένα μέτρο», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ κλείνοντας χαιρέτισε ως ελπιδοφόρες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ