Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, ενέκρινε 3,6 δισ. δολάρια για την κατασκευή 11 υποδομών που σχετίζονται με το τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, που τη χαρακτήρισε «ένα χαστούκι στο πρόσωπο» του στρατού, λέγοντας ότι κονδύλια που χάνονται από τις προγραμματισμένες στρατιωτικές δαπάνες θα καθυστερήσουν την κατασκευή εκσυγχρονισμού υποδομών όπως αυτές στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Γουέστ Πόιντ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή των ΗΠΑ FTC επέβαλε χτες πρόστιμο ύψους 170 εκατ. δολαρίων στην «Google» και στη θυγατρική της, «YouTube», γιατί συνέλεγε, επεξεργαζόταν και κερδοσκοπούσε παράνομα από τα προσωπικά δεδομένα παιδιών.

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του FBI και άλλων αμερικανικών αρχών έκανε χτες εκπρόσωπος της σινικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Huawei» στο Πεκίνο, καταγγέλλοντας ότι τους τελευταίους μήνες Αμερικανοί αξιωματούχοι σε παραρτήματα της εταιρείας στις ΗΠΑ προσπαθούν με την πειθώ ή έντονη πίεση να κάνουν υπαλλήλους της εταιρείας να κατασκοπεύουν τον όμιλο στον οποίο δουλεύουν, να παραβιάσουν απόρρητα δεδομένα ή και να σαμποτάρουν την αύξηση πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών του σινικού μονοπωλίου.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι διαβεβαίωσε χτες πως η λίρα Λιβάνου θα παραμείνει συνδεδεμένη με το δολάριο (όπως γίνεται από το 1997), ώστε να διατηρηθεί η σταθερή ισοτιμία, ένα δολάριο προς 1.500 λίρες. Διέψευσε έτσι την πιθανότητα να προσφύγει η κυβέρνησή του στο ΔΝΤ ώστε να συνδέσει το εθνικό νόμισμα της χώρας με τις αγορές συναλλάγματος. Νωρίτερα, προχτές βράδυ, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κηρύχθηκε η οικονομία του Λιβάνου «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», καθώς το δημόσιο έλλειμμα ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Εφτασε χτες στην πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, Μαπούτο, ο πάπας Φραγκίσκος, ξεκινώντας περιοδεία σε τρεις χώρες της νότιας Αφρικής. Η επίσκεψή του στη Μοζαμβίκη γίνεται έναν περίπου μήνα μετά την υπογραφή νέας συμφωνίας για την αποτροπή ανάφλεξης συγκρούσεων μετά τον τερματισμό πολυετούς εμφυλίου ανάμεσα στον Πρόεδρο της χώρας Φιλίπε Νγιούσι και τον αρχηγό της οργάνωσης RENAMO Οσούφο Μομάντε.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Περιοδεία σε περιοχές της ΛΔ Κονγκό που πλήττονται από την επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» ξεκίνησε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, συναντώντας μεταξύ άλλων και τον συντονιστή των προσπαθειών του ΟΗΕ για την Αντιμετώπιση της επιδημίας, Ντέιβιντ Γκρέσλι, στην πόλη Γκόμα, κοντά στα σύνορα με τη Ρουάντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ