Ψηφίστηκε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις «fast track» διαδικασίες του επείγοντος, το πολυνομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», μεταξύ αυτών και τα συνταξιοδοτικά που προστέθηκαν την τελευταία στιγμή (βλέπε σελίδα 3).
Το νομοσχέδιο έχει συμπεριλάβει πλήθος αντιδραστικών ρυθμίσεων, με πιο εμβληματικές τις διατάξεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και αυτές που αλλάζουν προς το χειρότερο τη λειτουργία των ΟΤΑ, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Με το ίδιο νομοσχέδιο, παράλληλα με τα αντιλαϊκά μέτρα, η κυβέρνηση εξασφαλίζει απευθείας παροχές και δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην προκειμένη περίπτωση στους φαρμακοβιομήχανους, φαρμακέμπορους κ.ά., ενώ εμπαίζει χρονίως πάσχοντες με «διευκολύνσεις» στην προμήθεια των φαρμάκων τους, για τα οποία όμως παραμένουν όλες οι συμμετοχές και οι κάθε είδους χρονοβόρες διαδικασίες για την έγκρισή τους.
Το ΚΚΕ, με τις τοποθετήσεις του ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, χτες, στην Ολομέλεια, και των άλλων βουλευτών, ανέδειξε τον βαθιά αντιλαϊκό και αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, του οποίου το στίγμα έδωσε και το άρθρο 64 για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καταθέτοντας αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στο συγκεκριμένο άρθρο. Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας ήταν: Από τους 198 ψηφίσαντες, «υπέρ» ψήφισαν 162 βουλευτές (ΝΔ και Ελληνική Λύση), 15 «κατά», που ήταν οι βουλευτές του ΚΚΕ. «Παρών» ψήφισαν 21 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.
Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για το ίδιο και άλλα άρθρα είχε καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι βουλευτές του δεν προσήλθαν τελικά στην Ολομέλεια για να ψηφίσουν, μετά την αποχώρησή τους για τις δύο τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Δεν επέστρεψαν επίσης οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, μετά την αποχώρησή τους για τον ίδιο λόγο.