Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένει η εναλλακτική των ρωσικών «Su-35»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Χτες ήταν η σειρά του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, να βεβαιώσει ότι η Αγκυρα εξετάζει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών από τη Ρωσία (συγκεκριμένα, αεροπλάνων «Su-35»), αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε στην αρχή του διαλόγου μας με τη Ρωσία. Τα "Su-35" μπορούν να αποτελέσουν για εμάς μόνο μια ενδιάμεση λύση. Είναι αναγκαίο να κάνουμε διαρκείς συζητήσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα».

Η «στροφή» των Τούρκων προς τη ρωσική πλευρά και για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών έρχεται να συμπληρώσει την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400», παρά τις διαρκείς και έντονες αντιρρήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ κ.ά. Μάλιστα, η συζήτηση για την πιθανή αγορά των «Su-35» δυνάμωσε αφού η Ουάσιγκτον «πάγωσε» την πώληση μαχητικών αεροσκαφών «F-35» στην Τουρκία (όπως και τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην κατασκευή τους). Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η προσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας είναι ανέφελη και δεν «δοκιμάζεται» από διαφωνίες σε διάφορα μέτωπα.

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα φουντώνει μια αρθρογραφία για τα χαρακτηριστικά της συνεργασίας Μόσχας - Αγκυρας και το στενό ορίζοντα που αυτή έχει, κατά ορισμένους. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ενδιαφέρον έχουν δημοσιεύματα που μιλούν για «τεκτονική στροφή στην ενεργειακή οπτική» της Τουρκίας. Η τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα «Ahval News» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της δηλώσεις του Τσαγκατακάι Ουζντεμίρ, συνεργάτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες το 1ο τρίμηνο του 2019 οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 36%, ενώ την ίδια χρονική περίοδο υπερ-τετραπλασιάστηκαν οι εισαγωγές LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) από τις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα η Τουρκία εμφανίζεται ο 2ος μεγαλύτερος εισαγωγέας αμερικανικού LNG σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

Στα σκαριά νέα κόμματα στην Τουρκία

Παράλληλα με τη σύνθετη επαναξιολόγηση της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών συνεργασιών της Τουρκίας, προχωρούν και οι ενδοαστικές διεργασίες στη χώρα.

Στο κυβερνών ΑΚΡ αναμένονται εξελίξεις, όπως δείχνει και η παραπομπή σε πειθαρχικά όργανα (για παραβίαση των κομματικών αρχών) του συνιδρυτή του κόμματος και για χρόνια στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου. Πλέον φουντώνουν κι άλλο οι φήμες για την ίδρυση νέου κόμματος από τον Νταβούτογλου (η «Χουριέτ» έγραφε χτες ότι τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη θα γίνουν ανακοινώσεις). Σύμφωνα με ορισμένους μάλιστα θα πρόκειται για πρωτοβουλία διαφορετική από αυτή του Αλί Μπαμπατζάν, άλλοτε «τσάρου της οικονομίας» και επίσης πρώην συνεργάτη του Ερντογάν, και του Αμπντουλάχ Γκιουλ, συνιδρυτή του ΑΚΡ.

Να σημειωθεί ότι δημοσκόπηση της εταιρείας «Μετροπόλ» κατέγραψε ότι η στήριξη στον Ερντογάν βρίσκεται στο 44% (πέρυσι η ίδια εταιρεία την είχε καταγράψει στο 53,1%). Τέλος, τουρκικά ρεπορτάζ εμφανίζουν τον Ερντογάν να ετοιμάζει νέο γύρο επαφών με άλλα κόμματα, προκειμένου να διευρύνει τη «Λαϊκή Συμμαχία» που δημιούργησαν ΑΚΡ και το εθνικιστικό ΜΗΡ. Ορισμένοι αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με την πρώην πρωθυπουργό (1993 - 1996) Τανσού Τσιλέρ, ηγέτιδα του κόμματος του Ορθού Δρόμου που ουσιαστικά διαλύθηκε μετά τις εκλογές του 2002.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ