Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Παζάρια και ισραηλινά σχέδια για επίθεση στο Ιράν

Από την ομιλία του Ιρανού Προέδρου στο Kοινοβούλιο της χώρας

Copyright 2019 The Associated

Από την ομιλία του Ιρανού Προέδρου στο Kοινοβούλιο της χώρας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Κλιμακώνουν την πίεση στο Ιράν οι ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ανακοινώνει νέες κυρώσεις σε βάρος 16 ιρανικών ναυτιλιακών και άλλων επιχειρήσεων, αποκλείοντας παράλληλα οποιαδήποτε «παρέκκλιση» από τις κυρώσεις που διευκολύνει τη χορήγηση πιστωτικής γραμμής 15 δισ. δολαρίων στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Προειδοποίησε δε ότι «θα υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις σύντομα» επισημαίνοντας: «Δεν μπορούμε να είμαστε πιο σαφείς, ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε μια εκστρατεία μέγιστης πίεσης και ότι δεν σκοπεύουμε να παράσχουμε εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις».

Το ίδιο 24ωρο δημοσιεύτηκε εκτενής έρευνα των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» με τον τίτλο «Η μυστική ιστορία γύρω από την ώθηση για χτύπημα στο Ιράν», που συντάχθηκε μετά από συνεντεύξεις με δεκάδες Αμερικανούς και Ισραηλινούς διπλωματικούς, πολιτικούς αξιωματούχους, εξυπηρετώντας διάφορες σκοπιμότητες. Η έκθεση προειδοποιεί ότι το Ισραήλ, που φέρεται πως προετοιμάζεται πάνω από μία 10ετία να επιτεθεί στρατιωτικά στο Ιράν, σήμερα σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση σε βάρος της Τεχεράνης με ή χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης Τραμπ. Ισραηλινοί πρώην και νυν αξιωματούχοι, που μίλησαν στην εφημερίδα, θεωρούν την κυβέρνηση Τραμπ πιο «ελαστική» μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι, επί Προέδρου Τραμπ, βρίσκονται «πιο κοντά από ποτέ» σε ένα (ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ευρύτερη Μέση Ανατολή και διεθνώς) τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι αρθρογράφοι επικαλούνται επίσης δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ (επί Ομπάμα) Νταν Σαπίρο, ότι σήμερα «είναι πολύ πιο πιθανό ο Τραμπ να δώσει το πράσινο φως στον Νετανιάχου να χτυπήσει το Ιράν, από το να χτυπήσει ο ίδιος ο Τραμπ μόνος του».

Οι κινήσεις του Ιράν

Μπροστά σε αυτές τις προσπάθειες και κινήσεις, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από το Μπανγκλαντές όπου βρέθηκε χτες, ξεκαθάρισε τη βάση της τακτικής που ακολουθεί η χώρα του στη διαπραγμάτευση κυρίως με τις ισχυρές χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία), που για τα δικά τους συμφέροντα θέλουν να διατηρήσουν τη διεθνή συμφωνία του 2015. «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, αλλά θα κάνουμε και τα δικά μας βήματα», είπε ο Ζαρίφ, διευκρινίζοντας ότι εάν οι διαπραγματεύσεις πετύχουν, αυτά τα βήματα θα σταματήσουν και θα ανακληθούν. Και πρόσθεσε: «Εάν αποτύχουν και οι Ευρωπαίοι δεν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου και την επιστροφή χρημάτων από αυτό με διάφορους τρόπους, τότε το Ιράν θα συνεχίσει τα βήματά του... Θα κάνουμε το τρίτο βήμα στις επόμενες δύο μέρες».

Νωρίτερα, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε φανεί απαισιόδοξος για την πιθανότητα συμφωνίας με την ΕΕ, προειδοποιώντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει «το επόμενο βήμα αποχώρησης» από δεσμεύσεις που είχε αναλάβει. Εδωσε περιθώριο για διαπραγματεύσεις μέσα στους επόμενους δύο μήνες, τονίζοντας ότι εάν και τότε οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, «τότε θα προχωρήσουμε στο τέταρτο βήμα» με παράλληλη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, από το Παρίσι, όπου βρέθηκε τις τελευταίες μέρες για διαπραγματεύσεις με Γάλλους, Γερμανούς και Βρετανούς αξιωματούχους, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη θα ξαναρχίσει να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας μόνο εάν της προσφερθεί πιστωτική γραμμή ύψους 15 δισ. δολαρίων σε αντάλλαγμα για την πώληση πετρελαίου. Ωστόσο, η βασική αδυναμία της γαλλικής πρότασης είναι πως θέτει ως βασική προϋπόθεση να επιτρέψουν σχετικές εξαιρέσεις οι ΗΠΑ, οι οποίες βεβαίως το απορρίπτουν...

Απελευθέρωση πληρώματος

Νωρίτερα, η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η Τεχεράνη άφησε ελεύθερα επτά μέλη του πληρώματος του βρετανικού δεξαμενόπλοιου «Stena Impero», που κατελήφθη από τις ιρανικές δυνάμεις στις 19 Ιούλη με την κατηγορία παράβασης κανονισμών ναυτιλίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε πως οι επτά απελευθερώθηκαν για ανθρωπιστικούς λόγους και μπορεί να αναχωρήσουν σύντομα από το Ιράν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org