Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Σε ρότα διόγκωσης, με «μαξιλάρια ασφαλείας» για το κεφάλαιο

«Οι εναπομένουσες δυσχέρειες στο εσωτερικό περιβάλλον συγκεντρώνονται γύρω από τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, τις πηγές και τις δυνατότητες χρηματοδότησής της», τονίζει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας τον απολογισμό γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους για το 2018.

Μάλιστα, στις αδυναμίες χρηματοδότησης της οικονομίας, ουσιαστικά δηλαδή των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, συγκαταλέγει τα εργαλεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ειδικότερα τη δευτερογενή αγορά δανείων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το μηχανισμό του λεγόμενου εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθώς και το ζήτημα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με «ετήσιο δελτίο για το δημόσιο χρέος»:

-- Το κρατικό χρέος στο τέλος του 2018 απογειώθηκε στο επίπεδο των 358,948 δισ. ευρώ, από 328,703 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, με περαιτέρω διόγκωση ύψους 30,2 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις εκταμιεύσεις των δόσεων της Ευρωζώνης για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, μετά το κλείσιμο των «αξιολογήσεων» ως αποτέλεσμα της επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων.

Αυτά, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, αφορούν «την ομαλή εκπλήρωση των οροσήμων που, έναν χρόνο πριν, αποτελούσαν ζητούμενα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας (επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος Στήριξης, δημιουργία ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων)».

-- Τα ταμειακά διαθέσιμα του κρατικού μηχανισμού στο τέλος του 2018 εμφανίζονται στα 26,8 δισ. έναντι 948 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017. Πρόκειται για το περιβόητο «μαξιλάρι ασφαλείας» που διογκώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τις εκταμιεύσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), καθώς και από την αρπαγή της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων και οργανισμών που πέρασε στον ενιαίο λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

-- Οι εκταμιεύσεις του ΕSM στη διάρκεια του 2018 έφτασαν σε 21,7 δισ. ευρώ, ενώ με την «έξοδο στις χρηματαγορές» μέσω έκδοσης 7ετούς κρατικού ομολόγου αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ.

«Τρέχουν» οι ιδιωτικοποιήσεις

Στο μεταξύ, την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στην περιοχή - φιλέτο στην Αφάντου Ρόδου ανακοίνωσε η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την υπογραφή της σύμβασης πώλησης με αντίτιμο στα 15,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακίνητου, στο ακίνητο πρόκειται να ανεγερθούν 3 νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα υψηλών προδιαγραφών, καθώς και να δημιουργηθεί παραθεριστικό - τουριστικό χωριό 20 ανεξάρτητων κατοικιών, με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο ποσό των 150 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ