Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σήμερα ορκίζεται η νέα κυβέρνηση

ΡΩΜΗ.--

Το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει το κυβερνητικό πρόγραμμα που συμφώνησαν το «Κίνημα 5 Αστέρων» (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Χτες, ο εντολοδόχος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε την (προτεινόμενη) σύνθεση της νέας κυβέρνησης στον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και σήμερα αναμένεται η ορκωμοσία του νέου σχήματος. Στο υπουργείο Εξωτερικών θα τεθεί επικεφαλής ο ηγέτης του M5S, Λουίτζι ντι Μάγιο, στο υπουργείο Οικονομικών ο ευρωβουλευτής του PD Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Στο PD ανατίθεται και το υπουργείο Αμυνας, με επικεφαλής τον Λορέντσο Γκουερίνι. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, συνολικά 10 από τα υπουργεία αναλαμβάνει το M5S και 9 το PD. Ακόμα, στη νέα κυβέρνηση σχεδιάζεται να πάρει μέρος και το σχετικά νεοσύστατο κόμμα «Ελεύθεροι και Ισοι» (με 1 υπουργείο), που ξεπήδησε την τελευταία διετία από διαφωνούντες του PD.

Την Τρίτη η ηγεσία του M5S ανακοίνωσε ότι το 79,3% των μελών του κόμματος ενέκρινε διαδικτυακά το πρόγραμμα κυβερνητικής συνεργασίας. Βασικοί άξονες στο νέο πρόγραμμα είναι η σύνταξη προϋπολογισμού με σεβασμό στα «δημόσια οικονομικά», η ενίσχυση επενδύσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων με μέτρα υπέρ του ντόπιου κεφαλαίου (βλ. επιβολή φόρου σε πολυεθνικές που ελέγχουν πλειοψηφικά ξένα κεφάλαια) κ.τ.λ.

Τις εξελίξεις φυσικά παρακολουθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η «Λέγκα», που μέχρι πρότινος συγκυβερνούσε με το M5S και παραμένει πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Ο ηγέτης της, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε περήφανος που «έχασα επτά υπουργεία (σ.σ. όσα ανήκαν στο κόμμα του στην προηγούμενη κυβέρνηση) προς το παρόν, ώστε να προετοιμαστώ στη συνέχεια για μια σοβαρή και ισχυρή κυβέρνηση που θα κρατήσει 10 χρόνια».

Να σημειωθεί ότι στα κόμματα που ήδη εκφράζουν διαφωνία με τη συγκυβέρνηση M5S - PD είναι και το κόμμα «Περισσότερο Ευρώπη» («+Europa»), με ηγέτη την πρώην Ευρωπαία επίτροπο (1995-1999) Εμμα Μπονίνο. Στελέχη του κόμματος ανέφεραν - σύμφωνα με το ΑΠΕ - ότι «δεν αρκεί να έχουμε μία πιο φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση για να τη στηρίξουμε. Θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη πιο βαθιοί πολιτικοί λόγοι για να αντλήσουμε απαντήσεις».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org