Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ - ΜΕΡΑ25 - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
Κοινός τόπος το πανεπιστήμιο της αγοράς και ο αντιδραστικός «Κλεισθένης»

Η συνολική στάση και οι θέσεις των άλλων κομμάτων «έδωσαν αέρα» στην ψήφιση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση

Eurokinissi

Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, στο όνομα της γενικευμένης «τάξης και ασφάλειας» του κεφαλαίου, υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας κι αυτός το «όραμά» του για ένα πανεπιστήμιο πλήρως ενσωματωμένο στις ανάγκες της αγοράς, όπου δεν χωράνε βέβαια οι αγώνες της νεολαίας, των εργαζομένων και του λαού για σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση και στη δουλειά.

Χρησιμοποιώντας κάθε είδους προσχήματα και υπερβολές, πατώντας ταυτόχρονα στη δράση γνωστών προβοκατόρικων ομάδων, ξένων προς το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, ισχυρίστηκε ότι δεν νοείται «σύγχρονο κράτος δικαίου», η «επικράτεια» του οποίου «περιλαμβάνει "νησίδες" ανομίας, αυταρχισμού και βίας», ενώ έβαλε εναντίον των «πολιτικών "μπράβων"» στις σχολές, κρύβοντας ότι τέτοιον εξόφθαλμο ρόλο παίζει και η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ, αποθεώνοντας την εξαγορά και τη χειραγώγηση.

Απειλώντας τους φοιτητές με το δόγμα «νόμος και τάξη», ισχυρίστηκε ότι «η ζωή στις σχολές πρέπει (...) να στηρίζεται στα θεμέλια του νόμου» και ότι «όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας».

Εστιάζοντας εξάλλου στην περιοχή του Πολυτεχνείου και των Εξαρχείων, μιλώντας πάλι με όρους αγοράς, είπε ότι με την επίμαχη διάταξη θα «γεφυρωθεί και ο τουρισμός με την εμπορική ανάπτυξη. Και μία ολόκληρη συνοικία θα βγει από τη σκιά βίας και της υποβάθμισης στο φως της ευημερίας και της προόδου».

Δίνοντας ένα ευρύτερο πλαίσιο των προταγμάτων της ΝΔ για την Εκπαίδευση, στάθηκε «υπέρ της σύνδεσης της Παιδείας με την αγορά εργασίας», όπως και υπέρ της «αξιολόγησης», «ώστε οι σπουδές να βελτιώνονται και οι απόφοιτοί μας να προκόβουν όλο και περισσότερο».

Κι όλο αυτό, όπως είπε, «προϋποθέτει ηρεμία, ασφάλεια και δημοκρατικούς κανόνες», με το «οργανωμένο κράτος» να «λειτουργεί». «Ενα κάλεσμα νομιμότητας, ενότητας και υπέρβασης», όπως χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ, διεκδικώντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην ψήφιση και εφαρμογή της εν λόγω διάταξης στην πράξη, ενάντια στα συμφέροντα της νεολαίας.

Κατά τα λοιπά, στη συνηθισμένη δικομματική κοκορομαχία που ακολούθησε με τον Αλ. Τσίπρα, επέμεινε για απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και διορισμό του Π. Κοντολέοντα στη διοίκηση της ΕΥΠ.

Ο Αλ. Τσίπρας

«Ιδεολογική εμμονή» καταλόγισε στην κυβέρνηση της ΝΔ, σχετικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κρύβοντας ότι πρόκειται για καθαρά πολιτική ταξική επιλογή, προκειμένου να χτυπηθεί το φοιτητικό κίνημα, να επιβληθεί στα πανεπιστήμια σιγή νεκροταφείου, για να μπορούν να αναπτύσσουν απρόσκοπτα τις μπίζνες τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έστρωσε το δρόμο στη σημερινή κυβέρνηση γι' αυτήν την εξέλιξη, με «εκσυγχρονισμούς» στο νόμο Διαμαντοπούλου, του 2011, τον οποίο είχαν ψηφίσει τότε η ΝΔ και πολλά από τα στελέχη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι μοιράζεται την ίδια προοπτική με την κυβέρνηση για το περιεχόμενο, τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού την έψεξε για τη μεταφορά της πανεπιστημιακής έρευνας στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «εμείς συμφωνούμε η Ερευνα να είναι σε σύνδεση με την αγορά» που «απαιτεί εθνικό σχεδιασμό, πόρους, στρατηγική και δεν μπορεί να περιορίζεται στο κέρδος του ενός ή του άλλου προγράμματος».

Κόμπασε επίσης επειδή η αντιδραστική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ που προώθησε η κυβέρνησή του, συνδέοντας τα πανεπιστήμια με τις κατά τόπους ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, πέρασε «χωρίς καμία αντίδραση», ξεχνώντας τις μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις που έγιναν και επί της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του στην Παιδεία.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση «να ασχοληθείτε σοβαρά με τα πανεπιστήμια γιατί, εκτός από ιδεολογικές εμμονές, υπάρχει η πραγματικότητα που ζητάει απαντήσεις και θα είμαστε εδώ να βοηθήσουμε».

«Λάδι» έβγαλε την κυβέρνηση της ΝΔ και σε ό,τι αφορά τις αντιδραστικές διατάξεις για τους ΟΤΑ. Της χρέωσε και εδώ «ιδεολογικές εμμονές», κρύβοντας ότι η ΝΔ αυτό που κάνει είναι να εφαρμόζει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στους ΟΤΑ, ενώ έδωσε συνέχεια στον ψευτοκαβγά για τον εκλογικό νόμο στους δήμους και το κάλπικο δίλημμα «κυβερνησιμότητα» ή «δημοκρατία» κ.ά.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την απομάκρυνση της σημερινής προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Β. Θάνου, αφήνοντας υπονοούμενα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ την «καθαιρεί» για να καθυστερήσει ή να επέλθει η παραγραφή σοβαρών οικονομικών υποθέσεων που συνδέονται με καναλάρχη, «ο οποίος διαθέτει ακόμα 7 εφημερίδες και ελέγχει το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου»...

Η Φ. Γεννηματά

Την πρόθεσή της να ψηφίσει την κατάργηση του ασύλου, αν η ΝΔ το κάνει «σωστά», καταπώς της προτείνει το ΚΙΝΑΛ, επανέλαβε χτες στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά, ζητώντας να γίνουν «ασφαλή» τα πανεπιστήμια.

Σε αυτό το πλαίσιο, επέμεινε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, να φέρει τη διάταξη του 2011 (ν. Διαμαντοπούλου), που είχαν ψηφίσει τότε μαζί, «διορθωμένη», όπως είπε, «με όλες τις απαιτούμενες νομοτεχνικές βελτιώσεις», ώστε να είναι «αποτελεσματική», προσαρμοσμένη βασικά στις νέες συνθήκες και ανάγκες για καταστολή, προκειμένου «να μπορέσει να διαμορφωθεί η ευρύτατη πλειοψηφία» που θα εγκρίνει την «παρουσία» της αστυνομίας στα πανεπιστήμια όποτε τελείται κάποια αξιόποινη πράξη, χωρίς προηγούμενη έγκριση κανενός πανεπιστημιακού οργάνου.

Επέκρινε, άλλωστε, τις πρυτανικές αρχές ότι δεν στάθηκαν αυτά τα χρόνια, που ήταν σε ισχύ ο ν. Διαμαντοπούλου, «στο ύψος των περιστάσεων», «δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους, δεν συνεργάστηκαν έτσι όπως θα έπρεπε». Κατηγόρησε, παραπέρα, τη ΝΔ για «εμμονή» να προχωρήσει ψηφίζοντας τη διάταξή της μόνη της, δίχως ευρύτερες «συναινέσεις» και «μία ισχυρή πλειοψηφία που θα δώσει το μήνυμα και στις αστυνομικές αρχές ότι έχουν την πλήρη κάλυψη να εκτελέσουν το έργο τους. Γιατί ξέρετε ότι κι αυτό είναι πρόβλημα. Διστάζουν»!

Επέμεινε στις προειδοποιήσεις της προς τον πρωθυπουργό ότι η διάταξή του «δεν είναι αποτελεσματική. Θα δημιουργήσετε νέα προβλήματα και θα διαμορφώσετε μέτωπα ετερόκλητων δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνησή σας, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και από Σεπτέμβριο θα έχουμε νέα προβλήματα μέσα στα πανεπιστήμια». «Γιατί επιμένετε σε μία λάθος διατύπωση που μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα; Η εμμονή στο λάθος είναι ασυγχώρητη, κ. πρωθυπουργέ», συνέχισε.

«Σας καλώ λοιπόν να το ξανασκεφτείτε και να δώσετε τη δυνατότητα σε αυτήν τη Βουλή, με μεγάλη πλειοψηφία, να δώσει το σήμα στον ελληνικό λαό ότι είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε ασφαλή πανεπιστήμια», κατέληξε, τείνοντας ξανά χέρι συνεργασίας προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα άλλα κόμματα

Τοποθετούμενος και χτες στην Ολομέλεια ο Γ. Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25 επέμεινε στην αντιδραστική πρόταση για την παρουσία «σώματος ένστολων», μιας «υπηρεσίας περιφρούρησης του ασύλου, ένα σώμα πανεπιστημιακής ασφάλειας, πανεπιστημιακής αστυνομίας, ένστολων, με τα μέσα και τα αγαθά που χρειάζονται έτσι ώστε να περιφρουρηθεί η περιουσία του πανεπιστημίου». Απαντώντας στην κριτική του ΚΚΕ, προσπάθησε μάλιστα προκλητικά να ταυτίσει αυτό το κατασταλτικό σώμα με την περιφρούρηση των αγώνων από το ίδιο το κίνημα!

Στηρίζοντας πλήρως την επιχείρηση κατάργησης του ασύλου, στις τοποθετήσεις του ο Κυρ. Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης κατέφυγε σε ωμό αντικομμουνισμό, ισχυριζόμενος αισχρά ότι το άσυλο «είναι περισσότερο χρήσιμο στη δικτατορία του προλεταριάτου, για να διασφαλίζεται η ελευθερία της έκφρασης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ