Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΣΘ
Ψήφος στο Κόμμα που παλεύει για συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού

Στο αμαξοστάσιο στη Σταυρούπολη περιόδευσε χτες ο Σ. Βαρδαλής

Ο Σ. Βαρδαλής μιλώντας με εργαζόμενους του ΟΑΣΘ
Ο Σ. Βαρδαλής μιλώντας με εργαζόμενους του ΟΑΣΘ
Στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, στο πλαίσιο της πρώτης μέρας του τριημέρου ενημέρωσης και δράσης εργαζομένων και επιβατών που πραγματοποιεί η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η πρωτοβουλία της ΚΟ Κ. Μακεδονίας πραγματοποιείται στο φόντο των οξυμένων προβλημάτων, όπως η αυξημένη τιμή του εισιτηρίου, η συνεχής μείωση δρομολογίων, ενώ τα λεωφορεία είναι σαφώς λιγότερα από τα αναγκαία (από τον στόλο με ποσοστό λεωφορείων 56% ηλικίας άνω των 12 ετών περίπου το 1/3 βρίσκεται σε λειτουργία), με αποτέλεσμα οι επιβάτες να «παστώνονται» στα λεωφορεία κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.

Ο Σ. Βαρδαλής κατά την περιοδεία του ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι αλλά και γενικότερα ο Οργανισμός και συνομίλησε με τεχνικούς και οδηγούς για τις θέσεις του ΚΚΕ.

Τόνισε πως η κατάσταση αυτή που έχει διαμορφώσει τεράστια προβλήματα για τους επιβάτες, ενώ πατά και στα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει π.χ. τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Μια πολιτική «πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις Οδηγίες της ΕΕ και τις εκθέσεις της Κομισιόν και είναι προαποφασισμένο πως θα συνεχιστεί τόσο από τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ». «Γι' αυτό και οι όποιες υποσχέσεις τους για βελτίωση της κατάστασης είναι "ακάλυπτες επιταγές"», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος του Κόμματος.

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ γύρω από το «μέλλον» του Οργανισμού, χαρακτήρισε «εκβιαστικό» το δίλημμα που θέτουν για «ιδιωτικό ή δημόσιο ΟΑΣΘ», αφού όπως είπε «είτε στο κράτος, είτε σε επενδυτή, εφόσον η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών θα βασίζεται σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τη λογική κόστους - οφέλους, αυτός που θα πληρώσει το "μάρμαρο" θα είναι οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες. (...) Ακόμα και η όποια επιδότηση θα δίνεται ώστε να διασφαλίζονται τα κέρδη του πιθανού επενδυτή».

Επικαλούμενος και την πείρα των εργαζομένων, ανέδειξε ότι από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος έχουν υποστεί μειώσεις αποδοχών 25%, οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται, ενώ τώρα η κυβέρνηση αφήνει και αιχμές για «σαμποτάζ από μερίδα εργαζομένων»! Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες επωμίζονται το «βάρος της "εξυγίανσης"», μιας διαδικασίας που σκοπό έχει τη μετατροπή του ΟΑΣΘ σε «φιλέτο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους σημείωσαν ότι και οι ίδιοι διαπιστώνουν τη συνειδητή απαξίωση του Οργανισμού, που έχει να κάνει με τη στρατηγική ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζεται από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Οι εργαζόμενοι ακόμα ανέφεραν μεταξύ άλλων πως η άθλια κατάσταση με τα δρομολόγια έχει ξεκάθαρη αιτία που είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού αλλά και απαραίτητων ανταλλακτικών για τη συντήρηση του στόλου. Εξέφρασαν ακόμα την ανησυχία τους ενόψει του φθινοπώρου, που οι ανάγκες σε λεωφορεία αυξάνονται. «Πού θα βρεθούν τα 420 λεωφορεία που χρειάζονται τον Σεπτέμβρη, όταν τα περισσότερα δεν μπορούν να επισκευαστούν λόγω ελλείψεων;», αναρωτήθηκε ένας από τους τεχνικούς στη συζήτηση.

«Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται και μπροστά στις ερχόμενες εκλογές», συμπλήρωσε ο Σ. Βαρδαλής, «είναι το αν θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτή την πολιτική, που έκφρασή της είναι και η απαράδεκτη κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, ή αν θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας ισχυροποιώντας το ΚΚΕ».

Και σε άλλο σημείο συμπλήρωσε ότι «εάν δεν βάλει φρένο ο λαός και οι εργαζόμενοι με την πάλη τους στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, δεν πρόκειται να σταματήσουν. Σε αυτόν τον αγώνα, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν θα το βρείτε απέναντι. Οσο πιο δυνατό βγει το ΚΚΕ από τις εκλογές, τόσο πιο πολύ θα δυναμώνει η πάλη του λαού».

Συνεχίζεται το τριήμερο

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει το τριήμερο δράσης με το παρακάτω πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων στους χώρους του ΟΑΣΘ:

-- Πέμπτη 27/6 στις 12 μ. περιοδεία στα γραφεία της διοίκησης του Οργανισμού

-- Παρασκευή 28/6 εξορμήσεις στις εξής γραμμές: Στις 7 π.μ. στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στις 7 π.μ. στο τερματικό του ΙΚΕΑ και στις 5 μ.μ. στο ΚΤΕΛ Μακεδονία


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ