Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13331

«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΔ
Ολοκληρωτική παράδοση παραλιών και αιγιαλού στους επιχειρηματικούς ομίλους

Οι σχετικές ρυθμίσεις συμπληρώνουν τη νομοθεσία που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση


ΣΕΛ.  4
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών

Παρέμβαση σε συζήτηση με τον πρόεδρο του ECOFIN


ΣΕΛ.  6

Ο έλεγχος κράτους - εργοδοτών και το φακέλωμα στα συνδικάτα δεν θα περάσουν!

Αύριο το μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

  • Κάλεσμα σε σωματεία, εργαζόμενους και συνδικαλιστές για πλατιά συσπείρωση ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου, που ετοιμάζουν νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο για να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο
  • Με περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, συνεχίζεται μέχρι την τελευταία ώρα η προετοιμασία του αυριανού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
  • Δεκάδες σωματεία έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής, δηλώνοντας «παρών» στον αγώνα για συνδικαλιστικό κίνημα πραγματικό υπερασπιστή των συμφερόντων των εργαζομένων και συνδικάτα οργανωτές της πάλης για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής, με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες

ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Πλεόνασμα» κοροϊδίας

Πιο ξένος για το λαό δεν θα μπορούσε να είναι ο καβγάς που έχουν ανοίξει από προχτές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις Λαγκάρντ για την ανάγκη να μειωθούν τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τόσο η ΝΔ, που λέει ότι τάχα έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει ο «μεταρρυθμιστικός της οίστρος» και ότι θα αποτελέσει «εγγύηση» προς δανειστές και «εταίρους», όταν θα υποβάλει αντίστοιχο αίτημα, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τη ΝΔ για «αφωνία» και «υποκρισία», επειδή δεν διεκδικεί άμεσα τη μείωση των πλεονασμάτων, αξιοποιώντας τη δική του αντιλαϊκή «παρακαταθήκη», προσπαθούν να παρουσιάσουν έναν καραμπινάτο στόχο του κεφαλαίου σαν στόχο του λαού.

Αλλά μήπως η μείωση των πλεονασμάτων και ο περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» θα πάνε για να καλυφτούν οι λαϊκές ανάγκες;

Μήπως για να ανακτήσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα όσα έχασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε εισόδημα, δικαιώματα, σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, για έργα απαραίτητα για την αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική θωράκιση στις λαϊκές γειτονιές, για φτηνή Ενέργεια;

Μήπως ο λαός θα σταματήσει, αν και όποτε το κεφάλαιο πετύχει το στόχο αυτό, να φορτώνεται το 95% της φοροληστείας, και οι χώροι δουλειάς θα σταματήσουν να είναι γκέτο εκμετάλλευσης και εργοδοτικής τρομοκρατίας;

Το ακριβώς αντίθετο. Γιατί, όταν όλοι αυτοί λένε ότι ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος «πνίγει την ανάπτυξη», εννοούν το «οξυγόνο» του ζεστού χρήματος και του φτηνού δανεισμού που αναζητούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Οπως ακριβώς «οξυγόνο» για τα κέρδη τους αποτελούν η ένταση της εκμετάλλευσης, τα εκατοντάδες αντεργατικά μέτρα, οι «φιλοαναπτυξιακές» φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές και οι υπόλοιποι μνημονιακοί νόμοι που παραμένουν σε ισχύ και εμπλουτίζονται με γρήγορα βήματα από την τωρινή κυβέρνηση.

Δεν θέλει άλλωστε και πολλή φαντασία: Προϋπόθεση για το όποιο «σκόντο» στους στόχους που έχουν συμφωνηθεί είναι η εξασφάλιση των «δανειστών» ότι θα πληρωθούν μέχρι το τελευταίο σεντ τα όσα δανείστηκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και φόρτωσαν στις πλάτες του λαού.

Αυτό υπέγραψε και ξεκίνησε να υλοποιεί η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει και ξεκίνησε τρέχοντας η κυβέρνηση της ΝΔ.

Γι' αυτό και η «αναμπουμπούλα» που σηκώνεται, προσπαθεί με το βλέμμα μπροστά να παρουσιάσει ως «περασμένα - ξεχασμένα», δεδομένα δηλαδή, όλα όσα φορτώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στις πλάτες του λαού.

Εξάλλου, κατά τα αστικά επιτελεία, το ΔΝΤ «τα έλεγε» από παλιά για την ανάγκη να μειωθούν τα πλεονάσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ «το πάλευε» δημιουργώντας «μαξιλαράκια ασφαλείας» από το μάτωμα του λαού, ενώ η ΝΔ «δεν παίζει» με τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που ανέλαβε και «δεν γυρνάει σαν επαίτης», αλλά σαν «ίσος» ανάμεσα σε όσους τσακίζουν τους λαούς τους και όλοι μαζί επιστρέφουν τώρα «στον τόπο του εγκλήματος», καλώντας το λαό να υπομείνει νέες θυσίες, ώστε ο εχθρικός για εκείνον στόχος να έρθει πιο κοντά.

Στην απέναντι μεριά είναι τα όσα έχει ανάγκη και πρέπει να διεκδικήσει ο λαός. Αργότερα ή νωρίτερα, τίποτα δεν έχει να περιμένει από την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου. Γιατί το μόνο που σταθερά «πλεονάζει», που δεν χωρά στην ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου, είναι οι λαϊκές ανάγκες. Την ικανοποίησή τους μπορούν να επιβάλουν με τον δικό τους ενωτικό, μαζικό, ταξικό αγώνα οι εργαζόμενοι σε συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, σε σύγκρουση με τη στρατηγική και τους στόχους του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.


MotionTeam

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Διεκδικούν μέτρα για τη φοιτητική στέγη
  • Κινητοποίηση χτες στη Θεσσαλονίκη, όπου μόνο το 2% των φοιτητών στεγάζεται σε εστία και τα νοίκια έχουν απογειωθεί!
  • Ανάλογες πρωτοβουλίες προγραμματίζονται σε Αθήνα και Πάτρα στις 10 Σεπτέμβρη και στα Χανιά στις 8 Σεπτέμβρη

ΣΕΛ.  9


Ταξιδεύει το Σαββατοκύριακο σε μεγάλες πόλεις

ΣΕΛ.  9
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν εφησυχάζουμε, να τιμωρηθούν οι φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής!
  • Κινητοποίηση στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτέμβρη, στα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
  • Σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

ΣΕΛ.  7
ΚΚΕ
Δρομολογούνται οι εργασίες για τα μνημεία σε Γυάρο και Μακρόνησο

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων κατέληξε χτες σε θετική απόφαση για την τοποθέτησή τους


ΣΕΛ.  8
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΡΟΣ
«Μεντεσές» η Ελλάδα και για τα επιχειρηματικά σχέδια των ΗΠΑ

ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ