Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Κρίκος το πολυνομοσχέδιο στην ταξική επίθεση που κλιμακώνεται

Σημεία από την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ

Η μετατροπή του αστικού κράτους σε ακόμα πιο αποφασιστικό και ικανό εργαλείο στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, υποβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων, καταργώντας μια σειρά από ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, παράλληλα με τη θωράκισή του με επιπλέον κατασταλτικούς μηχανισμούς απέναντι στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, είναι οι στοχεύεις της κυβέρνησης ΝΔ με το πολυνομοσχέδιο, το οποίο αποτυπώνει την άγρια αντιλαϊκή της πολιτική, στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σχετικά με τις αλλαγές στους ΟΤΑ, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι είναι κρίκος στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που είχαν φέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με «Κλεισθένη», «Καλλικράτη», «Καποδίστρια» κ.λπ., για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης. Παράλληλα με τις αλλαγές αυτές, καλλιεργείται η λογική της «οικονομικής αυτοτέλειας» των δήμων, μέσα από την ταξική αντίληψη της ανταποδοτικότητας, που σημαίνει νέοι φόροι και νέα τέλη για το λαό, ενώ διαμορφώνει ένα ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο εποπτείας των δήμων και των Περιφερειών στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, σημείωσε ότι δίνεται το δικαίωμα στις Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής των δήμων, στις οποίες μεταφέρονται αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων, να διαγράφουν χρέη μεγαλοοφειλετών έως 150.000 ευρώ και να ρυθμίζουν χρέη από 150.000 ευρώ και άνω! «Και έχετε το θράσος, και εσείς ως κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταψηφίζετε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, που ζητούσε το δικαίωμα με τεκμηριωμένη απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων» να διαγράφονται χρέη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών για να μην προβαίνουν οι δήμοι σε κατασχέσεις, σχολίασε, και πρόσθεσε ότι σκόπιμα η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στον εκλογικό νόμο, για να κρύβεται η συμφωνία τους στα «μεγάλα».

Για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ανέφερε ότι αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι «ΑΕΙ ενταγμένα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, αποστειρωμένα από οποιαδήποτε κοινωνική αναφορά, όπου εκεί θα λύνουν και θα δένουν, θα λυμαίνονται αυτά τα πανεπιστήμια οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα ΝΑΤΟικά προγράμματα και σχέδια».

Επισήμανε ότι το δρόμο για την κατάργηση του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει στρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ «με την έκθεση Παρασκευόπουλου, που ταυτίζει τις κινητοποιήσεις με ποινικά αδικήματα και εγκληματικές ενέργειες», ενώ ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «ενώ μειώνει τις ποινές, όσον αφορά τη διατάραξη της λειτουργίας των υπηρεσιών τις αυξάνει. Να λοιπόν πώς θα παρεμβαίνουν τα ΜΑΤ όταν εκδηλώνεται μια φοιτητική κινητοποίηση μέσα στο πανεπιστήμιο», σημείωσε, υπενθυμίζοντας άλλωστε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «κατέγραψε υψηλές επιδόσεις στο χτύπημα των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων, στην αντιμετώπιση με την καταστολή των μαθητικών, των νεολαιίστικων και των εργατικών κινητοποιήσεων, με "μαθητοδικεία" και "αγροτοδικεία"».

Χαρακτήρισε «λαγό» τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ο οποίος πρότεινε «σώμα εσωτερικής ασφάλειας εκπαιδευμένο, ένστολο και με όλους τους κατάλληλους μηχανισμούς», για να ...προστατεύσει τα δικαιώματα των ακαδημαϊκών ελευθεριών. «Ομως ο λαός μας λέει το εξής: "Η ράβδος έχει δύο άκρες". Μην το ξεχνάτε. Εμείς λέμε πολύ καθαρά ότι αυτό το πλαίσιο - τερατούργημα, που θέλετε να δημιουργήσετε, το φοιτητικό και εργατικό κίνημα θα το καταστήσει ανενεργό», υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Τέλος, αναφερόμενος στη διαμάχη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές από τη στιγμή που αυτές διορίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση με τις εταιρείες διανομής Τύπου «Ευρώπη» και «Αργος», για την οποία η Επιτροπή δεν έκανε τίποτα για τους 100 εργαζόμενους του πρακτορείου «Ευρώπη» που βρέθηκαν στο δρόμο της ανεργίας, με τον εργοδότη να τους χρωστά δεδουλευμένα και η εναπομείνασα εταιρεία «Αργος» να έχει επιβάλει άθλιες εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org