Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα όξυνση των σχέσεων με αμφίπλευρες κατηγορίες

Την προσπάθεια της αντιδραστικής κυβέρνησης της Κολομβίας του Ιβάν Ντούκε να «ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Βενεζουέλα», κατήγγειλε ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Σημείωσε ότι η κολομβιανή κυβέρνηση αξιοποιεί ως «ελιγμό» την επανασύσταση του νέου αντάρτικου των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), ενώ ο ίδιος αρνείται την κατηγορία ότι υποστηρίζει αυτήν την κίνηση. Θυμίζουμε ότι στις 29 Αυγούστου ο Ιβάν Μάρκες και ο Χεσούς Σάντριτς, παλιά στελέχη της οργάνωσης, μαζί με άλλους μαχητές ανακοίνωσαν την έναρξη της νέας αντάρτικης οργάνωσης, ως απάντηση στη μη τήρηση της συμφωνίας ειρήνευσης που υπογράφτηκε πριν 3 χρόνια με το κολομβιανό κράτος, μετά από διαπραγματεύσεις στην Αβάνα και τις συνεχιζόμενες δολοφονίες πρώην ανταρτών και λαϊκών αγωνιστών, που ξεπερνάνε σε αυτό το διάστημα τις 650.

Ο Πρόεδρος Μαδούρο, απορρίπτοντας τις κατηγορίες, ανταπάντησε ότι η κυβέρνηση Ντούκε αποδεδειγμένα στηρίζει ένοπλες ομάδες που έχουν επιχειρήσει να ανατρέψουν την κυβέρνησή του. Επίσης ανακοίνωσε ότι έχει κηρυχθεί υψηλός συναγερμός στα σύνορα με την Κολομβία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης και για αυτόν το λόγο έχουν προγραμματιστεί στις 10 - 28 Σεπτέμβρη στρατιωτικά γυμνάσια σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η όξυνση της κατάστασης στην Κολομβία αξιοποιείται και από την αντίδραση στη Βενεζουέλα, με τη λεγόμενη Εθνική Συνέλευση (τη Βουλή) και τον πρόεδρό της και αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, να κατατάσσει το νέο αντάρτικο των FARC-EP και το άλλο αντάρτικο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» (ΕLN) στις «τρομοκρατικές οργανώσεις», μαζί με το «Ισλαμικό Κράτος». Μάλιστα, καλεί σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Κολομβίας για να «αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες». Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπογκοτά της Κολομβίας άνοιξε «γραφείο για τις υποθέσεις της Βενεζουέλας», για να συστηματοποιήσει τις επαφές με την ομάδα του Γκουαϊδό. Αυτήν την κίνηση κατήγγειλε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, ως «παράνομη».

Νέα επιστολή της νεοσύστατης FARC-EP

Μέσω ανοικτής επιστολής της 1ης Σεπτέμβρη, οι νέες FARC-EP δηλώνουν ότι «η ιστορία των προδοσιών που έχουν συμβεί δεν τους άφηνε άλλη εναλλακτική λύση» και απευθύνονται σε ανθρώπους που συνέβαλαν στην προσπάθεια συμφωνίας ειρήνης. Σημειώνουν ότι όλοι πρέπει «να συναντηθούμε στον μεγάλο συνασπισμό δυνάμεων της ζωής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας για την επίτευξη της αληθινής και τελικής, σταθερής και διαρκούς ειρήνης» και «για να επιτευχθεί αυτό, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει μια ανοικτή συνταγματική διαδικασία και μια εναλλακτική κυβέρνηση που θα εμπνέεται από ανθρωπισμό, ώστε να βαδίσουμε σε ένα δρόμο συνύπαρξης, όπου προτεραιότητα θα έχουν τα συμφέροντα του λαού και μια πραγματική εθνική ανάπτυξη».

Στην επιστολή δηλώνεται ότι το κάλεσμά τους απευθύνεται σε όλους όσοι συμμετείχαν στην υπογραφή της συμφωνίας, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και όσους έχουν την ευθύνη της επίβλεψης εφαρμογής της, όπως ο ΟΗΕ, οι εγγυήτριες χώρες Κούβα, Νορβηγία, Βενεζουέλα και Χιλή, η ΕΕ, σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα μπορούσαμε να συναντηθούμε κάτω από άλλες συνθήκες στις οποίες η άλλη πλευρά, το κολομβιανό κράτος, θα συμπεριφέρεται χωρίς μένος να προσπαθεί να διαλύσει την προσπάθεια συμφιλίωσης».

Ακόμα η επιστολή απευθύνεται και «σε όλους όσοι πιστεύουν σε μια άλλη Κολομβία», το Κολομβιανό ΚΚ, την Πατριωτική Ενωση και άλλες οργανώσεις που άσκησαν κριτική για την επιστροφή στην ένοπλη πάλη, λέγοντας: «Αν είμαστε επαναστάτες, αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε στον ίδιο δρόμο». Επίσης υπάρχει χαιρετισμός σε ανθρώπους που τους αναγνωρίζεται η συνεισφορά στην προσπάθεια ειρήνευσης, όπως τους βουλευτές Ιβάν Σεπέδα, Αϊντά Αβέγια, Αλβαρο Νέιβα, την πρώην γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρντοβα, τον πρώην υπουργό Χουάν Φερνάντο Κρίστο και άλλους αστούς και σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ