Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
Στην Ολομέλεια τα νέα προκλητικά προνόμια του κεφαλαίου

Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση δίνει στο κεφάλαιο νέες μεγάλες φοροαπαλλαγές, ενισχύσεις και προνόμια κάθε είδους, την ίδια ώρα που τσακίζει το λαό

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο «αναπτυξιακό νόμο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε με την ψήφισή του. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο 85 άρθρων, με το οποίο η κυβέρνηση έρχεται να προσφέρει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο νέες μεγάλες φοροαπαλλαγές, χρηματοδοτήσεις, ενισχύσεις και σειρά ακόμα προνομίων, αφού πρώτα έχει εξασφαλίσει με τα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα το ασταμάτητο «στύψιμο» του λαού.

Χαρακτηριστική είναι βέβαια και η στάση των άλλων αστικών κομμάτων, τα οποία ασκούν κριτική στο νομοσχέδιο ζητώντας να διασφαλιστούν ακόμα περισσότερα προνόμια στο κεφάλαιο... Από μια τέτοια βάση, δήλωσαν ότι ψηφίζουν κατά επί της αρχής, πυροδοτώντας μία αντιπαράθεση αποκαλυπτική για την κοινή τους στρατηγική στόχευση, που είναι η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ενδεικτικά, η ΝΔ, μέσω της ειδικής της αγορήτριας, Αννας Ασημακοπούλου, «κατακεραύνωσε» την κυβέρνηση επειδή «ο αναπτυξιακός νόμος ήρθε καθυστερημένα και χωρίς αναδρομικότητα». «Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα, την επιχειρηματικότητα», σημείωσε, και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζεται «με αυτό το επίπεδο φορολόγησης». Απαίτησε «να μειωθεί η φορολογία, διαφορετικά δεν θα έρθουν επενδύσεις», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κοροϊδία και δείχνοντας πως ο καβγάς είναι για το ποιος θα εξασφαλίσει τα εύσημα του κεφαλαίου κατέληξε ότι η ΝΔ καταψηφίζει γιατί «η ανάπτυξη δεν θα έρθει με κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου»...

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, διαμαρτυρήθηκε επειδή «ο αναπτυξιακός νόμος αποκλείει τις μεγάλες επενδύσεις», ενώ ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γ. Αμυράς, ανέφερε ότι η Βουλγαρία έχει πιο προωθημένο φορολογικό σύστημα. Από την Ενωση Κεντρώων, ο Μ. Γεωργιάδης κατέθεσε 9 προτάσεις του κόμματός του για την «πραγματική» ανάπτυξη «της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», ενώ από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, ο Β. Καρακώστας δήλωσε ότι καταψηφίζει γιατί ο «αναπτυξιακός νόμος» δεν προσφέρει «επενδυτικά κίνητρα στο μεγαλύτερο μέρος των επιχειρηματιών»!!!

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, δείχνοντας λίγο - πολύ ότι οι διαφωνίες τους είναι στα επιμέρους ανέφερε: «Προσπαθώ να κατανοήσω την κριτική που ασκείτε στον αναπτυξιακό νόμο. Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τα επιχειρήματα». Για να προσθέσει: «Παραλάβαμε χαοτική κατάσταση με τους δύο προηγούμενους επενδυτικούς νόμους, με τα 6,5 δισ. χρωστούμενα, τον ενάμιση χρόνο για την επιλογή επένδυσης (...) με τεράστια χρέη προς τους ιδιώτες. Αν μας κάνετε κριτική ότι δεν στηρίζουμε τους ιδιώτες επενδυτές, αυτό το σύστημα που εφαρμόσατε τόσα χρόνια στήριζε τον ιδιώτη επενδυτή;».

Ο «αναπτυξιακός νόμος» απαντά στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου

Στην αντίπερα όχθη, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, αφού έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει και επί της αρχής και επί των άρθρων, επισήμανε ότι ο «αναπτυξιακός νόμος» της κυβέρνησης «έχει διαφορές» με τους προηγούμενους «γιατί και οι ανάγκες του κεφαλαίου δεν είναι ίδιες πριν 5 - 10 χρόνια. Ομως, στρατηγικά οι αναπτυξιακοί νόμοι κινούνται όλοι στην ίδια κατεύθυνση και βηματισμό», που είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου.

Δείχνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες σύγκρινε την ομιλία του σημερινού υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με αυτή που συνόδευσε ο υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τον δικό της «αναπτυξιακό νόμο», όπου και τότε όπως και τώρα γινόταν λόγος για εξωστρέφεια, για νέες θέσεις εργασίας κ.λπ., λέγοντας ότι «αξιοποιείτε τα ίδια επιχειρήματα γιατί υπηρετείτε τους ίδιους στόχους».

Δείχνοντας ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αυτό που έκαναν ήταν να ενισχύουν τα μονοπώλια ενώ ξεζουμίζουν το λαό, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκαν 12 δισ. ευρώ κρατικές ενισχύσεις και έγιναν επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ.

Οσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ότι όσες δημιουργηθούν θα είναι σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, επισημαίνοντας ότι «η καπιταλιστική ανάπτυξη» προϋποθέτει «μισθούς πείνας, εργαζόμενους με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα» και άγρια φοροεπιδρομή.

«Τα καλά νέα, τις καλές ειδήσεις θα τις φέρουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα με τον αγώνα τους. Η καλύτερη άμυνα είναι η αντεπίθεση», τόνισε. Ειδική αναφορά έκανε, τέλος, στην τροπολογία που κατέθεσε του ΚΚΕ για την επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org