Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Εν μέσω διαρκών εκκλήσεων για έναν «ακριβοδίκαιο διαμοιρασμό» και μια «συνολική διευθέτηση» του Κυπριακού

Οι δύο πλευρές είχαν άτυπη συνάντηση και τον περασμένο Φλεβάρη (φωτ.)

UNFICYP PIO

Οι δύο πλευρές είχαν άτυπη συνάντηση και τον περασμένο Φλεβάρη (φωτ.)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα ένταση των διεργασιών στο Κυπριακό προμηνύει η σημερινή άτυπη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, όλες οι πλευρές (εντός και εκτός Κύπρου) αναγνωρίζουν τη σημασία να διαμορφωθεί έδαφος για επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών, πάνω στις συγκλίσεις του 2017 (το «πλαίσιο Γκουτέρες» που συντάχτηκε μετά τις επαφές σε Γενεύη και Κραν Μοντανά, όπου κατοχυρώθηκε η συμμετοχή του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στο μελλοντικό «σύστημα ασφαλείας» της Κύπρου), αλλά και στην Κοινή Δήλωση του 2014, όπου γίνεται ρητή αναφορά στον διαμελισμό του νησιού, με δημιουργία «δύο συνιστώντων κρατών».

Η συνάντηση γίνεται με φόντο τις διαρκείς προτροπές ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, με πρώτες τις ΗΠΑ, να προχωρήσει ένας «ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός» στην Κύπρο με «μια συνολική διευθέτηση» του Κυπριακού (βλέπε και πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Φρ. Φάνον), δίνοντας ώθηση σε ευρύτερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και κλιμακώνοντας παραπέρα τους ανταγωνισμούς με άλλες δυνάμεις και κυρίως με τη Ρωσία.

Ενδεικτική του πλαισίου στο οποίο οι δύο πλευρές συναντιούνται είναι η συνέντευξη που έδωσε ο Ακιντζί στα χτεσινά «Νέα». Απαντώντας σε ερώτηση για «διάφορες ιδέες που κυκλοφορούν» τον τελευταίο καιρό για τη λύση του Κυπριακού, όπως για «χαλαρή ομοσπονδία», «λύση» δύο κρατών, «μοντέλο Μονακό» (βλ. ανάθεση τομέων της «τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας», όπως η εξωτερική πολιτική, στην Τουρκία), είπε ότι «νέα σενάρια» για το Κυπριακό «μπορούν να διερευνηθούν με αμοιβαία συναίνεση» και εφόσον είναι «συμβατά με τις υπάρχουσες πραγματικότητες».

Επέμεινε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναβλητικότητα στο Κυπριακό» αλλά και ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η πρόταση για τη σύσταση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την «αξιοποίηση των υδρογονανθράκων», συμπληρώνοντας πως το αέριο «δεν ένα ζήτημα που θα μπορούσε να αγνοηθεί» και «πρέπει να αντιμετωπιστεί, και μια φόρμουλα πρέπει να διαμορφωθεί που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες όλων των μερών».

Στα Κατεχόμενα ο Ακάρ

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που βρέθηκε χτες στα Κατεχόμενα, επανέλαβε προκλητικά ότι η Τουρκία ως «εγγυήτρια χώρα» για την Κύπρο θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της (βλ. γεωτρήσεις) στη «θαλάσσια περιοχή της αρμοδιότητάς της» και στην αντίστοιχη για την οποία έχει αδειοδοτηθεί από την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Υπογράμμισε ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει με τετελεσμένα άλλοι να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» και προειδοποίησε «να μη δοκιμάσουν την ισχύ και τις δυνάμεις μας, το τίμημα θα είναι βαρύ...».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Ακάρ εξέφρασε και τις προσδοκίες της Αγκυρας για έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, καλώντας Ελλάδα και «ελληνοκυπριακή πλευρά» (η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) να ενεργήσουν σκεπτόμενες πόσα μπορούν όλοι μαζί να κερδίσουν από έναν δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών.

Επιδοκίμασε δε την πρόταση για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου που κατέθεσε ξανά ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί, εκφράζοντας δυσαρέσκεια που αυτή δεν έχει γίνει δεκτή και συνεχίζοντας: «Παρά τις εξελίξεις αυτές, η Τουρκία με πείσμα υπερασπίζεται τα ίσα κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο και θεωρεί ότι οι πηγές πρέπει να διαμοιραστούν με δίκαιο τρόπο, με συμφωνία όλων των χωρών με χωρικά ύδατα στην περιοχή».

Είπε ακόμα ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι θεωρούν πως σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και με αμοιβαία εμπιστοσύνη μπορούν να υπερπηδηθούν τα προβλήματα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «η Ελλάδα για μας είναι σημαντική χώρα», απευθυνόμενος στον Ελληνα επίτροπο της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, που πήρε μέρος στη διάσκεψη των πρεσβευτών στην Αγκυρα. «Εχουμε κάποια προβλήματα και τους δίνουμε σημασία, μαζί πρέπει να μελετήσουμε κάποιες επιλογές γι' αυτά», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος είπε ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία... Η Τουρκία και η Ευρώπη αναπόφευκτα συνδέονται γεωγραφικά, ιστορικά και με κοινά συμφέροντα. Είναι αναπόφευκτο η Τουρκία να μείνει στο δρόμο προς την Ευρώπη. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα εργαστούμε αδιάκοπα για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ