Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Κόντρες για παράταση ή εκλογές...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται, μέρα με τη μέρα, οι ενδοαστικές συγκρούσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται «ανυποχώρητη» στην τακτική πιέσεων για σκληρό Brexit και πιθανής διεξαγωγής πρόωρων εκλογών πριν την προβλεπόμενη έναρξη αποχώρησης από την ΕΕ, στις 31 Οκτώβρη, σε μία προσπάθεια να χειραγωγήσει τμήματα των λαϊκών στρωμάτων που παραμένουν δυσαρεστημένα από τις πολιτικές της ΕΕ και τις συνεχείς πολιτικές λιτότητας που ασκούνται σε βάρος τους.

Με αυτήν τη «λογική» ο Μπ. Τζόνσον αυξάνει, παράλληλα, τις πιέσεις σε εσωκομματικούς αντιπάλους, καθώς με δική του εντολή επιβλήθηκαν πειθαρχικές κυρώσεις στους 21 Συντηρητικούς βουλευτές που αψήφισαν την κομματική γραμμή, καταψηφίζοντας, μαζί με άλλους 307 βουλευτές της αντιπολίτευσης, αργά το βράδυ της Δευτέρας, επί της αρχής κυβερνητική πρόταση για Brexit χωρίς συμφωνία. Οι 21 χάνουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.

Οι εξελίξεις στη Βουλή των Κοινοτήτων ανέβασαν πολύ τους τόνους, με τον πρωθυπουργό Μπ. Τζόνσον να παραβιάζει το «πρωτόκολλο» και να αποκαλεί τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, «χλωριωμένο κοτόπουλο» και «δειλό», επειδή τον προκάλεσε, μεταξύ άλλων, να αποκαλύψει τις προθέσεις του μπροστά στη μελλοντική διαπραγμάτευση μίας συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ. Οι κόντρες ανάμεσα σε Τζόνσον και Κόρμπιν εντάθηκαν περισσότερο όταν ο τελευταίος εναντιώθηκε στα σχέδια του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές έως τις 15 Οκτώβρη εάν προηγουμένως δεν αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Αργότερα, χτες το απόγευμα, ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης που επιδιώκει παράταση του Βrexit έως τον Γενάρη του 2020, εκτός και εάν προηγουμένως η Βουλή εγκρίνει είτε μία νέα συμφωνία ή ένα άτακτο Brexit έως τις 19 Οκτώβρη. Το νομοσχέδιο θεωρήθηκε νέο «χαστούκι» για την κυβέρνηση, καθώς πήρε 329 ψήφους υπέρ, έναντι 300 κατά. Ακολούθησε η κατάθεση σειράς τροπολογιών που παρέτεινε τις συζητήσεις, τις αντεγκλήσεις και νέα ψηφοφορία για ώρες. Στην τρίτη ανάγνωσή του το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 327 ψήφους υπέρ, έναντι 299 κατά. Ακολούθησε αργότερα το βράδυ συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών...

Οσον αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο, η επόμενη φάση προβλέπει την προώθησή του στη Βουλή των Λόρδων, ώστε να συζητηθεί το αργότερο έως αύριο Παρασκευή το απόγευμα, προτού να τεθεί ξανά για έγκριση, για τελευταία φορά, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μπροστά σε όλα αυτά, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ αμφέβαλε εάν είναι πλέον εφικτό να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 31 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ