Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε Ανώγεια, Χανιά και Φωκίδα

Με επιτυχία έγινε και φέτος η εκδήλωση τιμής για τη Μάχη στο Σφακάκι στα Ανώγεια, με κάλεσμα της ΚΟ Ανωγείων του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στο σημείο όπου έχει στηθεί το μνημείο, την εκδήλωση άνοιξε ο Αντώνης Ρούλιος και αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης που έδωσε ο εφεδρικός ΕΛΑΣ Ανωγείων, πιάνοντας όλους τους Γερμανοϊταλούς φασίστες, που είχαν προηγουμένως συλλάβει 98 γυναικόπαιδα.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση συνεχίστηκε στην πλατεία Αρμί στα Ανώγεια, όπου μίλησαν ο Βασίλης Φασουλάς, Γραμματέας της ΚΟ Ανωγείων του ΚΚΕ, ο Μιχάλης Σφακιανάκης, συνταξιούχος δικηγόρος και ηθοποιός, και ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΕΠ Κρήτης και της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε επίσης η εκδήλωση του Παραρτήματος Χανίων της ΠΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στον Αναβο την Κυριακή 4 Αυγούστου, για το συντριπτικό χτύπημα που έδωσε ο ΕΛΑΣ στους ναζί κατακτητές την 4η Αυγούστου 1944.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από τον Μπάμπη Πετράκη, πρόεδρο του Παραρτήματος Χανίων, ενώ ακολούθησε το ιστορικό της μάχης από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φλωρίων και δημοτικό σύμβουλο Σελίνου, Γιώργο Γεωργιλάκη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων, Στέφανος Μυλωνάκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ Αλ. Μαρινάκης και ο δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου Αν. Περάκης. Κατάθεση στεφάνων έγινε από τον τελευταίο επιζώντα της μάχης, Γ. Παρδαλάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καντάνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φλωρίων, το Δίκτυο Μαρτησικών Πόλεων και φορείς των Παλαιών Ρουμάτων.

Επίσης την Κυριακή 4 Αυγούστου, έγινε στην πλατεία των Καρουτών η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης του Παραρτήματος Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τα 75 χρόνια από την ιστορική μάχη των Καρουτών, που έδωσαν και κέρδισαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Η εκδήλωση άνοιξε με την ανάγνωση του ιστορικού της μάχης από την Αντα Καραχασάνη. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γραμματέας της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, Δρόσος Τσελές. Ακολούθησαν προσκλητήριο νεκρών ανταρτών του ΕΛΑΣ και κατοίκων των Καρουτών, κατάθεση στεφάνων από την ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, το Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τον δήμαρχο Δωρίδας, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καρουτών και τον Σύλλογο Φίλων Μνήμης Διαμαντή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, απόγονοι μαχητών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, τα Παραρτήματα Ναυπακτίας - Δωρίδας, Πετρούπολης και Περιστερίου ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και αντιπροσωπεία φίλων του ΚΚΕ από το Τορόντο του Καναδά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη μάχη στις Καρούτες Φωκίδας(2016-08-03 00:00:00.0)
Για τη μάχη στις Καρούτες Φωκίδας(2016-08-02 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(2008-08-02 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις Αντιστασιακών(2008-07-30 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(2008-07-26 00:00:00.0)
Επίκαιρα τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης(1998-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ