Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΑΕΔ
Οργανισμός «συνώνυμο» της πολύμορφης ενίσχυσης των εργοδοτών

Οι περιβόητες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» και η ακόμα πιο «συστηματική και στενή συνεργασία με τους εργοδότες» αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ΟΑΕΔ και την «καταπολέμηση της ανεργίας», προκειμένου, όπως λένε, ο Οργανισμός να γίνει «συνώνυμο της απασχόλησης», στην πραγματικότητα προκειμένου να αποτελέσει ακόμα πιο αποτελεσματικό εργαλείο πολύμορφης ενίσχυσης του κεφαλαίου.

Οι κατευθύνσεις αυτές αποτυπώθηκαν χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, την περασμένη Πέμπτη, με θέμα τον διορισμό νέου διοικητή στον Οργανισμό.

Μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή, ξεδιπλώθηκαν οι άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής που παραμένουν ίδιοι και αναλλοίωτοι, ενώ οι κυβερνήσεις διαδέχονται η μια την άλλη, έχοντας καταστήσει τον ΟΑΕΔ όχι απλά «συνώνυμο», αλλά... ταυτόσημο της ανακύκλωσης της ανεργίας, της αξιοποίησης των ανέργων ως δεξαμενής φθηνού εργατικού δυναμικού, της εξασφάλισης πολύμορφων προνομίων και επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις, της επέκτασης της «ευελιξίας» και της εργασιακής ζούγκλας.

Τη σύμπλευσή του στις κατευθύνσεις αυτές δεν μπορεί να κρύψει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τις υπηρέτησε και από τη θέση της κυβέρνησης. Γι' αυτό άλλωστε και οι εκπρόσωποί του στην κοινοβουλευτική Επιτροπή επιχείρησαν να σηκώσουν ψηλά τους τόνους γύρω από το πρόσωπο του νέου διοικητή, Σπ. Πρωτοψάλτη, που «δεν έχει αναγνωρισμένο πτυχίο», «αγνοεί βασικά δεδομένα της ελληνικής αγοράς εργασίας» και «διακατέχεται από μια εντελώς στρεβλή αντίληψη για τις αιτίες της ανεργίας στη χώρα μας». Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο εκλεκτός της ΝΔ παραλαμβάνει σημαντικό «έργο» από την προηγούμενη κυβέρνηση και την απερχόμενη Διοίκηση, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ακόμα βαθύτερη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μηχανισμό παροχής πάμφθηνης εργατικής δύναμης και άλλων «κινήτρων» στις επιχειρήσεις.

Συνεχίζεται ο «εκσυγχρονισμός» για λογαριασμό των εργοδοτών

Παρότι τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (19,1% με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α' τρίμηνο του 2019), η ανάγκη για μέτρα προστασίας των ανέργων έμεινε στο περιθώριο των τοποθετήσεων των αστικών κομμάτων. Τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας και η διάρκεια καταβολής του, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης του ανέργου και της οικογένειάς του, όπως και οι προϋποθέσεις που αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων από τη χορήγησή του, δεν απασχόλησαν ούτε τη σημερινή ούτε τη χτεσινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Οσο για την «αναβάθμιση» και τον «περαιτέρω εκσυγχρονισμό» του ΟΑΕΔ, για τα οποία μίλησε ο νέος διοικητής, κινούνται σε γνωστές αντιλαϊκές ράγες: Περιλαμβάνουν τη «μετατόπιση του βάρους από τις παθητικές στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης», τα «προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης», την «εξωστρέφεια», τη «συνεργασία» και τις «συμπράξεις» με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι καινούριο. Ο «επαναπροσδιορισμός του επιχειρησιακού μοντέλου του ΟΑΕΔ», που ξεκίνησε το 2012 σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγους μήνες, περιλάμβανε ακριβώς τα ίδια συστατικά: Τη «βελτίωση των σχέσεων» με τους εργοδότες, τον επανασχεδιασμό των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης» σύμφωνα με τις «ανάγκες της αγοράς εργασίας» και των «δυναμικών κλάδων» της οικονομίας. Αυτά τα χνάρια, που οδηγούν στην πληρέστερη προσαρμογή στις ανάγκες των επιχειρήσεων για επιδοτούμενο από τον Οργανισμό και τα προγράμματά του προσωπικό, ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της.

«Προκλήσεις» και «ευκαιρίες» στα μέτρα των αναγκών του κεφαλαίου

Η «μεγαλύτερη πρόκληση» και ταυτόχρονα η «μεγαλύτερη ευκαιρία» για τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τον νέο διοικητή του, είναι «η εξάλειψη της αναντιστοιχίας μεταξύ των δεξιοτήτων και των προσόντων που διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και αυτών που απαιτούνται για την επαρκή κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας». Ο Σπ. Πρωτοψάλτης, που πλασάρεται ως ειδικός στη «σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας», με διαπιστευτήρια από την άλλη όχθη του Ατλαντικού και «βέλτιστες πρακτικές» από τα κιτάπια της κυβέρνησης Ομπάμα, προτείνει κι αυτός με τη σειρά του τη συνταγή της «ευρείας και στοχευμένης εφαρμογής ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης».

Στις παρεμβάσεις του στην Επιτροπή της Βουλής δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει την ανάγκη για «συστηματική και στενότερη συνεργασία με τους εργοδότες», προκειμένου να μπορεί ο Οργανισμός να παίζει το ρόλο του «διαμεσολαβητή» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας. «Ο ΟΑΕΔ πρέπει να βρίσκει δουλειά σε όσους αναζητούν εργασία», σημείωσε και πρόσθεσε πως παράλληλα «πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στην κάλυψη των αναγκών των εργοδοτών για καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό».

Στην παραπάνω βάση, «έδειξε» στην κατεύθυνση της πιο ενεργής ανάμειξης των επιχειρήσεων στα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης. «Πολλά προγράμματα πρέπει να σχεδιάζονται μαζί με τις επιχειρήσεις, μαζί με τον ιδιωτικό τομέα», συνέστησε ο Σπ. Πρωτοψάλτης, ενώ αντίστοιχα αναβαθμισμένος για τους εργοδότες ρόλος προβλέπεται στην «αξιολόγηση» των προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, στην περίπτωση μιας «μεγάλης επένδυσης» είναι ανάγκη να γνωρίζει ο ΟΑΕΔ μέσα από την επαφή του με τους εργοδότες ότι «θα χρειαστούν σε αυτές τις θέσεις εργασίας αυτές οι δεξιότητες», έτσι ώστε να είναι σε θέση «να βοηθήσει να δημιουργηθούν προγράμματα για να καλυφθούν αυτές οι θέσεις εργασίας».

Με άλλα λόγια, οι... αγωνίες της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ δεν έχουν να κάνουν ούτε με την προστασία των ανέργων, ούτε με τους όρους δουλειάς και αμοιβής στις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Ο προβληματισμός τους έχει να κάνει με το πώς ο μόχθος των εργαζομένων, που χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τον ΟΑΕΔ, δεν θα πηγαίνει «χαμένος» σε επιδόματα και μέτρα στήριξης των ανέργων, αλλά θα γίνεται «κίνητρα» και «ζεστό» χρήμα, «καταρτισμένο» και φθηνό εργατικό δυναμικό στη διάθεση των εργοδοτών και των θέσεων εργασίας, που αργά ή γρήγορα μετατρέπονται σε θέσεις στις ουρές της ανεργίας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπουκώνει με νέα προνόμια την εργοδοσία(14/10/2010)
Εκατό εκατομμύρια στους εργοδότες!(24/8/2007)
Δώρο 42 δισ. στους εργοδότες(5/3/2002)
"Ενεργητική" επιδότηση... εργοδοτών(2/12/1998)
Νομοσχέδιο ανατροπών(21/7/1996)
"Πλούσια τα ελέη" για εργοδότες...(12/4/1995)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org