Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2019 - αριθ. φύλλου: 13281

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Με «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δυναμώνει το παζάρι πίσω από τους ανταγωνισμούς

Επιστολή στον ΟΗΕ από την κυπριακή κυβέρνηση για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό


ΣΕΛ.  4

Πολλαπλοί κίνδυνοι για το λαό από την ενεργειακή συμφωνία στην Κρήτη
  • Βαθύτερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή
  • Κλοπή ενεργειακού πλούτου για τα κέρδη της κοινοπραξίας
  • Κίνδυνοι για την τοπική οικονομία και το φυσικό περιβάλλον
  • ΚΚΕ: Η νέα εκχώρηση υδρογονανθράκων από τον ΣΥΡΙΖΑ στην «ExxonMobil» - «Total» - ΕΛΠΕ το μόνο που θα καταφέρει είναι να αυξήσει τα κέρδη της αμερικανο-γαλλο-ελληνικής κοινοπραξίας, λόγω και των προκλητικών όρων εκχώρησης.
  • Με όχημα τα Ενεργειακά και με τη στήριξη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, η κυβέρνηση εμπλέκει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στα σχέδια του ΝΑΤΟ και στο κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή, εγκλωβίζοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους.
  • Η συμφωνία αποτελεί κλοπή ενός πολύτιμου ενεργειακού πόρου, που θα χαθεί για πάντα για το λαό, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι για το φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία της Κρήτης, σε περίπτωση ατυχήματος.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Περισσότερα»

«Ο κόσμος ήθελε περισσότερα». Με αυτήν την επωδό κάνει υποτίθεται την «αυτοκριτική» της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το προηγούμενο διάστημα και με το βλέμμα στις κάλπες της 7ης Ιούλη λέει στον λαό να τη στηρίξει ξανά, ώστε, αφού πρώτα «κράτησε τα μπόσικα» για τον λαό, τώρα να συνεχίσει πιο αποφασιστικά στην ίδια κατεύθυνση.

Και μόνο ότι υπονοούν πως τα προηγούμενα χρόνια κάτι έδωσαν στον λαό, αλλά τάχα όχι όσα θα ήθελαν, είναι από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση.

Το μόνο που πραγματικά έδωσε στον λαό, τέσσερα και πλέον χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ήταν ένα ακόμα μνημόνιο, εκατοντάδες εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς νόμους, μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης, άγρια φοροληστεία, περικοπές δαπανών ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες.

Ολα αυτά για να διασφαλίσει τα κέρδη και τα τρελά προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων και των «επενδυτών», που συνέχισε να μοιράζει με τη σέσουλα.

Τα τεσσεράμισι όμως αυτά χρόνια αναδεικνύουν και κάτι ακόμη, που προσπαθούν με επιμέλεια να κρύψουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ.

Οτι για το λαό κανένα «κοντέρ» δεν μηδενίζει κάθε φορά που αλλάζει χέρια η αντιλαϊκή σκυτάλη, με την αλλαγή των κυβερνητικών διαχειριστών. Αντίθετα, η αντιλαϊκή επίθεση συνεχίζεται από εκεί που την αφήνει η κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, είτε σε αυτήν προστίθενται και νέα μέτρα είτε διατηρούνται σε ισχύ όλα τα προηγούμενα, που οι συνέπειές τους «ξεδιπλώνονται» για πολλά χρόνια μπροστά για το λαό.

Αυτό αποδείχτηκε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί ευθύς εξαρχής σε ισχύ τα μέτρα όλων των προηγούμενων μνημονίων που «κληρονόμησε» από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αυτό ισχύει και σήμερα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφήνει τη δική της αντιλαϊκή «κληρονομιά», το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο, τις συμφωνίες με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» και τις δεσμεύσεις για δεκαετίες μπροστά, για να συνεχίσει από εκεί η επόμενη κυβέρνηση.

Και βέβαια αυτό ξεσκεπάζει και το άλλο μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τάχα είναι άλλο πράγμα να κόβεις κι άλλο να μην μπορείς να δώσεις το κάτι παραπάνω. Ακόμα κι αν τίποτα δεν είχε προσθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα προηγούμενα (που στην πραγματικότητα πρόσθεσε και με το παραπάνω), η παγίωση των μέτρων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σηματοδοτούσε από μόνη της άγρια αντιλαϊκή επίθεση για πολλά χρόνια, μαχαίρι σε μια σειρά από δικαιώματα, παγίωση της εργασιακής ζούγκλας και άρα αξίζει τη λαϊκή καταδίκη.

Φτάνουν λοιπόν οι μπαγαποντιές και τα «μαθήματα» υποταγής που εξακολουθούν να δίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προς το λαό για να θεωρεί περασμένα - ξεχασμένα όσα έχασε την περίοδο της κρίσης.

Αλλωστε, η ΝΔ που θα έρθει δεν θα έχει να κάνει και πάρα πολλά. Τα περισσότερα από αυτά που διακηρύσσει τα έχει ήδη δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα και στην ίδια λογική η ΝΔ υποστηρίζει ότι μιλάει τη «γλώσσα της αλήθειας» και υπόσχεται «λιγότερα από ό,τι θα ήθελε ο κόσμος». Και οι δύο δηλαδή στη μάχη για να μειώνονται οι λαϊκές απαιτήσεις. Την ίδια ώρα βέβαια που μοιράζουν απλόχερα διευκολύνσεις κάθε είδους στο κεφάλαιο.

Αρα το ζήτημα για το λαό μας, που όντως θέλει να ζήσει όπως του αξίζει, δεν είναι το πώς, με ποια διαφορά και συσχετισμούς ανάμεσα στα κόμματα του κεφαλαίου θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή σκυταλοδρομία που του στερεί όλο και περισσότερα.

Το ζήτημα είναι να βρεθεί την επόμενη μέρα με καλύτερους όρους σε θέσεις μάχης απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, να τους βάλει δύσκολα, να διεκδικήσει μέτρα πραγματικής ανακούφισης, να περάσει στην αντεπίθεση για τις δικές του ανάγκες. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ.


Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Συνάντηση με εργαζόμενους της «Frigoglass» πριν από τη μεγάλη συγκέντρωση

Σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της ΚΟ Αχαΐας στην Πάτρα μίλησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ λίγο νωρίτερα συναντήθηκε και συζήτησε με εργαζόμενους της «Frigoglass».


ΣΕΛ.  14   -   16


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Προεκλογικά παιχνίδια με ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής

ΣΕΛ.  7
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει απαράδεκτη εκδήλωση για τους «Τσάμηδες» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΣΕΛ.  4
ΝΔ
Ετοιμη να «τρέξει» παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΣΕΛ.  6
ΤΑΥΡΟΣ
Να πάρουν απάντηση τα θρασύδειλα φασιστοειδή

ΣΕΛ.  12
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μάχη με το ψηφοδέλτιο, στην τελική ευθεία για πιο ισχυρό ΚΚΕ

ΣΕΛ.  8   -   9,    11   -   16

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ