Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ακόμα μία...

Τα νέα «ρεκόρ» που αναμένονται σε ό,τι αφορά την κτηματαγορά, αναπαρήγαγε ο Τύπος τις προηγούμενες μέρες, με βάση και τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ως μια ακόμα απόδειξη για την - έστω και αναιμική - καπιταλιστική ανάκαμψη. Ετσι, μόνο πέρσι, στην κτηματαγορά έπεσαν πάνω από 1,1 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές, ενώ μόνο το πρώτο φετινό εξάμηνο, ήδη έχουν μπει σχεδόν 740 εκατ. ευρώ και οι εκτιμήσεις μιλάνε για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο. Αλλά, τι λέει την ίδια ώρα η εικόνα για τις λαϊκές ανάγκες στη στέγη; Νέος γύρος εκβιασμών και θηλιά πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά προκειμένου να μειωθούν τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, διατήρηση της φοροληστείας του ΕΝΦΙΑ που τάχα θα καταργούνταν, πανάκριβα νοίκια, φοιτητές σε απόγνωση από τα ελάχιστα και πανάκριβα σπίτια, δεδομένου και ότι βλέπουν τη φοιτητική στέγη με το κιάλι. Με δυο λόγια, άλλη μια επιβεβαίωση για το ότι για τα λαϊκά στρώματα η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι εχθρική και υπονομεύει τις δικές τους ανάγκες. Αυτές δηλαδή που μπορούν να ικανοποιήσουν μόνο σε σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο και τους λογής «επενδυτές».

Το περίγραμμα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ την περασμένη βδομάδα, σχετικά με τα σχέδια για το «Πράσινο αναπτυξιακό πρόγραμμα», ο μεν πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά στους επιχειρηματικούς ομίλους για «να γίνει η Ελλάδα η μπαταρία της Ευρώπης», η δε Μέρκελ τόνισε ότι δυο από τα βασικά εμπόδια που πρέπει να απαλειφθούν είναι «τα ζητήματα που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο και δυσχεραίνουν τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας» και το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς «που θα ήταν πιο ελκυστική αν πρόσφερε πρόσβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Με δυο κουβέντες δηλαδή, έδωσαν όλο το περίγραμμα για το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από τα αναπτυξιακά προγράμματα για τα «πράσινα» αρπακτικά: Η «μπαταρία της Ευρώπης» θα συνεχίζει να τροφοδοτεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που θα εξάγουν αλλού, υπονομεύοντας τις λαϊκές ανάγκες για φτηνό και επαρκές ρεύμα. Την ίδια ώρα, το «φιλικότερο» στις επενδύσεις ρυθμιστικό πλαίσιο θα είναι ακόμα πιο απαλλαγμένο από εργασιακά δικαιώματα και από στοιχειώδη μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού. Οσο για την «πρόσβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αυτή πάει χέρι χέρι με την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, που σηματοδοτούν ακόμα μεγαλύτερο μπλέξιμο στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς. Με άλλα λόγια, αν υπάρχει ένας δρόμος για να δει ο λαός το ...φως του, αυτός δεν βρίσκεται στη στήριξη του αντιλαϊκού σχεδιασμού για τα κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας, αλλά στη σύγκρουση για την ανατροπή του και την ανάπτυξη με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του.

Τζιζ

Ούτε ως είδηση δεν «πέρασε» στα αστικά ΜΜΕ η προχτεσινή διαμαρτυρία συνδικάτων της Αττικής έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ και στη συνέχεια στο υπουργείο Εργασίας, για τις άγριες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και για τις επικείμενες νέες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στις κλαδικές συμβάσεις. Με κάλεσμα του ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα απαίτησαν καμιά αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όχι στις διακοπές ρεύματος και στους εκβιασμούς, να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της «απελευθέρωσης» στην αγορά Ενέργειας. Διαδήλωσαν επίσης για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στο αντιαπεργιακό πλαίσιο που διαμορφώνεται με νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων και ανάκτηση απωλειών. Είναι φανερό ότι κινητοποιήσεις όπως αυτές κάνουν «τζιζ» για την πλειοψηφία των Μέσων, που παρουσιάζουν τις αυξήσεις στη ΔΕΗ και τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στα Εργασιακά μέσα από το πρίσμα της ψευτοαντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, για επιμέρους πλευρές της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και της αντιλαϊκής πολιτικής στήριξης των επενδύσεων, όπου συγκλίνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα κόμματα...

Γελασμένοι

Μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί η αναφορά της Φ. Γεννηματά, στην ομιλία της στη Λάρισα για τα 45 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική ήταν αυτή που κράτησε την ύπαιθρο και τους κατοίκους της όρθιους τα τελευταία χρόνια. Αυτό που το ΠΑΣΟΚ (σήμερα ΚΙΝΑΛ) παρουσιάζει ως «φάρμακο» για τα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου, είναι πραγματικό φαρμάκι, που χρόνια τώρα «στάζουν» στην αγροτιά όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ, προωθώντας τη μεγαλύτερη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων και των μεγαλοαγροτών. Στον αντίποδα, στα χωριά της υπαίθρου όλοι γνωρίζουν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ μείωσε το εισόδημα των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων και αύξησε το κόστος παραγωγής, οδήγησε σε αφανισμό δεκάδες χιλιάδες μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά, συρρίκνωσε παραδοσιακές καλλιέργειες και βιομηχανικούς κλάδους με πρώτη ύλη από την αγροτική παραγωγή, όπως είναι η ζάχαρη, ο καπνός, το βαμβάκι. Το ΠΑΣΟΚ υπηρέτησε με συνέπεια αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και τη στήριξε είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, επιδεικνύοντας μάλιστα ιδιαίτερη αγριότητα σε βάρος του αγώνα των αγροτών. Αν λοιπόν νομίζουν ότι στη Θεσσαλία είναι ...μονοκαλλιέργεια οι λωτοί, για να ξεχνούν οι αγρότες τις ευθύνες της ΕΕ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων στο ξεκλήρισμά τους, είναι βαθιά γελασμένοι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1857 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Ογκίστ Κοντ, «πατέρας» της κοινωνιολογίας και του θετικισμού.

1905 Υπογράφεται η Συνθήκη του Πόρτσμουθ, με την οποία λήγει ο Ρωσοϊαπωνικός πόλεμος. Η ηττημένη Ρωσία παραχωρεί στη νικήτρια Ιαπωνία τη νήσο Σαχαλίνη και τα λιμενικά - σιδηροδρομικά προνόμια που διατηρούσε στην κινεζική επαρχία της Μαντζουρίας.

1914 Ξεκινά η μάχη του Μάρνη μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας από τη μια μεριά και Γερμανίας από την άλλη. Πρόκειται για τη μάχη με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά μέρα στο δυτικό μέτωπο στο σύνολο του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να αγγίζουν τις 500.000 στη διάρκεια μιας μόλις βδομάδας.

1915 Συνέρχεται στο Τσίμερβαλντ της Ελβετίας διεθνής σοσιαλιστική συνδιάσκεψη, στην οποία πήραν μέρος 37 αντιπρόσωποι από 12 χώρες της Ευρώπης. Η συνδιάσκεψη του Τσίμερβαλντ, όπου την πλειοψηφία είχαν οι «κεντριστές» (Κ. Κάουτσκι κ.λπ.), χαρακτήρισε μεν τον πόλεμο ιμπεριαλιστικό και επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσής του με την προοπτική του σοσιαλισμού, ωστόσο ούτε έθιξε τα αίτια που οδήγησαν στην προδοσία της Β' Διεθνούς, ούτε έθεσε θέμα ρήξης με τις δυνάμεις του σοσιαλσοβινισμού. Οι μειοψηφούντες εκπρόσωποι της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας (8 τον αριθμό) συγκρότησαν την «αριστερά του Τσίμερβαλντ», ενώ εξέλεξαν και ξεχωριστό Γραφείο με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν. Στο Τσίμερβαλντ ρίχτηκε ο σπόρος για την ίδρυση της Κομμουνιστικής Γ' Διεθνούς 4 χρόνια αργότερα.

1926 Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ γίνεται στον Πειραιά συλλαλητήριο για την υποστήριξη του συστήματος της απλής αναλογικής.

1930 Οι αστυνομικές αρχές (κυβέρνηση Βενιζέλου) απαγορεύουν την κυκλοφορία του περιοδικού της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) «Νεολαία».

1939 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση στον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, που μόλις έχει ξεσπάσει.

1942 Το Λαϊκό Επιτροπάτο Αμυνας της Σοβιετικής Ενωσης εκδίδει διαταγή «Για τους σκοπούς του παρτιζάνικου κινήματος». Το παρτιζάνικο κίνημα στην ΕΣΣΔ ήταν το μεγαλύτερο της Ευρώπης, μετρώντας πάνω από μισό εκατομμύριο άντρες και γυναίκες το 1943, ενώ συνέδραμε τα μέγιστα τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο δρώντας στα μετόπισθεν του φασίστα εισβολέα.

1943 Δημιουργείται το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Ανάμεσα στους πρώτους κρατούμενους που μεταφέρθηκαν εκεί από το στρατόπεδο της Λάρισας ήταν και οι κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες που είχαν απομείνει μετά τις εκτελέσεις στο Κούρνοβο.

1944 Η 17χρονη μαθήτρια ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής μαζί με άλλους 49 αγωνιστές στην Καισαριανή.

1958 Ανακοινώνεται η ίδρυση του κόμματος Δημοκρατική Ενωση, με πρόεδρο και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Ηλ. Τσιριμώκο. Η ίδρυση έγινε σε συμφωνία με την ΕΔΑ.

1967 Ο Γιάννης Χαλκίδης, στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Νέων, δολοφονείται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

1992 Πάνω από 50.000 στρέμματα δάσους και σπίτια καίγονται από μεγάλη φωτιά στην Αττική.

1995 Η Γαλλία ξεκινά στη νήσο Μουρουρόα του Ειρηνικού σειρά πυρηνικών δοκιμών προκαλώντας κύμα παγκόσμιας διαμαρτυρίας.

2007 Πεθαίνει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του κινηματογράφου Νίκος Νικολαΐδης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ