Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ομοσπονδίες - Συνδικάτα: Εντείνουν τη δράση τους για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, για την άνοδο των αγώνων απέναντι στην αντεργατική επίθεση
  • Επικουρική Ασφάλιση: Νέος γύρος αντιλαϊκής επίθεσης στο έδαφος όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων
  • ΟΑΕΔ: Οργανισμό «συνώνυμο» της ακόμα πιο «στενής συνεργασίας με τους εργοδότες» σχεδιάζουν κυβέρνηση - υπουργείο Εργασίας και νέα διοίκηση
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
Ανακύκλωση της ανεργίας, κυριαρχία και ενίσχυση της «ευελιξίας»

Διαρκής ανακύκλωση της ανεργίας, κυριαρχία και περαιτέρω αύξηση της μερικής απασχόλησης: Αυτά αποτυπώνονται στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τις ροές μισθωτής απασχόλησης τον Αύγουστο του 2019.

Χαρακτηριστικά, μόνο μέσα στον Αύγουστο καταγράφηκαν 192.314 απολύσεις, προσεγγίζοντας τον αριθμό των προσλήψεων, οι οποίες έφτασαν τις 195.425.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, το 56,91% ήταν για θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης και μόνο το υπόλοιπο 43,08% για θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι τελευταίες βέβαια δεν παραπέμπουν σε θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, αφού πολύ μεγάλο κομμάτι τους αφορά θέσεις προσωρινής απασχόλησης. Χαρακτηριστικά, από το σύνολο των απολύσεων, το 38% αφορά σε λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Επιπλέον, η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,03% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018.

Προκλητικός χαρτοπόλεμος ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν δώσει τα ρέστα τους για την ενίσχυση της παραπάνω εργασιακής ζούγκλας που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, προέβησαν σε έναν ακόμα γύρο κάλπικης και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης.

Ο υπουργός Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, με μια δήλωση καρμπόν με αυτές που έβγαζαν οι ομόλογοί του του ΣΥΡΙΖΑ, πανηγυρίζει ανακαλύπτοντας «ιδιαίτερα θετικό ισοζύγιο» επειδή οι προσλήψεις τον Αύγουστο είναι 3.000 παραπάνω από τις απολύσεις, την ίδια στιγμή που γενικεύονται η «ευελιξία» και η διαρκής κινητικότητα μεταξύ ανεργίας και δουλειάς με ημερομηνία λήξης! Πανηγυρίζει εξίσου προκλητικά γιατί οι 192.000 απολύσεις μέσα σε έναν μόνο μήνα είναι... «ευδιάκριτα λιγότερες» (κατά... 2.500) σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018!

Αντίστοιχα, η Εφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζεται ότι «οι δύο πρώτοι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ σημαδεύτηκαν από δύο αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας», σημειώνοντας την αύξηση του ποσοστού της μερικής απασχόλησης τον Αύγουστο και των απολύσεων τον Ιούλη.

«Ξεχνά» και αυτή ότι σε όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παγιώθηκαν η τεράστια κινητικότητα και η κυριαρχία της «ευελιξίας» στις νέες προσλήψεις, ακριβώς γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν την ίδια πολιτική που λύνει τα χέρια του κεφαλαίου.

Μιλούν και οι δύο προκλητικά για τις απολύσεις, όταν και τα κόμματά τους και τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα από τη θέση του υπουργού Εργασίας εκτός όλων των άλλων ικανοποίησαν και την πάγια αξίωση του κεφαλαίου για πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις!

ΟΑΕΔ
Οργανισμός «συνώνυμο» της πολύμορφης ενίσχυσης των εργοδοτών

Οι περιβόητες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» και η ακόμα πιο «συστηματική και στενή συνεργασία με τους εργοδότες» αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ΟΑΕΔ και την «καταπολέμηση της ανεργίας», προκειμένου, όπως λένε, ο Οργανισμός να γίνει «συνώνυμο της απασχόλησης», στην πραγματικότητα προκειμένου να αποτελέσει ακόμα πιο αποτελεσματικό εργαλείο πολύμορφης ενίσχυσης του κεφαλαίου.

Οι κατευθύνσεις αυτές αποτυπώθηκαν χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, την περασμένη Πέμπτη, με θέμα τον διορισμό νέου διοικητή στον Οργανισμό.

Μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή, ξεδιπλώθηκαν οι άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής που παραμένουν ίδιοι και αναλλοίωτοι, ενώ οι κυβερνήσεις διαδέχονται η μια την άλλη, έχοντας καταστήσει τον ΟΑΕΔ όχι απλά «συνώνυμο», αλλά... ταυτόσημο της ανακύκλωσης της ανεργίας, της αξιοποίησης των ανέργων ως δεξαμενής φθηνού εργατικού δυναμικού, της εξασφάλισης πολύμορφων προνομίων και επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις, της επέκτασης της «ευελιξίας» και της εργασιακής ζούγκλας.

Τη σύμπλευσή του στις κατευθύνσεις αυτές δεν μπορεί να κρύψει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τις υπηρέτησε και από τη θέση της κυβέρνησης. Γι' αυτό άλλωστε και οι εκπρόσωποί του στην κοινοβουλευτική Επιτροπή επιχείρησαν να σηκώσουν ψηλά τους τόνους γύρω από το πρόσωπο του νέου διοικητή, Σπ. Πρωτοψάλτη, που «δεν έχει αναγνωρισμένο πτυχίο», «αγνοεί βασικά δεδομένα της ελληνικής αγοράς εργασίας» και «διακατέχεται από μια εντελώς στρεβλή αντίληψη για τις αιτίες της ανεργίας στη χώρα μας». Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο εκλεκτός της ΝΔ παραλαμβάνει σημαντικό «έργο» από την προηγούμενη κυβέρνηση και την απερχόμενη Διοίκηση, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ακόμα βαθύτερη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μηχανισμό παροχής πάμφθηνης εργατικής δύναμης και άλλων «κινήτρων» στις επιχειρήσεις.

Συνεχίζεται ο «εκσυγχρονισμός» για λογαριασμό των εργοδοτών

Παρότι τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (19,1% με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α' τρίμηνο του 2019), η ανάγκη για μέτρα προστασίας των ανέργων έμεινε στο περιθώριο των τοποθετήσεων των αστικών κομμάτων. Τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας και η διάρκεια καταβολής του, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης του ανέργου και της οικογένειάς του, όπως και οι προϋποθέσεις που αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων από τη χορήγησή του, δεν απασχόλησαν ούτε τη σημερινή ούτε τη χτεσινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Οσο για την «αναβάθμιση» και τον «περαιτέρω εκσυγχρονισμό» του ΟΑΕΔ, για τα οποία μίλησε ο νέος διοικητής, κινούνται σε γνωστές αντιλαϊκές ράγες: Περιλαμβάνουν τη «μετατόπιση του βάρους από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», τα «προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης», την «εξωστρέφεια», τη «συνεργασία» και τις «συμπράξεις» με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι καινούριο. Ο «επαναπροσδιορισμός του επιχειρησιακού μοντέλου του ΟΑΕΔ», που ξεκίνησε το 2012 σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγους μήνες, περιλάμβανε ακριβώς τα ίδια συστατικά: Τη «βελτίωση των σχέσεων» με τους εργοδότες, τον επανασχεδιασμό των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» σύμφωνα με τις «ανάγκες της αγοράς εργασίας» και των «δυναμικών κλάδων» της οικονομίας. Αυτά τα χνάρια, που οδηγούν στην πληρέστερη προσαρμογή στις ανάγκες των επιχειρήσεων για επιδοτούμενο από τον Οργανισμό και τα προγράμματά του προσωπικό, ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της.

«Προκλήσεις» και «ευκαιρίες» στα μέτρα των αναγκών του κεφαλαίου

Η «μεγαλύτερη πρόκληση» και ταυτόχρονα η «μεγαλύτερη ευκαιρία» για τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τον νέο διοικητή του, είναι «η εξάλειψη της αναντιστοιχίας μεταξύ των δεξιοτήτων και των προσόντων που διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και αυτών που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας». Ο Σπ. Πρωτοψάλτης, που πλασάρεται ως ειδικός στη «σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας», με διαπιστευτήρια από την άλλη όχθη του Ατλαντικού και «βέλτιστες πρακτικές» από τα κιτάπια της κυβέρνησης Ομπάμα, προτείνει κι αυτός με τη σειρά του τη συνταγή της «ευρείας και στοχευμένης εφαρμογής ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης».

Στις παρεμβάσεις του στην Επιτροπή της Βουλής δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει την ανάγκη για «συστηματική και στενότερη συνεργασία με τους εργοδότες», προκειμένου να μπορεί ο Οργανισμός να παίζει το ρόλο του «διαμεσολαβητή» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας. «Ο ΟΑΕΔ πρέπει να βρίσκει δουλειά σε όσους αναζητούν εργασία», σημείωσε και πρόσθεσε πως παράλληλα «πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στην κάλυψη των αναγκών των εργοδοτών για καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό».

Στην παραπάνω βάση, «έδειξε» στην κατεύθυνση της πιο ενεργής ανάμειξης των επιχειρήσεων στα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης. «Πολλά προγράμματα πρέπει να σχεδιάζονται μαζί με τις επιχειρήσεις, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα», συνέστησε ο Σπ. Πρωτοψάλτης, ενώ αντίστοιχα αναβαθμισμένος για τους εργοδότες ρόλος προβλέπεται στην «αξιολόγηση» των προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, στην περίπτωση μιας «μεγάλης επένδυσης» είναι ανάγκη να γνωρίζει ο ΟΑΕΔ μέσα από την επαφή του με τους εργοδότες ότι «θα χρειαστούν σε αυτές τις θέσεις εργασίας αυτές οι δεξιότητες», έτσι ώστε να είναι σε θέση «να βοηθήσει να δημιουργηθούν προγράμματα για να καλυφθούν αυτές οι θέσεις εργασίας».

Με άλλα λόγια, οι... αγωνίες της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ δεν έχουν να κάνουν ούτε με την προστασία των ανέργων, ούτε με τους όρους δουλειάς και αμοιβής στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Ο προβληματισμός τους έχει να κάνει με το πώς ο μόχθος των εργαζομένων, που χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τον ΟΑΕΔ, δεν θα πηγαίνει «χαμένος» σε επιδόματα και μέτρα στήριξης των ανέργων, αλλά θα γίνεται «κίνητρα» και «ζεστό» χρήμα, «καταρτισμένο» και φθηνό εργατικό δυναμικό στη διάθεση των εργοδοτών και των θέσεων εργασίας, που αργά ή γρήγορα μετατρέπονται σε θέσεις στις ουρές της ανεργίας...

Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συμμετάσχει και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, το Σάββατο 7/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του Σαββάτου!

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη η σύσκεψη για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

Από την περσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
Από την περσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
Στην τελική ευθεία για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 7/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, έχουν μπει οι ταξικές δυνάμεις.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, δίνουν τη μάχη ώστε η απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα που απευθύνουν, να εκφραστεί με μαζική συμμετοχή σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων στο συλλαλητήριο του Σαββάτο, αλλά και στη σύσκεψη που οργανώνει σήμερα Πέμπτη το ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, με θέμα: «Το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση, στην πάλη και δράση είναι αδιαπραγμάτευτο. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής».

Αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στον 7ο όροφο του ΕΚΘ, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Σύντομες παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν επίσης, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο, η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Στην πορεία προς το συλλαλητήριο του Σαββάτου, καθημερινά οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, με συσκέψεις. Καλούν τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή τους να δώσουν μαχητική οργανωμένη αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.

Χτες, οι διανομείς (ντελίβερι), μαζί με το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΣΕΤΕΠΕ), πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη κινητοποίηση - πανεξόρμηση, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης περιόδευσε σε υπηρεσίες των δήμων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας, ενώ για σήμερα προγραμματίζει περιοδείες σε αμαξοστάσια και το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και αύριο σε ΦΟΔΣΑ Μαυροράχης και στα δημαρχεία Πολυγύρου και Ν. Μουδανιών.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων νομού Θεσσαλονίκης σήμερα περιοδεύει σε εργοτάξια συμβατικής οικοδομής σε Ωραιόκαστρο και Δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ προγραμματίζει συνέλευση στο εργοτάξιο του Αεροδρομίου. Αύριο Παρασκευή προγραμματίζει συνέλευση στο εργοτάξιο του Μετρό στο ΜΑΚΡΟ.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τις περιοδείες στις φαρμακαποθήκες. Σήμερα περιοδεύει σε ΒΑΣΙΚΑΛΟ και ΖΙΟΥΤΑ και αύριο σε ΣΤΡΟΥΜΤΣΑ.

Το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού - Τροφίμων σήμερα θα περιοδεύσει σε ΜΕΒΓΑΛ, ΚΟΝΒΑ και EURIMAC στην περιοχή του Κιλκίς και αύριο Παρασκευή σε ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, ΔΕΛΤΑ, ΠΑΣΣΙΑ, ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ και ΜΥΘΟΣ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Περιοδείες προγραμματίζονται επίσης στον ΟΑΣΘ, σε σχολεία και σε εμπορικά καταστήματα.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ καλεί η Διοίκηση της ΠΟΕΕΠ όλους τους εργαζόμενους του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων. Καλεί σε προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., μπροστά στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς».

Στον ίδιο χώρο, επίσης στις 5.30 μ.μ., οργανώνει προσυγκέντρωση και ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης.

Εμποροϋπάλληλοι: Με εφόδιο την αγωνιστική πείρα, σχεδιάζουν τη συνέχεια

Μπροστά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ συνεχίστηκε η δουλειά που άνοιξε στον κλάδο του Εμπορίου το προηγούμενο διάστημα. Μια πρώτη αποτίμηση αυτής της δουλειάς, μαζί με τη συζήτηση για την αγωνιστική συνέχεια, έγινε στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.

Μέσα από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, αναδείχθηκε ο κοινός παρονομαστής όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Από το πιο «μικρό» πρόβλημα, όπως είναι ο χώρος των διαλειμμάτων, μέχρι το πιο μεγάλο, όπως το πετσόκομμα των μισθών, από το πιο εμφανές, όπως οι απλήρωτες ώρες εργασίες, μέχρι το πιο καλά κρυμμένο, όπως οι δεκάδες εργατικές ασθένειες και τα μυοσκελετικά προβλήματα που τους σακατεύουν λίγο - λίγο, όλα έχουν κοινή ρίζα: Την ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων, την εξασφάλιση όλο και μεγαλύτερου κέρδους για την εργοδοσία, η οποία προϋποθέτει την ένταση της αντεργατικής επίθεσης.

Στη συνέλευση μεταφέρθηκε πείρα από μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα από το Σωματείο, με θετικά αποτελέσματα σε μια σειρά περιπτώσεις, όπως ανακλήσεις απολύσεων, καταβολή απλήρωτων δεδουλευμένων, εξασφάλιση μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κλιμάκωση του αγώνα, με συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, με πλαίσιο πάλης κόντρα στην ανάπτυξη που τσακίζει τους εργάτες, με αιτήματα με βάση τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

Επίσης αποφασίστηκε, μπροστά στη νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση ενάντια στη συλλογική δράση των εργαζομένων και τα συνδικάτα, να στηρίξουν τις αποφάσεις δεκάδων σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, για απεργία τη μέρα που θα τολμήσουν να φέρουν στη Βουλή τον νόμο για το ξεδόντιασμα των σωματείων.

Οργανωμένη μετακίνηση από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ καλούν παράλληλα συνδικάτα και οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, προετοιμάζοντας την οργανωμένη συμμετοχή των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλούν εργάτες και αγρότες σε μαζική συμμετοχή και ανακοινώνουν αναχώρηση λεωφορείων το Σάββατο στις 3.30 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο.

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ οργανώνει αναχώρηση με λεωφορεία στις 3 μ.μ., πίσω από τον Αγιο Νικόλαο.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει μεταφορά για το συλλαλητήριο με αναχώρηση λεωφορείων στις 3 μ.μ. από το δημαρχείο Πτολεμαΐδας και στις 3.30 μ.μ. από το δημαρχείο Κοζάνης.

Οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία ετοιμάζουν επίσης οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις από τη Θεσσαλία, από Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο (αναχώρηση από το δημαρχείο Βόλου στις 1.30 μ.μ.).

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
Σε ετοιμότητα τα συνδικάτα με απεργιακές αποφάσεις και πρωτοβουλίες ενημέρωσης

Σε ετοιμότητα να δώσουν απάντηση με απεργία στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο, καλούν τους εργαζόμενους συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Με συσκέψεις, συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες ενημερώνουν τους εργαζόμενους γύρω από τα κυβερνητικά σχέδια για νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας, ακόμα και για τις αρχαιρεσίες σωματείων, με το φακέλωμα του «ηλεκτρονικού μητρώου» για τα συνδικάτα, αλλά και ενάντια στο νέο χτύπημα στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με «ρήτρες εξαίρεσης» επιχειρήσεων από αυτές.

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, οργανώνουν τα αγωνιστικά τους βήματα, τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και τη συνέχεια της δράσης τους, με αποφάσεις για απεργιακή ετοιμότητα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας.

Στις οργανώσεις που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις προστίθενται το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά.

Επίσης, τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

-- Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσά του στο Βαθύ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας καλεί σε συνέλευση - σύσκεψη σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας οργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 9/9, στις 8 μ.μ., για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα.

-- Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 10/9, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27). Στο μεταξύ προχωρά σε παρεμβάσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων: Σήμερα, Πέμπτη, σε «ΣΟΛ», «ERNST & YOUNG» και «DELOITTΕ». Αύριο, Παρασκευή, σε «ASD». Τη Δευτέρα σε «Metalign», «PwC» και λογιστικά γραφεία του κέντρου της Αθήνας.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του Συνδικάτου, στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί: Σήμερα, Πέμπτη, στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Αύριο, Παρασκευή, το πρωί στο εργοτάξιο του πρώην «Παπαστράτου» στον Πειραιά και το μεσημέρι στο εργοτάξιο της «ORBIT» (Κηφισίας και Λασκαρίδου).

Κάλεσμα από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο, στη ΔΕΘ, καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματα των νέων στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή.

«Οι "έξι βασικοί άξονες" για την Ανώτατη Εκπαίδευση που έχει ανακοινώσει από το καλοκαίρι η υπουργός Παιδείας, είναι η "βελτιωμένη" για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων έκδοση όσων ήδη εφαρμόζονται στα Πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια. Αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει γερά στο αντιλαϊκό έδαφος που διαμόρφωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Δεν αμφισβητεί ούτε παράγραφο από τους νόμους που τόσα χρόνια εφαρμόζονται στο Πανεπιστήμιο και σαρώνουν τα δικαιώματά μας, την πλειοψηφία των οποίων ψήφιζε άλλωστε και ως αντιπολίτευση», τονίζει το ΜΑΣ στην ανακοίνωσή του.

Μπροστά στην έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς και τα εκρηκτικά προβλήματα γύρω από το ζήτημα της στέγασης, διεκδικεί μέτρα στήριξης των φοιτητών που αναζητούν σπίτι και καταγγέλλει την πολιτική υποβάθμισης της φοιτητικής μέριμνας και των ελάχιστων Εστιών, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα, που αναγκάζουν χιλιάδες οικογένειες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

«Με ανυποχώρητο αγώνα κάνουμε τους συλλόγους μας κάστρα αντίστασης, ισχυροποιούμε την πάλη μας, ζωντανεύουμε το Πανεπιστήμιο με πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα! Δεν επιτρέπουμε στην κυβέρνηση να ξεμπερδέψει με τους αγώνες μας!», υπογραμμίζει το ΜΑΣ και καταγγέλλει την κατάργηση του ασύλου, που στόχο έχει «να κάνουν ανενόχλητοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι τις μπίζνες τους στις πλάτες μας, να περνάει χωρίς εμπόδια η πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματά μας».

Καλεί, τέλος, τους φοιτητές να συμπορευτούν με τους εργαζόμενους, τα σωματεία και το ΠΑΜΕ, στη βάση των κοινών τους συμφερόντων και διεκδικήσεων για «ολοκληρωμένη μόρφωση, δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών μας».

Στις 7 Σεπτέμβρη διαδηλώνουμε στη ΔΕΘ με το ΠΑΜΕ!

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 7 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ δεν είναι μια επετειακή κινητοποίηση. Η επιτυχία του συλλαλητηρίου, ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με το συνδικαλιστικό νόμο, αφορά κάθε εργάτη και εργάτρια, κάθε νέο και νέα.

Στις 7 Σεπτέμβρη διαδηλώνουμε με το ΠΑΜΕ:

1. Γιατί άλλη είναι η ζωή που μας αξίζει. Ο δρόμος που μας καλούν να βαδίσουμε, των μόνιμων θυσιών για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, οδηγεί τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερα δεινά. Η «ανάπτυξή» τους είναι που απαιτεί θυσίες από τους εργαζόμενους προκειμένου να διατηρείται και να αυξάνεται η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών. Και επειδή καπιταλιστική ανάπτυξη και δικαιώματα των εργαζομένων δεν πάνε μαζί, γι' αυτό οι θυσίες είναι συνεχείς και μόνιμες. Η αύξηση του τζίρου στη «ΣΙΔΕΝΟΡ» δεν εκφράστηκε σε ικανοποιητική σύμβαση στους εργαζόμενους, γιατί «βλάπτει» την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας. Οι εργάτες της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας πετάχτηκαν στο δρόμο για να επενδύσει το μονοπώλιο κάπου αλλού με μεγαλύτερο κέρδος. Φτάνει πια!

Υπάρχει τρόπος να ζήσουμε καλύτερα. Οι παραγωγικές δυνατότητες σήμερα είναι τεράστιες, ο πλούτος που παράγεται επίσης. Για ζωή χωρίς ανεργία, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, με μείωση του χρόνου εργασίας αλλά και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Για ζωή με ποιοτική Εκπαίδευση, Υγεία, Πρόνοια για όλους. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο πλούτος πηγαίνει όλος στα σεντούκια των επιχειρηματιών. Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, η ζωή μας δεν χωράει στα μέτρα που μας ετοιμάζουν.

2. Αλλο δρόμο δεν έχουμε, οργανώνουμε ακόμα καλύτερα την πάλη μας γιατί η επίθεση της ΝΔ συνεχίζεται από εκεί που άφησε τη δουλειά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανατροπές στο Ασφαλιστικό, ελευθερία απολύσεων, αύξηση φορολογίας για το λαό και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, πλειστηριασμοί λαϊκών σπιτιών, ματωμένα πλεονάσματα, είναι μερικά από τα μέτρα που προχωράνε. Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους απεργοκτόνους νόμους που έφερε το 2018, βαθαίνοντας την επίθεση. Σχεδιάζει να φέρει τροπολογίες που θα νομιμοποιούν και θα επεκτείνουν την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα, θα καταργούν τα καταστατικά των σωματείων, θα φακελώνουν όλους τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους.

Δυναμώνουμε την αντεπίθεσή μας!

  • Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κατώτατο μισθό 751 ευρώ, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, συντάξεις ανθρώπινες. Κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
  • Παλεύουμε ενάντια στην αιματηρή φορολογία. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία.
  • Συσπειρώνουμε δυνάμεις απέναντι στους πλειστηριασμούς που θα ενταθούν, ενισχύουμε το μέτωπο απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ - ΕΥΑΘ.
  • Κάτω τα χέρια από τα σωματεία. Ενωτικός, μαζικός, ταξικός αγώνας για το δικαίωμά μας στην οργάνωση και την απεργία!

3. Στις 7 Σεπτέμβρη δίνουμε ισχυρό μήνυμα για το τι κίνημα, τι σωματεία και σε τι κατεύθυνση χρειαζόμαστε. Δεν είναι όλοι το ίδιο! Χρειάζεται ένα κίνημα με συγκεκριμένο προσανατολισμό, κόντρα στα μονοπώλια και σε αυτούς που τα υπηρετούν, κυβερνήσεις - πολιτικό προσωπικό - εργατοπατέρες. Ενα κίνημα που δεν θα βάζει απλά στόχο να πέσει μια αντιλαϊκή κυβέρνηση για να έρθει στη θέση της μια άλλη, αλλά που θα συγκεντρώνει δυνάμεις ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες και τη ζωή του λαού.

Να αναρωτηθεί ο κάθε συνάδελφος που σήμερα βασανίζεται και υποφέρει, που έχει δεχτεί μειώσεις στους μισθούς, που έχει καταλήξει στην ανεργία:

-- Γιατί άραγε αυτή η συνδικαλιστική μαφία στη διορισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, οι εργατοπατέρες του ΕΚΘ, αυτός ο καλοταϊσμένος μηχανισμός της εργατικής ελίτ, όλα αυτά τα χρόνια που έχουν ανεβοκατέβει κάμποσες κυβερνήσεις όλων των προθύμων, όχι μόνο παραμένει ακλόνητος, αλλά επιχειρεί να εμφανιστεί και ενισχυμένος;

-- Μήπως δεν ήταν οι ίδιοι που στα χρόνια της κρίσης στήριξαν όλες τις κυβερνήσεις, αυτές που έφεραν 3 μνημόνια και εκατοντάδες αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους;

-- Μήπως δεν ήταν αυτοί που πριν από την κρίση στήριξαν από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009, στη λογική της «κοινής εθνικής προσπάθειας», χωρίς απεργίες και εργατικές κινητοποιήσεις, στρώνοντας από τότε το έδαφος των αντεργατικών νόμων με μυστικές συναντήσεις με τους βιομηχάνους;

-- Μήπως δεν ήταν αυτοί που αποδέχτηκαν εξαρχής τα βάρβαρα μέτρα ως αναπόφευκτα, στο όνομα της «διάσωσης της χώρας»; Δεν ήταν αυτοί που με δηλώσεις τους προωθούσαν τη στήριξη των «υγιών» επιχειρηματιών;

Στις 7 Σεπτέμβρη δίνουμε το μήνυμα: Εξω οι εργατοπατέρες από τα συνδικάτα, συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών!

4. Είναι πρόκληση να έρχεται ντυμένος φίλος κάθε χρόνο ο εκάστοτε πρωθυπουργός, σε μια πόλη με εκρηκτικά προβλήματα για τα οποία έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Είναι πρόκληση στη Θεσσαλονίκη που καταγράφει πάνω από 20% ποσοστό ανεργίας, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους, σε μια Θεσσαλονίκη των πανάκριβων ενοικίων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, με νοσοκομεία που λειτουργούν μόνο χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων, με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ απαρχαιωμένα και ελάχιστα, με το πρόβλημα των ναρκωτικών να εμφανίζεται παντού όπου κοιτάξεις στην πόλη, με σχολεία ετοιμόρροπα, σε μια πόλη που για βδομάδες λέγαμε το νερό νεράκι.

Αυτή είναι η ανάπτυξή τους, αυτά λέει ο κάθε πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και εκεί έχουμε οδηγηθεί. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, δεν πιστεύουμε τα ψέματά τους, αρκετή υπομονή κάναμε. Οι εργαζόμενοι της πόλης δεν έχουν τίποτα θετικό να περιμένουν από τις όποιες εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης τους, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, κόντρα στην πολιτική που υποβαθμίζει τις ζωές μας για τα κέρδη του κεφαλαίου.

5. Δίνουμε το μήνυμα: Η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών! Είναι καραμπινάτη κοροϊδία να παρουσιάζει η εκάστοτε κυβέρνηση τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ως «παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας» όταν στην πραγματικότητα η χώρα μπλέκει όλο και πιο πολύ σε ένα επικίνδυνο κουβάρι ανταγωνισμών που μόνο κινδύνους εγκυμονεί για το λαό μας. Την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, προχωρούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής», ενώ επεξεργάζονται σχέδια ακόμη και απευθείας προσάρτησης των Κατεχόμενων... Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τη μετατροπή λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας σε βάσεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, όπως γίνεται και με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ΝΑΤΟική, γι' αυτό έχει σπέρματα αλυτρωτισμού, όπως είναι αυτά τα περί «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικού έθνους».

Ο λαός της Θεσσαλονίκης ξέρει πολύ καλά ότι το ΝΑΤΟ έχει σακατέψει τους λαούς των Βαλκανίων, δυο φορές τα τελευταία 30 χρόνια.

Ολοι αυτοί οι σχεδιασμοί οδηγούν στο εξής: «Να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ». Δεν θα το επιτρέψουμε! Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Για όλα αυτά πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Να αγωνιστούμε μαζικά και οργανωμένα ενισχύοντας το ταξικό κίνημα. Για να ακουστεί η φωνή μας δυνατά και καθαρά, θα βρεθούμε όλοι και όλες το Σάββατο στην πλατεία Αριστοτέλους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τη ΔΕΘ!


Χάρης ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στον Βιομηχανικό Επισιτισμό Κεντρικής Μακεδονίας

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Νέος γύρος επίθεσης για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης

Με την πρώτη συνεδρίαση, την προηγούμενη βδομάδα, της «ομάδας εργασίας» που έχει διορίσει η κυβέρνηση για την έκδοση πορίσματος στις αρχές Οκτώβρη, για τη νέα μορφή που θα πάρει η επικουρική σύνταξη, η ΝΔ προχωρά στην υλοποίηση μιας στρατηγικής απαίτησης του κεφαλαίου, που είναι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και υλοποιείται σταδιακά τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, κάτω από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με την κυβέρνηση ΝΔ να βρίσκει σήμερα στρωμένο έδαφος για να δώσει το αποφασιστικό πλήγμα.

Χρόνια προετοιμασία για το σημερινό αποφασιστικό χτύπημα

Βασικός στόχος των παρεμβάσεων που έγιναν μέχρι τώρα, ξεκινώντας από το 2011, ήταν η απόσπαση της επικουρικής ασφάλισης από τη δημόσια ασφάλιση, η οποία συμπλήρωνε την κύρια σύνταξη, η απογύμνωσή της από τα όποια «κοινωνικά» χαρακτηριστικά είχε - όσο αυτό είναι δυνατό στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος - η αφαίρεση των στοιχείων της εσωτερικής αλληλεγγύης και αναδιανομής στο πλαίσιο λειτουργίας των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.

Να σημειωθεί εδώ ότι η επικουρική ασφάλιση στην Ελλάδα είχε εξαρχής αποσπασματικό χαρακτήρα, ποτέ δεν κάλυψε το σύνολο των ασφαλισμένων, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων όπως και το σύνολο των αγροτών δεν είχαν επικουρική ασφάλιση, ενώ το κράτος ποτέ δεν συμμετείχε στη χρηματοδότησή της.

Βασική πηγή εσόδων για τα επικουρικά ταμεία ήταν οι εισφορές των ίδιων των ασφαλισμένων, κυρίως μισθωτών, ενώ βέβαια και το μέρος που εμφανίζεται ως εργοδοτική εισφορά προκύπτει από τη δουλειά των εργαζομένων, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μέρος του εργατικού μισθού που παρακρατούνταν γι' αυτόν το σκοπό από τους εργοδότες. Ορισμένα Ταμεία ως πηγή εσόδων είχαν και τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους», που και αυτοί όμως αποτελούσαν οιονεί εργοδοτική εισφορά και οι οποίοι καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με κυβερνητικές αποφάσεις στο πλαίσιο των τριών μνημονίων. Επιπλέον, τυχόν ελλείμματα που εμφανίστηκαν διαχρονικά στη λειτουργία κάποιων επικουρικών ταμείων, οι κυβερνώντες και το αστικό κράτος τα αντιμετώπισαν με τη «συγχώνευσή» τους με Ταμεία πλεονασματικά και κυρίως με την υπαγωγή τους στο επικουρικό του ΙΚΑ, φορτώνοντας τα βάρη στους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Η πιο γενικευμένη επίθεση στην επικουρική ασφάλιση, όπως και συνολικά στην Κοινωνική Ασφάλιση, άρχισε να ξεδιπλώνεται με τον χορό των περικοπών και την επιβολή αλλεπάλληλων μειώσεων τουλάχιστον από το 2011. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε: Νόμος 3986/2011 μείωση από 3% έως 10%. Νόμος 4024/2011 μείωση 30% σε ΕΤΕΑΜ (για ποσά άνω των 150 ευρώ), 15% στα επικουρικά ΔΕΚΟ τραπεζών, 20% στο μέρισμα των συνταξιούχων ΜΤΠΥ. Νέα μείωση με τον νόμο 4051/2012 από 10% έως 20%. Νόμος 4093/2012, μειώσεις από 5% έως 20% σε άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.500 ευρώ. Επιπλέον, αρχίζοντας από το 2010, έχουμε την περικοπή και τελικά την οριστική κατάργηση και της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης από 1/1/2013 (νόμος 4093). Η λεηλασία των επικουρικών συντάξεων θα συνεχιστεί με νέα περικοπή το καλοκαίρι του 2014, η οποία μεσοσταθμικά θα ανέλθει στο 5,2%, αλλά για ορισμένους συνταξιούχους η μείωση θα είναι υπερδιπλάσια.

Τη σκυτάλη της επίθεσης από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πάρει το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ. Διατηρώντας όλες τις προηγούμενες περικοπές, επιβάλλει επιπλέον για πρώτη φορά εισφορά Υγείας στους συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη στο 6%, ενώ μειώνει εκ νέου τις επικουρικές στους συνταξιούχους που το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ μεικτά.

Μετάλλαξη στον ίδιο τον χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης

Παράλληλα όμως με τις άμεσες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ανατροπές επιβλήθηκαν και στον ίδιο τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της επικουρικής ασφάλισης.

Με τον νόμο 4152/2012 και τη δημιουργία του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) και στη συνέχεια με τον Κανονισμό του, προωθήθηκε ένα τελείως διαφορετικό πρότυπο επικουρικής ασφάλισης, που καμιά σχέση δεν είχε με τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης δεν εγγυάτο σε καμιά περίπτωση την απόδοση συντάξεων και το ύψος τους. Οι εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ, όπου σταδιακά εντάχτηκαν όλα σχεδόν τα επικουρικά ταμεία, θα γνωρίζουν πλέον μόνο τι πληρώνουν για την επικουρική τους σύνταξη, δεν τους δίνεται όμως καμιά εγγύηση για το ύψος της σύνταξής τους, αφού πέρα από τον νέο τρόπο «θεωρητικού» υπολογισμού της, τελικά αυτό θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας και με στόχο να μην προκαλούνται ελλείμματα στο Ταμείο.

Ετσι, όσον αφορά το ποσό της επικουρικής σύνταξης, όπως προέβλεπε και ο νόμος 4052, αυτό ήταν ακαθόριστο και ατομικό και θα προσδιορίζεται από:

-- Τα δημογραφικά δεδομένα.

-- Το ατομικό ποσό συσσώρευσης εισφορών, με επιτόκιο που καθορίζεται ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού των εργαζομένων.

-- Το επιτόκιο προεξόφλησης.

-- Τη μεταβιβασιμότητα της σύνταξης.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, με τον ν. 4052 δεν δινόταν η παραμικρή βεβαιότητα και εξασφάλιση του ποσού της σύνταξης και σε κάθε περίπτωση ο εκάστοτε υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούσε να αναπροσαρμόζει (μειώνει) σε ετήσια βάση τη σύνταξη, με μοναδικό στόχο να μην προκύπτουν ελλείμματα στο νέο Ταμείο. Η επικουρική σύνταξη, εάν δίνεται, θα καθορίζεται με πολιτική απόφαση και χωρίς το κράτος των καπιταλιστών να δίνει ένα τσακιστό ευρώ.

Ταυτόχρονα, με το 3ο μνημόνιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε διάταξη η οποία απαγόρευσε οποιαδήποτε χρηματοδότηση του ΕΤΕΑ και μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2015 πέραν των εισφορών των ασφαλισμένων.

Ολο αυτό το πλαίσιο, το οποίο υποσκάπτει τις επικουρικές συντάξεις και προσδίδει ιδιωτικά χαρακτηριστικά, πέρασε ατόφιο στον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν. 4387) τον Μάη του 2016, με τη δημιουργία πλέον του ΕΤΕΑΕΠ. Ενός Ταμείου δηλαδή που μόνο κατ' επίφαση μπορεί να μιλά κανείς για Κοινωνική Ασφάλιση, αφού πέραν ότι δεν δίνει καμία εγγύηση για το ύψος της επικουρικής σύνταξης, διατήρησε και την κατάργηση των κατώτερων επικουρικών συντάξεων, όπως και την εσωτερική αλληλεγγύη και αναδιανομή με τη διατήρηση των «ατομικών λογαριασμών».

Ιδιωτικοποίηση και «επενδυτική» διαχείριση «ατομικών λογαριασμών»

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της ληστείας των επικουρικών συντάξεων, έβαλαν τις βάσεις και για τη μετάλλαξη της επικουρικής ασφάλισης. Σε αυτές τις βάσεις πατάει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ για να ενισχύσει τα ιδιωτικά χαρακτηριστικά της, κι ας χύνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κροκοδείλια δάκρυα...

Σε αυτόν το δρόμο, που ήδη έχει χαραχτεί, συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση ΝΔ, στοχεύοντας σε δύο σημεία: Πρώτο, στην άμεση εμπλοκή ιδιωτικών φορέων στη διαχείριση των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή των εισφορών των ασφαλισμένων με το αζημίωτο. Δεύτερο, το ύψος της σύνταξης του κάθε ασφαλισμένου δεν θα εξαρτάται πλέον από τη συνολική διαχείριση των αποθεματικών του ΕΤΕΑΕΠ, όπως και τη συνολική οικονομική κατάστασή του κάθε χρονική στιγμή, αλλά από την «επενδυτική» διαχείριση του κάθε «ατομικού λογαριασμού» χωριστά. Την εν λόγω... «επενδυτική» διαχείριση υποτίθεται ότι θα επιλέγει ο κάθε ασφαλισμένος, ενώ θα ασκείται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικούς ιδιωτικούς φορείς, με ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για την επικουρική σύνταξη, που θα βρει τελικά - αν την βρει - ο ασφαλισμένος.

Τρίτο επικίνδυνο σημείο της στρατηγικής αυτής είναι το γεγονός ότι με τη δημιουργία του νέου συστήματος επικουρικής, που εντάσσεται στο ευρύτερο σχήμα των «τριών πυλώνων», ανακόπτεται η χρηματοδότηση του ΕΤΕΑΕΠ με τις εισφορές των νέων εργαζομένων - ασφαλισμένων. Αυτό στο άμεσο μέλλον θα αποτυπωθεί με τη δημιουργία ελλειμμάτων στο ΕΤΕΑΕΠ, θέτοντας υπό τη δαμόκλειο σπάθη νέων περικοπών τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και όσους από τους σημερινούς ασφαλισμένους δεν ενταχτούν στο νέο σχήμα.

Με τις «πλάτες» των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ

Παράλληλα με την πορεία υπονόμευσης της επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης, σε εξέλιξη βρίσκεται και μια ακόμα παραλλαγή ιδιωτικής ασφάλισης, με τη δημιουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).

Η προσπάθεια αυτή, η οποία έχει τη ρίζα της σε νομοθετική πρόβλεψη του 2002 (νόμος 3029) του ΠΑΣΟΚ, αν και δεν προχώρησε όπως φιλοδοξούσαν οι εμπνευστές της, εντούτοις αποτελεί ένα επίσης επικίνδυνο εργαλείο για τους ασφαλισμένους και εντάσσεται και αυτό στο μοντέλο των «τριών πυλώνων».

Στο πεδίο αυτό μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο φιλοδοξεί να παίξει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, με τους εργατοπατέρες μάλιστα να έχουν ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς για τη δημιουργία «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου». Χαρακτηριστικά, στην πρόσφατη συνάντηση της διορισμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρός της, Γ. Παναγόπουλος, δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες της να παίξει ρόλο συνεταίρου, πλειοδοτώντας σε μια άτυπη... «άμιλλα» με την κυβέρνηση για την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης!

Το τι πραγματικά σημαίνει για τους ασφαλισμένους η δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων, το δίνει χαρακτηριστικά η ίδια η Ελληνική Ενωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, η οποία προβάλλοντας τα «πλεονεκτήματα» των ΤΕΑ δεν κρύβει ότι αυτά «αποδεσμεύουν το κράτος από ένα τμήμα των δαπανών για την κοινωνική προστασία, μειώνοντας τους κραδασμούς που υφίσταται η κύρια Κοινωνική Ασφάλιση από τις δημογραφικές και οικονομικές εξελίξεις»... «Λαγός» σε αυτήν τη στρατηγική «ελάφρυνσης» του αστικού κράτους, μετατροπής της Ασφάλισης από δημόσια σε ιδιωτική υπόθεση και ενίσχυσης των ιδιωτικών ασφαλίσεων γίνεται η συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, στρατευόμενη σταθερά και σε αυτό το μέτωπο με τα αντεργατικά σχέδια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ