Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Διευκολύνσεις προς τους ομίλους, συνέχιση της ομηρίας για τους εργαζόμενους

Στην ομοβροντία των νομοθετικών ρυθμίσεων που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με συνοπτικές διαδικασίες στην Ολομέλεια της Βουλής, τη βδομάδα που πέρασε, συγκαταλέγεται και η συνέχιση των διευκολύνσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που εκμεταλλεύονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, με πρόσχημα την ολοκλήρωση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού που εκτελείται στα δύο ναυπηγεία και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων, οι οποίοι την επομένη των εκλογών, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, βάσει της νομοθετικής ρύθμισης θα κληθούν να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους, οι οποίες διασφαλίζονται μέχρι το Σεπτέμβρη.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή και η οποία είχε κατατεθεί από το υπουργείο Αμυνας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται η καταβολή 11.950.000 ευρώ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και 5.925.000 ευρώ για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς και τρίμηνη παράταση - δηλαδή μέχρι το Σεπτέμβρη - για την ολοκλήρωση του προγράμματος των 4 υποβρυχίων στον Σκαραμαγκά και των δύο πυραυλακάτων (ΤΠΚ) τύπου «Ρούσσεν» στην Ελευσίνα.

Το πρόγραμμα του ΠΝ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ξεκίνησε το 2009, με αρχικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ, και προέβλεπε την ολοκλήρωση των υποβρυχίων το 2016. Μετά τις διάφορες παρατάσεις έχει στοιχίσει 371 εκατ. ευρώ, συν τώρα τα 11,95 εκατ., ενώ η ολοκλήρωση του προγράμματος είχε παραταθεί για τον Ιούνη του 2019, δηλαδή τον τρέχοντα μήνα. Πλέον παρατείνεται για ένα τρίμηνο ακόμα.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι η τρίμηνη παράταση είναι αναγκαία για «να αποκατασταθούν διαπιστωθέντα προβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη επαρκούς συντήρησης των υποβρυχίων με αποκλειστική ευθύνη της ΕΝΑΕ», δηλαδή της εταιρείας που έχουν συγκροτήσει οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ δεν υπάρχει στη ρύθμιση καμία πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους από το Σεπτέμβρη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Αντίστοιχα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου πέρυσι τον Ιούλη είχαν δοθεί άλλα 31,07 εκατ. για την παράταση του έργου και την πληρωμή των εργαζομένων, τώρα δίνονται άλλα 5,925 εκατ. και επίσης τρίμηνη παράταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τροπολογία, για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπάρχει ρητή αναφορά ότι: «Η ισχύς των υπογραφεισών / συναφθεισών ατομικών δηλώσεων αποδοχής ενασχόλησης μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και των εργαζομένων της ΝΒΕΕ ΑΕ, παρατείνεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2019», δηλαδή από εκεί και πέρα τίποτα.

Είναι προφανές ότι ενόψει της μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον σημερινό ιδιοκτήτη και πρώην «σωτήρα», όμιλο Ταβουλάρη, στον νέο «σωτήρα», στην εταιρία αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, μεταβίβαση την οποία έχει προσυπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουν να δεσμεύουν τον νέο «επενδυτή» με θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι και στα δύο ναυπηγεία οι μισθοί των εργαζομένων καταβάλλονται από το 2015 κατά 70% από το υπουργείο Αμυνας και κατά το υπόλοιπο 30% από τους εργοδότες, οι οποίοι βέβαια αρνούνται να καταβάλουν ακόμα και αυτό. Είναι ενδεικτικό ότι οι οφειλές του ομίλου Ταβουλάρη προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ. Το ΚΚΕ, μόνο για το γεγονός ότι η παραπάνω ενίσχυση προς τα δύο ναυπηγεία αφορά την πληρωμή δεδουλευμένων των εργαζομένων, τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στη τροπολογία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ